<p>Ana Kovačević, magistra farmacije iz Ljekarne Centar</p>
Ana Kovačević, magistra farmacije iz Ljekarne CentarOsobni album
StoryEditor
ANA KOVAČEVIĆ, MAG. PHARM.

Dijareja uzrokovana antibioticima najčešći je razlog za uzimanje probiotika

Probiotici su živi mikroorganizmi, odnosno “dobre” bakterije, koje, kada se primijene u odgovarajućim količinama, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje domaćina

Gastroenterološki problemi predstavljaju čestu zdravstvenu brigu koja dovodi pacijente u ljekarnu u potrazi za odgovarajućim savjetom i rješenjima. Zatvor, dijareja i osjećaj nadutosti samo su neki od problema koji izazivaju nelagodu i često zahtijevaju hitnu pomoć ili savjet stručnjaka.

Ana Kovačević, magistra farmacije iz Ljekarne Centar, koja se trenutno specijalizira u području Dermatofarmacije i kozmetologije, podijelila je važne informacije o benefitima probiotika, o tome što je važno znati o održavanju ravnoteže u crijevima, kao i o ulozi ljekarnika u pružanju podrške i savjeta za pacijente koji se suočavaju s gastrointestinalnim tegobama.

Bakterije su dio našeg probavnog trakta

Pravilna prehrana i način prehrane ključni su faktori za održavanje zdrave crijevne flore. Sporo jedenje i temeljito žvakanje hrane omogućuju bolju apsorpciju hranjivih tvari i podržavaju optimalno stanje mikroorganizama u crijevima.

- Nadutost uzrokuje neravnoteža crijevne flore, pri čemu dolazi do povećane kolonizacije crijeva bakterijama koje stvaraju plin. Do toga najčešće dolazi zbog loših prehrambenih navika te zbog brzog jedenja što uzrokuje gutanje viška zraka koji tada ulazi u probavni trakt, objasnila je Kovačević.

Bakterije čine integralni dio našeg probavnog trakta, igrajući ključnu ulogu u održavanju njegove ravnoteže, podržavajući procese probave i održavajući zdravlje probavnog sustava.

- Crijevna mikroflora važna je za sazrijevanje imunološkog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomaže u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama, naglasila je Kovačević.

Uspostavljanje ravnoteže u crijevima

Probiotici su živi mikroorganizmi, odnosno “dobre” bakterije, koje, kada se primijene u odgovarajućim količinama, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje domaćina.

- Probiotici pomažu u uspostavi ravnoteže u našim crijevima jer mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, kao i prekomjernoj konzumaciji alkohola, kazala je Kovačević te nadodala:

- Probiotičke vrste natječu se za mjesto i hranu te na taj način sprečavaju rast i istiskuju nepoželjne vrste. Kod liječenja probavnih smetnji najčešće se ističu bakterije roda Lactobacillus i Bifidobacterium te gljivica Saccharomyces boulardii.

Prednosti konzumiranja probiotika kao dodatka prehrani su mnogobrojne i imaju pozitivan utjecaj na opće zdravlje.

- Ingestija probiotika pomaže u intoleranciji laktoze tako što bakterije mliječne kiseline pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu. Imaju povoljan učinak kod iritabilnog kolona, rekurentnih vaginoza kod žena, a služe i kao prevencija rasta štetnih bakterija kod stresa, objasnila je Kovačević.

Probiotici za prevenciju i liječenje proljeva

Probiotici imaju sposobnost utjecati na sniženje krvnog tlaka, a pridonose i poboljšanju imunološke funkcije organizma.

- Sniženje krvnog tlaka dokazano je s nekoliko kliničkih studija, a smatra se da je pad uzrokovan peptidima koji se stvaraju za vrijeme fermentacije. Djeluju i na poboljšanje imunološke funkcije na način da štite od patogena kompetitivnom inhibicijom, povećavaju broj IgA-producirajućih plazma-stanica, poboljšavaju fagocitozu, povećavaju broj T-limfocita i stanica prirodnih ubojica, naglasila je Kovačević.

Također se koriste za prevenciju i liječenje dijareje, pružajući podršku za uravnoteženu probavu. Korisni su i za smanjenje upalnog procesa u tijelu, pridonoseći općem zdravlju organizma.

- Smanjuju težinu i trajanje rotavirus infekcije kod djece (LGG), a povoljno djeluju na dijareje povezane s antibioticima i putničke dijareje kod odraslih. Možemo reći da je upravo dijareja uzrokovana antibioticima najčešći razlog za uzimanje probiotika. U slučaju kada se koriste za vrijeme antibiotske terapije, važno je naglasiti da se trebaju odvojiti od antibiotika barem tri sata kako antibiotik ne bi poništio njihovo djelovanje. Također, smanjuju upalu u organizmu regulirajući funkciju citokina te imaju povoljan učinak na prevenciju recidiva kod upalne bolesti crijeva, zaključila je Kovačević.

16.11.2023., 09:43h
27. srpanj 2024 02:36