Održavanje raznovrsne i uravnotežene prehrane je ključno jer uslijed neadekvatnog unosa određenih namirnica može doći do manjka mikro i makro nutrijenata u organizmu. Moderan način života, obilje stresa, iscrpljenost, intenzivan radni ritam i povećani fizički napori često nas dovode do potrebe za dodatcima prehrani kako bismo nadoknadili manjak važnih nutrijenata.
Nema univerzalnih smjernica
Ana Kovačević, magistra farmacije iz Ljekarne Centar, koja se trenutno specijalizira u području Dermatofarmacije i kozmetologije, podijelila je s nama važne informacije o tome na što sve treba obratiti pažnju pri odabiru i konzumaciji dodataka prehrani.
- Dodatci prehrani su pripravci čija je svrha dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja. Tu spadaju vitamini i minerali, aminokiseline, esencijalne masne kiseline, vlakna, biljne vrste, ekstrakti biljnih vrsta, mikroorganizmi, jestive gljive, alge, pčelinji proizvodi i ostalo, objasnila je Kovačević.
Nema univerzalnih smjernica za odabir dodataka prehrani - umjesto toga, važno je uzeti u obzir specifične potrebe svakog pojedinca.
- Naravno da nije isto je li pripravak namijenjen djetetu, odrasloj osobi ili osobi starije životne dobi. Postoje i rizične skupine kod kojih moramo biti posebno oprezni prilikom preporuke preparata, a to su trudnice i dojilje, onkološki pacijenti i drugi imunokompromitirani pacijenti, ispričala je Kovačević.
Kombinacija vitamina i minerala
Iako su krvne pretrage najprecizniji način za utvrđivanje razine vitamina i minerala u tijelu, u praksi se ne provode toliko često. Najčešće je potrebna kombinacija vitamina i minerala budući da je njihova uloga u organizmu takva da se međusobno nadopunjuju.
- Provedena su brojna istraživanja te postoji mnoštvo studija koje ukazuju na povezanost bolesti ili korištenja lijeka s nedostatkom određenog vitamina ili minerala. Recimo, kod bolova u kralješnici i leđima, išijasa, koji su najčešće uzrokovani oštećenjem živaca, postoji deficit vitamina B skupine. Tamnopute osobe, djeca i osobe koje se ne izlažu suncu često imaju deficit vitamina D, ispričala je Kovačević.
Preporučuje da dodatke prehrani uzimamo zajedno s hranom ili neposredno nakon obroka kako bismo poboljšali njihovu apsorpciju.
- Probavni sustav tada je najaktivniji tako da je apsorpcija najbolja, a na taj način mogu se umanjiti i potencijalne gastrointestinalne nuspojave, navela je Kovačević.
Važnost farmaceuta
Vitamini topivi u vodi uzimaju se neovisno o hrani, osim vitamina B12 koji se bolje apsorbira uz obrok. Kada je riječ o vitaminima topivima u mastima, najbolje ih je uzimati zajedno s obrokom jer je tada najbolja njihova iskoristivost u organizmu.
- Magnezij se preporučuje uzimati prije spavanja jer djeluje opuštajuće na organizam. Ako pripravak sadrži vitamine B1, B12, željezo ili koenzim Q10 preporučuje se uzimanje u prvoj polovici dana zbog njihovog energizirajućeg učinka. Ionske pripravke željeza najbolje je uzimati natašte te uz dodatak vitamina C, koji poboljšava njegovu apsorpciju, objasnila je Kovačević.
Dodatci prehrani trebali bi se nabavljati u ljekarni, gdje je farmaceut od iznimne važnosti. Kada pacijent traži dodatke prehrani, farmaceut bi trebao pažljivo saslušati pacijenta, pokazati razumijevanje te postaviti ključna pitanja kako bi bolje razumio potrebe pacijenta i preporučio dodatak prehrani, koji smatra najprikladnijim za tog pacijenta.
- Osim što moramo uzeti u obzir komu je namijenjen pripravak te spada li pacijent u rizičnu skupinu, trebamo saznati za koju svrhu pacijent uopće traži određeni pripravak. Također je važno ispitati postoje li još neki dodatni simptomi kod pacijenta te koristi li osoba već neke lijekove ili dodatke prehrani. Ako koristi - vrlo je važno znati koji su, budući da je to ključno za sigurnu i učinkovitu terapiju, kazala je Kovačević.
Učinkovitost terapije i sigurnost pacijenta
Interakcije između dodataka prehrani, lijekova i prehrambenih navika mogu značajno utjecati na učinkovitost terapije i sigurnost pacijenta.
- Određeni antibiotici stupaju u interakciju s kalcijem i ostalim mineralima iz mliječnih proizvoda na način da s kalcijem tvore kompleks. Posljedica toga je smanjen učinak antibiotika jer se ne može apsorbirati. To se može spriječiti tako da se mlijeko i mliječni proizvodi izbjegavaju ili, ukoliko je potrebno, primjenjuju jedan sat prije ili dva sata nakon antibiotika. Isto tako, vitamin K koji utječe na proces zgrušavanja krvi, može umanjiti djelotvornost antikoagulantnih lijekova. Sok grejpa i njegovi pripravci mogu blokirati razgradnju nekih lijekova i na taj način dovesti do nakupljanja lijeka u organizmu, što bi moglo izazvati ozbiljne nuspojave, zaključila je Kovačević.
Prilikom korištenja dodataka prehrani, ključno je strogo se pridržavati preporučenih dnevnih doza jer dugotrajno uzimanje visokih doza može biti štetno za zdravlje.