Zagrebačka klinikaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
BORBA ZA OZDRAVLJENJE 15-GODIŠNJEG MLADIĆA

Karlo Magaš ima tumor, treba mu Božja i ljudska pomoć!

Karlo se već tri godine bori s osteosarkomom, malignim tumorom kostiju,

a dugotrajno liječenje koje će potrajati je sasvim financijski iscrpilo obitelj Magaš...

Karlo Magaš, stasiti 15-godišnjak iz Vinjeca, treba Božju pomoć, ljubav i milosrđe, ali i ljudsku - našu dobrotu, empatiju i financijsku pomoć.

- Karlo je kao i njegovi vršnjaci pun života i veselja, ali je njegovo djetinjstvo je nažalost isprekidano bolnicama i terapijama jer se već tri godine bori s osteosarkomom, malignim tumorom kostiju, kojem je žarište u kuku, kazala je Lusijana Magaš, Karlova majka rođ. Maraš u Vrsima.

Karlo je odjedanput 2019. godine počeo šepati na jednu nogu. Dijagnoza da boluje od tumora kostiju poput groma pogodila je obitelj Magaš, Josipa i Lusijanu.

Karlo i dalje iz Vinjerca ide na liječenje u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Deset mjeseci je karcinom mirovao, a onda se metastaza pojavila na tri mjesta na plućima. Dvije su metastaze na mirovanju, dok je treća je odstranjena...

- Kuk mu je zamijenjen s umjetnim zglobom, ima endoprotezu. Noga mu je bila produžena za 3 centimetara, ali je Karlo već narastao 6 centimetra. Sad šepa pa pati kičma, kazala je gospođa Lusijana, dodajući kako su nakon toga prošli ciklus kemoterapije...

Karlo i dalje iz Vinjerca ide na liječenje u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Deset mjeseci je karcinom mirovao, a onda se metastaza pojavila na tri mjesta na plućima. Dvije su metastaze na mirovanju, dok je treća je odstranjena.

- Spoje me na infuziju. Dugo traje i muka mi je. U mislima na moje najbliže molim dragog Boga, Majku Božju, sv. Antu i sve svece i trpim, rekao je hrabri i odvažni mladić Karlo, koji je s mlađim bratom Mihaelom ministrant u vinjeračkoj crkvi.

Karlo je učenik 1. razreda Strukovne škole u Zadru, smjer limar.

image

Karlo Magaš (15), prepun pozitive i optimizma

VELIMIR BRKIĆ

Terapija robotskim uređajima

- Želio sam se upisati pomorsku ili medicinsku školu, ali s dijagnozom osteosarkoma upisao sam Strukovnu školu. A tako bih volio biti pomorac, što je stoljetna tradicija ovdje u Vinjercu i u maminim Vrsima, poručio je Karlo.

Karlova borba je skupa i dugotrajna. Svaka četiri tjedna, pet godina za redom mora na kontrolu u Zagreb koji je veliki financijski teret za obitelj Magaš jer mora uzimati skupi imunostimulans.

- Udarna doza od 120 dana košta preko 40.000 kuna. Lijek od gljiva i pokazao se dosad najučinkovitijim, istaknula je Lusijana.

Obitelj Magaš se iscrpila financijski. Uz stalna putovanja do Zagreba, Karlo treba rehabilitaciju kuka.

- Kako moj junak Karlo ima ubrzanu skoliozu, deformaciju kičme zbog kraće noge, sve vodi u privatnu zagrebačku Polikliniku Glavić, neurorehabilitacijskom centru s robotikom. Terapija bi svakodnevno trajala od 90 do 120 dana, ali je financijski neostvariva, suznih očiju će Lusijana, majka hrabrost.

Primjerena borba za Karlovo zdravlje

Lusijana dodaje kako nema neke obiteljske podrške i pomoći, ni u obitelji u Vinjercu, a ni u Vrsima. Sama se, kako kaže, bori za sinovljevo izlječenje od opake bolesti

- Imamo dva životna, sveta cilja. Prvi cilj je da Karlo u Polikliniki Glavić uspješno prođe rehabilitaciju najmodernijim robotskim uređajima. Drugi cilj je imunoterapija tumora u Münchenu, kako bi se Karlu u potpunosti izliječio tumor i bezbrižno živio, završio školu, jednom osnovao obitelj, poželjela je gospođa Lusijana.

Obitelj teško podmiruje troškove liječenja te su nakon nekoliko humanitarnih akcija sportskih klubova darove, sportske dresove stavili na dražbu preko Facebook stranice “Svi uz Karlo Magaš”.

- Šalju nam umjetničke slike i dresove kako bi nam olakšali. Licitiramo dresove i slike. Kad vidim dobre ljude plemenita srca i dobre duše, znane i neznane, osjećam se bolje. Sve je to vjetar u leđa, novi optimizam i dašak nade u borbi za Karlovo zdravlje, naglasila je Lusijana Magaš

Otvoren je i poseban žiro račun za Karlovu lavovsku borbu protiv teške bolesti, a na nama je da pomognemo prema svojim mogućnostima.

Podatci za uplatu

Karlo Magaš, Vinjerac 21, 23247 Vinjerac

IBAN: HR5923400093112068403

Swift adresa (bic) PBZ-a/PBZGHR2X

Devizni (račun u stranoj valuti):

HR9023400093233207847

image

Karlo Magaš i majka Lusijana Magaš

VELIMIR BRKIĆ
22.09.2022., 20:59h
VELIMIR BRKIĆ
26. travanj 2024 05:16