Sara Smolić i Katarina MičanovićAndrea Kršlović
StoryEditor
Katarina Mičanović i Sara Smolić o BABYSTEPS programu

Poticanje motoričkih, kognitivnih, socijalnih i emocionalnih vještina bebe

Najvažnije nam je educirati roditelje o svim razvojnim fazama kroz koje prolaze bebe i djeca, pritom formirajući dječije grupe po sposo­bno­stima, a ne po dobi, kazala je Katarina Mičanović

Razgovarali smo s Katarinom Mičanović i Sarom Smolić, dvjema perspektivnim mladim damama, koje stoje iza BABYSTEPS programa u Zadru. Otkrile su nam na koji se način posvećuju pružanju podrške u razvoju djece kroz raznolike vježbe i aktivnosti te da je njihova vizija stvoriti sigurno i podržavajuće okruženje u kojem će djeca razvijati svoje potencijale kroz igru i stimulativne aktivnosti, uz pružanje individualiziranog pristupa svakom djetetu. Podijelile su s nama da kod njih vježbaju bebe i djeca ne samo iz Zadra i Zadarske županije, već i iz Šibenika i Vodica, a najmlađa beba koja je pohađala njihov program imala je samo 8 tjedana.

BABYSTEPS program

image

Bebe u akciji - provođenje razvojnih aktivnosti

Osobni Album
BABYSTEPS program poticanja ranog razvoja nastao je još 2010. godine, a pomno ga je osmislila fizioterapeutkinja i radna terapeutkinja Ivana Štedul, čije je dvoje od četvero djece rođeno kao neurorizično. BABYSTEPS program jedini je koncept poticanja ranog razvoja kroz fizio i radnoterapijske postavke u cijeloj Republici Hrvatskoj. Glavni cilj BABYSTEPS senzo-motoričkih radionica za bebe maksimalno je poticanje motoričkih, kognitivnih, socijalnih i emocionalnih vještina bebe kroz pomno odabrane razvojne aktivnosti.

- Kroz BABYSTEPS senzo-motoričke radionice za bebe educiramo roditelje o načinima poticanja cjelokupnog senzomotoričkog razvoja bebe u svim bebinim aktivnostima od naranije dobi (mijenjanje pelene, nošenje, igra, oblačenje, kupanje, hranjenje) pri tomu koristeći postavke baby handlinga i stimulaciju svih sedam osjetila uz pomoć raznih rekvizita, od kojih nam je svakako najvažnija lopta, istaknula je Katarina.

Učiteljica i fizioterapeutkinja u tandemu

Sara je po struci diplomirani fizioterapeut te je posvećena svakodnevnom provođenju vježbi i razvojnih aktivnosti s bebama i djecom. Dodatno je prošla kroz BABYSTEPS program i edukaciju baby handlinga kod Ivane Štedul, usredotočujući se i na komunikacijski aspekt odnosa s roditeljima. Katarina je po struci učiteljica razredne nastave, a njezina je odgovornost usmjerena na poslovni aspekt. Ipak, zajedno sa Sarom, neprestano sudjeluje u novim edukacijama kako bi unaprijedila svoje vještine. Jednom tjedno održavaju Zoom poziv a svojom mentoricom Ivanom koja prati njihov rad i pruža im razne savjete. Važno je napomenuti da je program koji provode Ivanin autorski program temeljen na njezinom bogatom iskustvu, i baš zato imaju potpuno povjerenje u nju.

“Bebe često imaju izazove u izvođenju određenih motoričkih radnji, i zato je prevencija ključna, da uz znanje imamo mogućnost prevenirati moguće pogrešne obrasce”

Katarina Mičanović

Katarina, koja je porijeklom iz Slavonije, odlučila je dati otkaz u školi kako bi se posvetila svom novom poslu. Unatoč tomu što nije imala mnogo poznanstava u gradu, donijela je odluku ostaviti ‘siguran posao’ i upustiti se u nešto novo, i to u potpuno drugačijem smjeru. S obzirom na njezinu hrabrost, zanimalo nas je što ju je točno potaknulo da krene upravo tim putem.

- Sin me potaknuo da krenem u ove vode jer je rođen kao neurorizično dijete. Osim što je rođen s obostranim rascjepom usne mekog i tvrdog nepca, po rođenju je dobio sepsu te je već s mjesec dana života prošao prvu operaciju u Splitu. Po izlasku iz bolnice imao je hipotonus i asimetriju lijeve strane tijela koja nije bila prepoznata. Tražili smo vježbice, a zaista sam htjela da ih ja mogu provoditi s njime i zato me posebno privukao BABYSTEPS program, jer sam ja kao roditelj tako naučila provoditi razvojne aktivnosti s njim, i stekla samopouzdanje da znam kako i zašto se nešto radi. Mentorski program Spretno dijete dodatno sam upisala kako bih se obrazovala o ranom razvoju bebe. Ostala sam u kontaktu s Ivanom, a kroz sve Zoomove i dodatne edukacije zaljubila sam u ovo i odlučila se uputiti u franšizu. Tako sam dala otkaz u školi i posvetila se ovome te dovela u prosincu BABYSTEPS u Zadar, ponosno je ispričala Katarina.

Pravilni motorički obrasci

image

Fizioterapeutkinja Sara provodi salto s bebom

Osobni Album
Prije nego što beba bude prijavljena na program, roditelji su obavezni ispuniti obrazac za samoprocjenu bebe, pri čemu trebaju navesti bilo kakvu postojeću liječničku dijagnozu. Ukoliko beba ima postavljenu dijagnozu, roditelji trebaju donijeti nalaze liječnika koji su je potvrdili. Na temelju tih nalaza, Sara i Katarina, u dogovoru s mentoricom Ivanom, mogu prilagoditi razvojne aktivnosti kako bi najbolje odgovarale potrebama i specifičnostima svake pojedine bebe. Donošenje nalaza liječnika omogućuje im da dobiju cjelovit uvid u zdravstveno stanje djeteta, kako bi mogle pružiti ciljane i individualizirane razvojne aktivnosti. To je važan korak u osiguravanju prilagođavanja programa svakomu djetetu na najbolji mogući način.

- Tijekom vježbica i provođenja razvojnih aktivnosti najviše se pozornosti pridaje pravilnim motoričkim obrascima, kako bi potaknuli bebu da na ispravan način nešto napravi. Recimo, ako beba ima hiper tonus onda nećemo izvoditi nikakve vježbice koje to mogu dodatno pojačati. Nekada smo i malo ograničeni što se tiče vježbica, ali tada nam je ključno da dovedemo mišiće u normalan mišićni tonus. Bebe često imaju izazove u izvođenju određenih motoričkih radnji, i zato je prevencija ključna, da uz znanje imamo mogućnost prevenirati moguće pogrešne obrasce, naglasila je Katarina.

Što sve uključuju program i radionice

“Najvažnija prednost ovoga programa je ta što mi obučavamo roditelje kako da provode aktivnosti sa svojom djecom. Roditelj za svaku aktivnost uči kako se ona provodi na pravilan način; kako treba uhvatiti dijete i zašto je ta aktivnost bitna. I onda sve te aktivnosti sa samopouzdanjem mogu provoditi bilo gdje sa svojim djetetom”

Katarina Mičanović

BABYSTEPS program poticanja ranog razvoja za bebe od 0-12 mjeseci može biti grupni jednomjesečni i tromjesečni program, ali i individualni. U grupnom jednomjesečnom programu primaju se maksimalno četiri bebe, kao i jedan roditelj svakoga djeteta, a uključuje četiri termina razvojnih aktivnosti te jedan termin s pitanjima i odgovorima. Grupni tromjesečni program sastoji se od 12 termina razvojnih aktivnosti te triju termina pitanja i odgovora. Individualni termin je jedan na jedan rad s fizioterapeutom, gdje mogu sudjelovati oba roditelja i beba. U sklopu svojih usluga, u terminima s pitanjima i odgovorima, Sara i Katarina su tu da odgovore na sva pitanja i razjasne dodatne nejasnoće koje se provukle tijekom provođenja aktivnosti. Ukoliko roditelji imaju bilo kakve nedoumice ili dodatna pitanja, mogu im se obratiti kako bi im pružile potrebne informacije. Njihova uloga je da osiguraju da roditelji imaju cjelovit uvid u razvojne aktivnosti te da se osjećaju sigurno i informirano u vezi s time.

- Sve aktivnosti provode se u trajanju od 45 minuta. To nije 45 minuta aktivnoga vježbanja, na početku bebe upoznaju prostor i okolinu, zato i je sve napravljeno jednostavno, kako ne bi odvlačilo pozornost. Zna se dogoditi i da bebice zaspu tijekom vježbanja. Onda one nastave spavati u sigurnom kutku, dok roditelj dobije demonstracijsku lutku kako bi naučio pravilno provoditi aktivnost kasnije s bebom, ispričala nam je Katarina.

BABYSTEPS senzo-motoričke radionice su mjesečni program namijenjen za djecu od jedne do tri godine, a uključuje četiri termina razvojnih aktivnosti za djecu. Svaki mjesec je druga tema rada, npr. zima, boje, proljeće... Prema tome slažu koncept radionica, a uključuju grubo i fino motoričke vještine, kao i kognitivne vještine. Osim navedenoga, kroz interaktivne igre i aktivnosti stvaraju poticajno okruženje u kojem djeca uče važnost dijeljenja s drugima i razvijaju socijalne vještine. Kroz timski rad i suradnju, Sara i Katarina osiguravaju da djeca nauče kako surađivati, komunicirati i razumjeti perspektive drugih. U svojoj ponudi, imaju uključenu i edukaciju iz baby handlinga, koja se može organizirati kao grupna ili individualna, a pruža roditeljima potrebno znanje i vještine za sigurno i učinkovito postupanje s bebama.

Edukacija roditelja

image

Roditelji provode vježbice uz stručno vodstvo fizioterapeutkinje

Osobni Album
- Najvažnije nam je educirati roditelje o svim razvojnim fazama kroz koje prolaze bebe i djeca, kako bi što bolje razumjeli što beba može napraviti u kojoj dobi, pritom formirajući grupice po sposobnostima, a ne po dobi. Primjerice, beba bi se trebala početi rotirati s 4-5 mjeseci, a ukoliko to ne radi, onda je stavimo u grupu ‘Rotacije’ gdje se najviše fokusiramo upravo na to. Najvažnija prednost ovoga programa je ta što mi obučavamo roditelje kako da provode aktivnosti sa svojom djecom. Roditelj za svaku aktivnost uči kako se ona provodi na pravilan način; kako treba uhvatiti dijete i zašto je ta aktivnost bitna. I onda sve te aktivnosti sa samopouzdanjem mogu provoditi bilo gdje sa svojim djetetom, istaknula je Katarina.

Iznimno je pozitivno što postoji ovakvo edukativno mjesto u našem gradu, gdje djeca mogu sudjelovati u brojnim razvojnim aktivnostima pod stručnim vodstvom. Djeci se pruža mogućnost da istražuju, uče i razvijaju se putem raznolikih aktivnosti koje su pažljivo osmišljene kako bi podržale njihov razvoj, dok ujedno imaju priliku iskusiti radost učenja i otkrivanja novih vještina u poticajnome okruženju, u društvu svojih vršnjaka.

26.05.2023., 12:46h
20. travanj 2024 12:51