<p>EP U KARATEU U ZADRU</p>
EP U KARATEU U ZADRUHks
StoryEditor
EP U KARATEU

Anđelo Kvesić i Ivan Martinac u finalu EP u Zadru, Ivan Kvesić u borbi za broncu

EP u Zadru na kojem nastupa 579 natjecatelja iz 51 zemlje traje do nedjelje

Anđelo Kvesić u subotu će se boriti za europsko zlato u kategoriji +84 kg protiv Talijana Mattea Avanzinija, a njegov sunarodnjak Daniele de Vivo bit će protivnik Ivana Martinca u finalu kategorije -75 kg. Ivan Kvesić, također u subotu borit će se za broncu u poluteškoj kategoriji (-84 kg) protiv Španjolca Alejandra Arencona Moline.

Anđelo Kvesić bio je uspješan protiv Norvežanina Ismaila Bellemkhannatea, jer je u posljednoj minuti borbe slomio otpor protivnika 6-0. Dramatično je bilo i u nastavku. Protiv Nijemca Nikolaia Sekota vodio je do dvije sekunde prije kraja. Sekot je najprije izjednačio, a u preostale dvije sekunde uputio udarac koji je mogao značiti pobjedu. VAR provjerom bod nije priznat, ostalo je 2-2, pa je na pravilo prvog osvojenog boda Kvesić otišao dalje. U nastavku je preokrenuo i protiv Turčina Furkana Kadira Genca i slavio s 8-1.

Velilka drama uslijedila je i u polufinalnom meču protiv Anesa Bostandžića. Predstavnik BiH vodio je do dvije sekunde prije kraja 1-0, a tada je uslijedio Kvesićev udarac nogom u tijelo, što znači dva osvojena boda, koji je presudio pobjednika.

- Izuzetno sam sretan i ponosan što sam nastavio niz medalja, rekao je stariji brat Kvesić kojem je to 14. odličje na velikim natjecanjima, osmo na EP-ima. Dva zlata - pojedinačno u Gaziantepu 2022, te član zlatne ekipe iz Poreča godinu prije, a s europskih smotri ima još pet brončanih medalja. Tatami je napustio s jakim bolovima u ramenu, ali vjeruje se kako će se oporaviti do finalne borbe.

Ivan Martinac bio je bolji Poljaka Lukasza Bankowskog 2-0, Austrijanca Stefana Pokornya 3-1, u taktički mudroj završnici nadvisio je Portugalca Tiaga Duartea 2-0, te predstavnika Sjeverne Makedonije Petra Zaborskog 3-0 u polufinalnom susretu.

- Izvukao sam i one zadnje atome snage koje nisam ni znao da imam...Za mene je ovo tako nestvarno, istaknuo je Ivan Martinac.

Ivan Kvesić bio je slobodan u 1. kolu. Ostvario je niz pobjeda - Portugalac Goncalo Freitas 9-0, Bjelorus pod neutralnom zastavom Hleb Sachkouski 5-0 i Slovak Enrik Julian Smoliga 11-3. A onda je stigao nestvarni polufinale s nevjerojatnim preokretom, osobito za tu razinu natjecanje i polufinale EP-aa tu razinu natjecanja i osobito polufinale EP-a.

Grk Konstantinos Mastrogiannis poveo je 2-0. Sekunde su odmicale, a onda udarac nogom u glavu za vodstvo 3-2. Mastrogiannis je ubrzo izjednačio. Opet je na "senshu" bliži pobjedi. A onda sekundu i pol prije kraja još jednom prolazi Ivanova noga za nestvarnih 6-3. Ivan uzdignutih ruku slavi. Ostala je sekunda i devet desetinki, i niz opcija - izaći s tatamija, što bi bila treća kazna i još uvijek bi stigao do pobjede. Najteže je bilo stići do tri boda, u čemu je u doslovce posljednjim trenucima Mastrogiannis uspio. Udarac nogom u glavu za 6-6. I na pravilo prvog osvojenog boda grčki karatist je u finalu.

Naši su uložili žalbu za mogući istek vremena, ali promjene ni nakon 45 minuta vijećanja nije bilo.

Lea Vukoja (-68 kg) svladala je Poljakinju Wiktoriu Grejner 4-0, Talijanku Pamelu Bodei 3-2, ali je u neizvjesnoj završnici izgubila četvrtfinalni meč od Španjolke Isabel Marie Mejias Nieto 5-4.

U prvom nastupu oprostili su se Nikolina Golomboš (+68 kg) i Mia Čačko (-61 kg), te Sara Malčec i Dino Huić u pojedinačnim katama.

EP u Zadru na kojem nastupa 579 natjecatelja iz 51 zemlje traje do nedjelje.

09.05.2024., 09:15h
20. svibanj 2024 04:49