S trenerom Antom RadićemOsobni Album
StoryEditor
Upoznajte mladog biciklista

Uspješan 16-godišnji biciklist Nicolas Gojković želi u budućnosti pomagati mladim potencijalima

Biciklizam je vrlo skup sport, a Nicolas je odabran kao jedan od stipendista Zaklade Marin Čilić 2022. godine što mu je nevjerojatno pomoglo u pokrivanju putnih troškova i kupnje nove opreme

Zavičaj je nešto u što je zamotana duša, a duša i srce ove izuzetne mlade osobe zamotana je u Zadar i Zadrom...

Zove se Nicolas Gojković i rođen je 26. 6. 2004. godine u Varšavi, u Poljskoj. S majčine strane je Poljak, s očeve strane Hrvat. Od svoje četvrte godine živi u Zadru, a ovaj prekrasan grad, kaže, uvijek će mu biti u srcu. Cestovni je biciklist i višestruki prvak Hrvatske u juniorskim kategorijama.

image

Fotografija s bratom, uzorom

Osobni Album

BK Zadar

Njegov biciklistički put počinje nakon što se na ljeto 2013. godine, bratovim stopama, upisao u Biciklistički klub Zadar. U to vrijeme stariji brat Oliver bio mu je najveći uzor te ga je u svemu kopirao. U tom ga je klubu jedan divan čovjek i trener Ante Radić uzeo pod svoja krila i njemu pripisuje velik dio toga što slijedi.

Okružen tako velikim ljudima, svaki sljedeći izazov je, kako voli reći, mačji kašalj. Smatra da je BK Zadar predivan klub koji kroz brdo predivnih trenutaka, radosti i zabave može djecu naučiti bitnim sportskim vrlinama kao ustrajnosti i marljivosti koje se mogu primijeniti u svim aspektima života.

Juniori - Team Giorgi

U juniorskoj kategoriji potpisao je za najbolji talijanski klub Team Fratelli Griorgi sa sjedištem u Bergamu. Bio je to veliki korak za dječaka od 16 godina. Malo tko zna koliko toga treba posvetiti i žrtvovati da bi se uopće bilo konkurentnim, a što tek za ostvariti neki rezultat. Sve vrijeme s prijateljima, obitelji, sve ostale ambicije i hobije, sve je podređeno bicikli.

Nadalje, uz sport, edukacija mu je bila vrlo važna i još uvijek nije bio siguran hoće li biti profesionalni biciklist ili bi radije otišao studirati, a obje su ga opcije jednako privlačile. Zato se uz sport trudio biti što bolji učenik, a fantastični profesori u Gimnaziji Franje Petrića pomagali su mu koliko god su mogli.

Skup sport

Biciklizam je vrlo skup sport, osobito ako se treba samostalno financirati. Bio je te sreće da je odabran kao jedan od stipendista Zaklade Marin Čilić 2022. godine što mu je nevjerojatno pomoglo u pokrivanju putnih troškova i kupnje nove opreme. Ističe kako je predivno da jedan čovjek može imati tako značajan utjecaj na toliko mladih života. Nada se da će jednog dana i sam biti u stanju pomagati mladim hrvatskim potencijalima na putu do njihovih uspjeha.

image

Majka Anja

Osobni Album

Divna majka

Majka mu je uvijek bila tu, kao zid na koji se uvijek mogao osloniti. Njegov najveći navijač i najbitnija podrška.

- Vjerojatno bez nje ne bih ni blizu otišao toliko daleko, ističe Niki.

Smatra da je podrška roditelja jedna od bitnijih stvari, pogotovo za mladu osobu koja još uvijek traži svoj put.

- Moji su me uvijek podržavali da idem srcem, radim to što volim i uživam u tome, a ja ne mogu opisati koliko sam im zahvalan, dodaje.

Kroz osmijeh koji mu ne silazi s lica dok govori, šaljivim tonom naglasi da je šteta što ga nikad nema kući jer konstantno putuje po utrkama u inozemstvu, ali sve to dolazi u paketu.

- Ne možemo ovce i novce, rekli bi naši Zadrani.

O biciklizmu tragom Nikijevih zapažanja

Biciklizam je sport koji u sebi nosi cijeli vrtlog emocija, stresa, adrenalina, znoja, krvi, sreće, suza… To je vrlo širok sport, a u sebi sažima vrlo puno aspekta od taktiziranja na utrci i tehnike vožnje, provlačenja kroz grupu/peloton gdje su ostali biciklisti na manje od 2 cm od Vas, prehrane, pa sve do sitnica kao to na koliko ćete bari napumpati svoje gume.

Iako većina ljudi misle da je biciklizam individualan sport, on to uopće nije, a ekipa na utrci može biti od presudnog značaja, zato što je već do 30 % lakše voziti (ovisno o brzini gibanja) ako ste skriveni u zavjetrini nekog biciklista.

Prošlost i budućnost

Proteklih godina imao je priliku okušati se među natjecateljima na europskoj i svjetskoj razini te je na mnogim utrkama u Italiji dokazao da je među najboljima. To potvrđuju plasmani u prvih deset od 120 do 220 biciklista.

Već godinama nastupa za hrvatsku reprezentaciju, a ističe s europskog prvenstvo u Portugalu (17. mjesto) te s svjetskog prvenstva u Sydneyu (31. mjesto). Njegova predanost prema sportu nagradila ga je time da je danas jedan od najboljih hrvatskih biciklista te ima vrlo optimističan pogled na budućnost.

S obzirom na to da je tek prešao u U23 kategoriju, ove godine ga treniraju profesionalni treneri iz Italije, dok će na utrkama nastupati za slovensku kontinentalnu ekipu “Adria Mobil” sa sjedištem u Novom Mestu.

Ove godine nada se ostvariti potrebne rezultate kako bi, korak po korak, idućih godina potpisao ugovor s ekipom na World Tour razini. Sa svojom novom ekipom, ovu godinu produktivno je započeo na kondicijskim pripremama na Kanarskim otocima, a natjecateljsku sezonu otvorio je na etapnoj utrci u Turskoj “Tour of Antalya”.

21.02.2024., 13:30h
Nikola Šimić Tonin
18. listopad 2024 08:19