Cukrići ZadarUdruga CukriĆi Zadar
StoryEditor
NAJLJEPŠA ZADARSKA VIJEST ČETVRTKA

Velika pobijeda malenih Cukrića! Glukagon u spreju uvršten na osnovnu listu lijekova HZZO-a...

Dragi svi, iskreno vam svima najljepša hvala jer smo 𝐔 𝐒 𝐏 𝐉 𝐄 𝐋 𝐈, svi skupa !!!!

𝐆𝐋𝐔𝐊𝐀𝐆𝐎𝐍 𝐔 𝐒𝐏𝐑𝐄𝐉𝐔 𝐉𝐄 𝐎𝐃𝐎𝐁𝐑𝐄𝐍 i od strane Upravnog vijeća HZZO-a na sjednici održanoj 02.11.2022. !!!

Radosnu vijest obznanili su na FB stranici iz Udruge Cukrići Zadar. 

Podsjetimo, na društvenim mrežama ljetos je pokrenuta peticija za glukagon u spreju, lijek koji bi bio od iznimne pomoći malim i velikim pacijentima oboljelim od šećerne bolesti.

Naime, Udruga Cukrići pozvala je sve da se priključe potpisivanju peticije, ne bi li se pomoglo oboljelima. Peticija se potpisivala u svrhu uvrštavanja istog na listu osnovnih lijekova HZZO-a, već je prošla godina dana, a lijek nije bio na toj listi. Peticija pod imenom "Molimo HZZO da uvrsti glukagon u spreju na osnovnu listu lijekova" mogla se se ispuniti na stranici peticijeonline.com.

"U ime djece i odraslih oboljelih od šećerne bolesti, u ime njihovih obitelji, prijatelja, poznanika, u ime odgojitelja i nastavnika djece oboljele od šećerne bolesti ponovno Vas molimo da potpišete peticiju da HZZO odobri glucagon u spreju na osnovnu listu lijekova. Glukagon u spreju je spasonosni lijek koji se daje dijetetu/odrasloj osobi kroz nos ukoliko se nalazi po život opasno hipoglikemiji ili komi. Jednostavan i brz za primjenu, nije termolabilan, nema iglu I SPAŠAVA ŽIVOT! Podržite, potpišite, podijelite! Hvala vam" – piše u uvodu u peticiju zadarskih Cukrića.

Molba, životna molba, napokon se uslišila...

image

Cukrići Zadar

Udruga CukriĆi Zadar

Hvala svima - poručili su danas. Pomozimo im i ubuduće, budimo im podrška, jer kada je zdravlje u pitanju, ljudska dobra volja ne smije biti upitna stvar.

-Hvala svakom neumornom pojedincu koji je svojim potpisom na peticiji i djeljenjem peticije doprinijeo ovoj divnoj vijesti, hvala svakom neumornom pojedincu koji je s papirima po suncu, vjetru i jakoj buri molio za potpis, hvala svakom roditelju koji je ispričao svoju priču, hvala svakom prijatelju koji je vjerovao da možemo bolje i ohrabrivao nas za dalje, hvala Uredu predsjednika RH - Jadranka Žarković, hvala Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom - Anka Slonjšak, hvala Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku - Renata Sabljar-Dračevac dr.med., hvala i brojnim saborskim zastupnicima koji su alarmirali mjerodavne u Saboru o glukagonu u spreju, najljepša hvala i svim stručnjacima koji su svojim potpisom i aktivacijom pomogli za naše bolje, sigurnije i bezbolnije sutra. Nezamislivo je da ne navedemo medije koji su od samog početka bili naša nevjerojatno velika pomoć - hvala vam, najiskrenije i od srca ! Vrijedilo je !!!! - poručili su iz Cukrića.  (PL)

image

Cukrići Zadar

Udruga CukriĆi Zadar

PRIOPĆENJE I PETICIJA

Priopćenje Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići Zadar i članica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koje je u rujnu odaslano u javnost, i polučilo uspjeh, prenosimo u cijelosti: 

Poštovani predstavnici medija,

Među zahtjevima za uvrštenje na Osnovnu listu lijekova (pomagala) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ponovno se našao Baqsimi (link), inhalacijski glukagon/glukagon u spreju - lijek koji spašava život djeci i odraslim osobama oboljelima od šećerne bolesti - u slučaju hipoglikemijske kome. HZZO je do sada dvaput (!?) odbio uvrstiti inovativni preparat (koji se "čekao" preko 20 godina) koji značajno pojednostavljuje pomoć osobama koje se nalaze u nesvjesnom stanju zbog izrazito niskog šećera u krvi. O zahtjevu će HZZO Povjerenstvo za lijekove uskoro ponovno odlučivati.

Uvrštavanje ovog lijeka zatraženo je i peticijom koju je podržalo gotovo 50 tisuća potpisnika, dijabetičke udruge, Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga, dijabetolozi te, između ostalih, i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku.

Glukagon je hormon koji, kao i inzulin, proizvodi gušterača. U slučaju ozbiljne hipoglikemije - velikog pada koncentracija glukoze u krvi, a to je stalna opasnost kojoj su izložene osobe oboljele od šećerne bolesti na inzulinskom tretmanu, glukagon je neophodna i nezamjenjiva prva pomoć u toj hitnoj zdravstvenoj situaciji.

Baqsimi je nova vrsta glukagona u obliku nosnog spreja, sitnog praha kojeg je lako aplicirati. Hipoglikemija se događa naglo i intervencija treba biti trenutna. Stoga je nužno da i pomagači bez zdravstvene obuke mogu jednostavno i pravilno dati glukagon, što nije slučaj kad je riječ o glukagonu u injekciji tj. lijeku u injekciji gdje je potrebno prije aplikacije osobi u nesvjesnom ili polusvjesnom stanju pomiješati tekućinu i prah.

Statistički podaci govore kako u RH imamo 37.273 osobe oboljele od šećerne bolesti tip 1 kojima dostupnost ovog inovativnog lijeka praktički znači izbor između života i smrti u kritičnim situacijama. Visoka cijena proizvoda farmaceutske tvrtke Eli Lilly sve je manje razlog za takvu odluku budući da je cijena u „slobodnom padu“, u malo više od godinu dana u Sloveniji snižena sa 103€ na 59€ (od srpnja prošle do rujna ove godine).

Pritom, treba imati na umu kako se radi o pomagalu koje se primjenjuje samo u srećom, rijetkim situacijama a ne trajno poput inzulina. Činjenica je da svaka osoba oboljela od šećerne bolesti može upasti u stanje hipoglikemijske kome a posjedovanje glukagona u spreju daje i osjećaj sigurnosti i mira oboljeloj osobi kao i osobama koje se o njoj brinu (roditelji, prijatelji i odgojno  obrazovni djelatnici).

Usprkos velikom pritisku javnosti i struke, HZZO je do sada ustrajavao u odbijanju uvrštavanja Baqsimi na osnovnu listu i tako onemogućava osobama oboljelim od šećerne bolesti tip 1 lijek koji im, doslovno, znači izbor između života i smrti u kriznim situacijama.

Naša Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar pokrenula je peticiju koja je prikupila skoro 50.000 potpisnika. Našu inicijativu podržala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak, dipl. oec., te brojni Saborski zastupnici povodom 1. Hrvatskog dana šećerne bolesti.

S Europske konferencije EASD (European Association for the Study of Diabetes) koja upravo traje u Stockholmu, uvrštenje glukagona na inhaliranje na HZZO listu je podržao i prof. Dario Rahelić predstojnik referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, predsjednik stručnog dijabetološkog društva te službeni koordinator za dijabetes pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske.

S osobitim poštovanjem,

Doris Bailo

predsjednica Udruge Cukrići Zadar...

03.11.2022., 09:52h
ZADARSKI TJEDNIK
01. listopad 2023 14:30