41444
Epa/christopher Neundorf
StoryEditor
NAJBOLJI IGRAČI I REPREZENTACIJA

Analiza Eura 2024.: tko je iznenadio, a tko razočarao

IZNENAĐENJA

  • Engleska

Engleska je prošla u finale Eura s puno loših nastupa iza sebe. Oslanjali su se na individualnu kvalitetu pa se njihovo ispadanje očekivalo još u ranoj fazi prvenstva, ali ipak su u finalu protiv Španjolske imali par dobrih šansi i jedan lijep pogodak Palmera izvan šesnaest metara. Može se reći da je to bila njihova najbolje odigrana utakmica turnira, napadi su bili brzi i konkretni, iako su najopasniji iz prekida. Na kraju to nije bilo dovoljno jer nisu iskoristili ključne šanse koje su ih mogle dovesti do prve titule europskog prvaka. Na dodjeli medalja su igrači ipak brzo skinuli svoje srebrne medalje i još jednom pokazali da su loši gubitnici.

  • Švicarska

Nije bila među favoritima, ali je došla do četvrfinala pobijedivši naizgled puno jaču Italiju. Italija je bila europski prvak 2020. pa je i ove godine bila među favoritima za osvajanje, no ipak je izgubila 2:0 od Švicarske koja je imala solidne nastupe kroz cijeli turnir. Imali su dvije pobjede i dva remija, ali ipak su na penale izgubili od Engleske zbog Pickfordove obrane Manuelu Akanjiju. Imali su više prilika, ali nažalost neiskorištenih. Takva ih je sreća pratila gotovo cijeli Euro, ali ipak su iznenadili s par konkretnih nastupa i nijednom izgubljenom utakmicom u regularnom vremenu. Možda ovo bude novi početak Švicarske kao moguće konkurencije jačim timovima u velikim natjecanjima.

  • Gruzija

Reprezentacija na koju nitko nije obraćao pozornost, pružila je par solidnih nastupa. Imali su jednu pobjedu, jedan remi i jednu izgubljenu utakmicu. Odigrali su jako dobru utakmicu pobijedivši 2:0 protiv Portugala koja ima puno veća imena u svojoj momčadi. Pokazali su konkuretnost i iznimnu snagu svoje obrane što nije bilo očekivano za tako malu reprezentaciju. Nažalost ipak se nisu mogli boriti protiv Španjolske koja ih je izbacila u osmini finala rezultatom 4:1. Gruzijski golman Giorgi Mamardashvili se iskazao s fantastičnim obranama, ali to nije bilo dovoljno da ih zaštiti od poraza. Dostojanstveno su se borili do samog kraja i pokazali napredak osvrčući se na prijašnja natjecanja.

RAZOČARANJA

  • Hrvatska

Bila je među favoritima nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji gdje je pokazala svoje mogućnosti, ali na Euru je ipak imala dva remija i jednu izgubljenu utakmicu. Igrali su stariji igrači dok su mlade nade stajale na klupi što je dovelo do sporine i tromosti. S takvim načinom igre Hrvatska nije mogla protiv mlađih i bržih reprezentacija. Oslanjali su se na staru slavu koja nije bila kao nekad, od veznog reda se očekivalo da nosi cijeli tim, ali to ipak nije bilo moguće. Vezni red čine stariji igrači koji su prije stvarali napade i puno trčali što se od njih očekivalo i sad, no nisu bili u mogućnosti ispuniti zadane zahtjeve. Igrali bi cijelu utakmicu umjesto 60 minuta koliko inače Modrić igra u Realu što je dovelo do preopterećenja. Nada za reprezentaciju se vidjela kad bi ušli mladi igrači na što bi Hrvatska trebala biti ponosna jer je budućnost jako svijetla. Igrači poput Sučića, Baturine i Majera pokazali su tehniku, brzinu i odlično nošenje sa stresom koje donosi veliko natjecanje što će poslužiti u budućnosti.

  • Francuska

Bila je prvi favorit za osvajanje Eura, inače je među prvima u svim natjecanjima i ima puno poznatih imena. Ove godine je imala dva remija, dvije pobjede i jednu izgubljenu utakmicu. Očekivalo se puno više s tim da su igrali utakmice protiv osrednjih timova i Portugala koji je bio u jako lošoj formi. Po rezultatima se vidi nemogućnost rješenja u napadu jer francuzi imaju običaj kad pobjeđuju imati veću gol razliku i njihove utakmice budu prave poslastice za ljubitelje nogometa, ali ove godine to nije bilo tako. Vidjela se Mbappeova loša forma, te nisu mogli pronaći rješenje u napadu.

  • Portugal

Portugal je inače među boljim reprezentacijama, ali na ovogodišnjem Euru to nije bio slučaj. Imali su tri pobjede i dva poraza. Jedan skroz neočekivani poraz je bio od Gruzije dok je drugi bio na penale od Francuske. Očekivalo se više i od portugalske zvijezde Cristiana Ronalda koji je bio gotovo nevidljiv. Imali su isti problem kao francuzi, loša forma i nerealizirane prilike koji su doveli do ispadanja u četvrtfinalu.

NAJBOLJA REPREZENTACIJA I IGRAČI

Titulu ovogodišnjeg prvaka odnijela je Španjolska koja je od početka prvenstva igrala najljepši i najkvalitetniji nogomet. Njihov uspjeh se mogao predvidjeti odmah na početku kad su lagano savladavali svoje protivnike. Užitak ih je bio gledati pogotovo mlade nade Lamine Yamala koji je proslavivši svoj sedamnaesti rođendan postao prvak Europe i iznimno talentiranog Nica Williamsa. Oni su svojim golovima, asistencijama i savršenim  driblinzima uljepšali ovo prvenstvo i zaključili ovu nogometnu priču.

Nagradu za najboljeg igrača osvojio je španjolski vezni igrač Rodri, a nagradu za najboljeg mladog igrača turnira čudesni Lamine Yamal koji je skoro postao i najmlađi strijelac u povijesti finala Eura.

15.07.2024., 12:46h
Anđela Veršić
20. rujan 2024 06:27