Usvojite zdrave navikeIzvor Pixabay
StoryEditor
Ojačajte imunološki sustav

Korisni savjeti i smjernice za zaštitu od prehlade i gripe

Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica ključnih za borbu protiv infekcija. Možete ga pronaći u citrusnom voću, bobičastom voću, crvenoj paprici i brokuli

Bliži se sezona prehlada i gripe, no postoji nekoliko korisnih koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od obolijevanja. Usvajanjem zdravih navika možete značajno ojačati svoj imunološki sustav i smanjiti vjerojatnost da ćete oboljeti tijekom nadolazeće sezone prehlada i gripe.

Zdrava prehrana je ključna

Kako biste podržali svoj imunološki sustav i očuvali cjelokupno zdravlje, neizostavno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Voće i povrće obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima koji imaju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Kada je riječ o izvorima proteina, birajte nemasne opcije kao što su perad, riba, grah, leća i tofu.

Uz to, ne zaboravite uključiti zdrave masti u svoju prehranu. Avokado, orašasti plodovi, sjemenke i maslinovo ulje odlični su izvori zdravih masti koje su ključne za zdravlje srca i kontroliranje upala u organizmu.

Razmislite i o uključivanju češnjaka, đumbira, kurkume, agruma i lisnatog zelenog povrća u svoju prehranu. Oni su izuzetno korisni saveznici u borbi protiv sezonskih bolesti jer su bogati vitaminima i fitonutrijentima. Ako želite dodatno podržati ravnotežu svoje crijevne flore, preporučuje se uvođenje probiotičkih namirnica u prehranu, kao što su jogurt i fermentirana hrana.

Voda, čaj i dodatci prehrani

Važno je piti dovoljno tekućine, bilo da se radi o čistoj vodi ili čajevima. Zeleni čaj posebno obiluje antioksidansima koji igraju ključnu ulogu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do kronične upale u organizmu i znatno oslabiti imunološki sustav. Dugotrajna teška konzumacija alkohola može povećati rizik od težih upala, uključujući respiratorne infekcije poput upale pluća.

Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica ključnih za borbu protiv infekcija. Možete ga pronaći u citrusnom voću, bobičastom voću, crvenoj paprici i brokuli. Cink također igra ključnu ulogu u proizvodnji imunoloških stanica i regulaciji upala. Hrana bogata cinkom je nemasno meso, perad, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice.

Tjelovježba, san i stres

Kronična upala može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od bolesti. Srećom, redovita tjelovježba može poslužiti kao sredstvo za reguliranje upalnih procesa u tijelu, što rezultira uravnoteženim imunološkim odgovorom i boljim zdravljem. Kvalitetan san ima velik utjecaj na održavanje ravnoteže u imunološkom sustavu, stoga je bitno obraćati pozornost na dovoljnu količinu kvalitetnog sna kako biste podržali svoje tijelo u borbi protiv infekcija. Također je vrlo bitno pripaziti na količinu stresa kojoj se svakodnevno izlažemo. Kronični stres ima sposobnost poticanja oslobađanja hormona kortizola u tijelu. Dugotrajan stres može rezultirati ozbiljnim nuspojavama, uključujući pojačanu upalu u organizmu.

Cijepljenje protiv gripe

Cjepivo protiv gripe može znatno smanjiti rizik od zaraze virusom gripe ili pojave teških simptoma u slučaju zaraze. Cijepljenje protiv gripe ne samo da štiti Vaše zdravlje, već pridonosi kolektivnoj zaštiti zajednice, sprječavajući širenje gripe i potencijalno spašavajući živote ugroženih osoba.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da je za novu sezonu gripe nabavljeno 500.000 doza četverovalentnog cjepiva te da će se s cijepljenjem početi najvjerojatnije krajem listopada. Cjepivo je, između ostalog, besplatno za osobe od 65 godina i starije, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice. Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu se cijepiti kod obiteljskih liječnika cjepivom koje su kupile na temelju liječničkog recepta.

Pranje ruku i izbjegavanje kontakta s oboljelima

Bolesti kao što su prehlada i gripa često se prenose putem dodirivanja kontaminiranih površina. Kako biste smanjili opasnost od infekcije, važno je redovito prati ruke i dezinficirati ih. Virusi odgovorni za prehladu i gripu često se šire putem respiratornih kapljica koje oslobađamo kad kašljemo, kišemo ili čak govorimo. Smanjenjem bliskog kontakta s oboljelim osobama možete značajno smanjiti rizik od izlaganja tim virusima.

Kako biste spriječili razvoj bolesti, važno je izbjegavati dijeljenje osobnih predmeta kao što su posuđe, čaše, boce za piće, četkice za zube ili kozmetičke proizvode. Pravilne higijenske navike i izbjegavanje dijeljenja predmeta može igrati ključnu ulogu u zaštiti od ovih respiratornih infekcija. (HINA)

30.10.2023., 13:30h
16. svibanj 2024 13:40