Mimohod od crkve Svih Svetih do centralnog križa
StoryEditor
U SUKOŠANU ODANA POČAST POGINULIM BRANITELJA

FOTO GALERIJA -30. OBLJETNICA Stotine nazočnih na susretu sjećanja na 10 hrvatskih vitezova...

U našim srcima i mislima bude se osjećaji poštovanja i divljenja prema poginulim braniteljima. Zahvalnost dobročiniteljima spada u kreposti; a kao kršćani, činu i osjećajima zahvalnosti dodajemo i naše molitve, kazao je vojni biskup mons. Jure Bogdan...

Visokim crkvenim, vojnim i civilnim počastima, svetom misom zadušnicom u crkvi Svih Svetih te polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na mjesnom groblju Sukošan obilježena je 30. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih branitelja u obrani dostignutih crta u vojno-redarstvenoj i oslobodilačkoj akciji Maslenica u Škabrnji.

Više slikica s tužne obljetnice možete vidjeti u foto galeriji, klikom na ikonicu iznad teksta...

Hrvatski vitezovi Mladen Veleslavić, Marijan Grdović, Milan Braco Mrdalj iz Sukošana, Marin Jerak, Šime Smolić i Darko Torbarina iz Debeljaka, Zoran Bašić i Rade Bilaver iz Škabrnje te Slavko Erak i Ivan Klarin iz Zadra, pripadnici tadašnje 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije, svoje mlade živote položili su na oltar domovine od 18. do 23. ožujka 1993. godine u borbama u Škabrnji.

Istinski junaci, domaći ljudi

image

Izaslansva Zadarske županije, Zadra i Sukošana

- Danas se prisjećamo onih vremena kada se ginulo za Hrvatsku. Sjećanje pobuđuje snažne emocije, sve su to bili istinski junaci, domaći ljudi koji su spremno branili svoje domove i mjesta. Njihova je veličina upravo u toj nesebičnosti i ljubavi koju su tako snažno posvjedočili za slobodu svoje Domovine, rekao je sukošanski načelnik Ante Martinac, dragovoljac Domovinskog rata, predsjednik UHDDR RH.

image

Ivica Dundović, Ivo Topalović, Milan Zgrablić, Jure Bogdan, Marinko Duvnjak

Na susretu sjećanja svetu misu u zajedništvu sa subraćom svećenicima, zadarskim nadbiskupom mons. Milanom Zgrablićem, njegovim tajnikom don Mariom Karadakićem, vojnim dekanom i kapelanom Vojne kapelanije Sv. Gabrijela Arkanđela o. Ivom Topalovićem i don Marinkom Duvnjakom, župnikom Sukošana i Debeljaka, predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Čovjek može zaboraviti, Bog ne zaboravlja

image

Klapa HRM Sv. Juraj

Velimir BrkiĆ

- U našim srcima i mislima bude se osjećaji poštovanja i divljenja prema poginulim braniteljima. Svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegovog uskrsnuća ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti, može krivo vrednovati tuđu žrtvu, može o njoj krivo govoriti ali Bog ne zaboravlja, naglasio je mons. Bogdan.

Voditelj i koordinator protokola bio je stožerni narednik Ivica Dundović iz 93. krila HRZ-a, zapovjednik počasne skupine bio je bojnik Mirko Rukavina, trubu je svirao natporučnik Marijan Kuvačić, crkvene psalme pjevao je župni zbor sv. Kasijana te klapa HRM Sveti Juraj.

Počast odala brojna izaslanstva

image

Cvijeće za poginule branitelje

Velimir BrkiĆ

Počast je odalo visoko izaslanstvo 93. krila HRZ koje je predvodio zapovjednik brigadir Krešimir Ražov, a PU Zadarske zamjenik načelnika Ivan Gambiraža. Počast su odali i Zadarska županija (župan Božidar Longin) Grada Zadra (Tihomir Ćiro Bakarić), općina Sukošan i Škabrnja (načelnici Ante Martinac i Ivan Škara), udruge proistekle iz Domovinskog rata, rodbina, mještani, suborci...

image

 Izaslanstvo Općine Škabrnja

Velimir BrkiĆ

Svijeću je zapalilo i izaslanstvo OŠ Sukošan, ravnatelj Branimir Peričić, učiteljica Matilda Franić i učenik Marino Mrdalj, unuk poginulog Milana Brace Medalja. Na susretu sjećanja između nekoliko stotina nazočnih u sklopu Križnog puta od škole do iznad groblja bili su učenici 2. i 4. razreda matične OŠ Sukošan s učiteljicama Nevijom, Rosandom, Matildom i Dunjom.

ZAHVALA OBITELJI POGINULIH

U ime obitelji i rodbine poginulih hrvatskih branitelja koji su prije 30 godina dali svoje živote u obrani Škabrnje nemam riječi s kojim bih se zahvalila svima na ovakvom besprijekornom, impresivnom skupu - crkvenim veledostojnicima, vojnim i civilnim dužnosnicima, udrugama Domovinskog rata, crkvenom zboru našeg sv. Kasijana, klapi Sv. Juraj i izuzetnom velikom mnoštvu nazočnih, rekla bih, kao nikad do sada. Velika hvala u osobno ime i u ime obitelji i rodbine poginulih hrvatskih vitezova, neizmjerno hvala, s tugom ali i s vidnim ponosom zahvalila se Marija Mrdalj rođ. Keran, supruga poginulog Milana Brace Mrdalja...

25.03.2023., 10:49h
19. travanj 2024 14:56