Utakmica izmedju U18 Zadar i U18 Helsinki Basketball AcademyZvonko Kucelin
StoryEditor
NA PRESTIŽNOM ANGT NASTUPILO OSAM MEĐUNARODNIH EKIPA

BILO JE - ČISTA DESETKA Barceloni pokal, Zadranima pljesak, Zadru promocija!

Utakmice mla­dih košarkaša
u dvorani Krešimira Ćosića pratilo je preko 50 NBA scouta,
ali i brojni predstavnici medija iz cijelog kontinenta...

Som els champions! Pa onda ono standardno u sličnim prilikama - We are the champions! Uz dodatak - Fue grandioso, Va estar bé, Es war toll, Foi ótimo, C‘était super, È stato fantastico... Bilo je odlično u kolopletu jezika. I nacija...

Promidžba sporta i turizma

KIDS’ DAY TATA, MAMA I MALIŠANA

ANGT natjecanje mladim je igračima velika prilika za napredak u karijeri, a igrali su ga i danas brojni uspješni igrači Eurolige i NBA poput Luke Dončića, Alberta Abaldea, Goge Bitadzea, Luigija Datomea, Vasilija Micića, Nikole Mirotića, Donatasa Motiejunasa, Darija Šarića, Miloša Teodosića, Jonasa Valanciunasa i Victora Wembanyama. Nije onda niti nikakvo čudo da je i preko trideset mladih Zadrana, i Zadranki, sudjelovalo na Kids’ Dayu prestižnog europskog Adidas Next Generation turnira. Pravo košarkaško umijeće i natjecateljski duh vladao je na otvorenom košarkaškom igralištu ŠC Višnjik, a prvo mjesto osvojio je Toni Šarić, dok su drugo podijelila braća Paulo i Tiago Mitrović. Kids’ Day se, inače, održao u suradnji s Udrugom Dani Krešimira Ćosića, a poklon kartice OTP banke, partnera događaja, finalistima su uručile predsjednica Udruge Ana Ćosić Pajurin i dopredsjednica Zdenka Zrilić. Zanimljiv program je vodio glumac Antonio Franić, djecu su bodrili brojni roditelji i prijatelji, u publici je bila i ravnateljica Zaklade “Hrvatska za djecu” Renata Gubić, bilo je baš super, “čista desetka!”

Prestižni Adidas Next Generation turnir, koji se prvog vikenda mjeseca ožujka igrao u dvorani Krešimira Ćosića, završio je na koncu kako se i očekivalo, uvjerljivom finalnom pobjedom favorita Barcelone nad Zaragozom rezultatom 81-54, ili plus 27. Ključnu utakmicu, kao i svakog dana turnira, pratilo je preko 50 NBA "špijuna", scouta, ali i brojni predstavnici medija s cijelog kontinenta. Uz Zadar, domaćini Adidas Next Generation turnira bili su Munchen i Patras, a četvrti kvalifikacijski turnir ugostit će Beograd. Final Four za mlade igra se, pak, od 19. do 21. svibnja 2023. u Žalgiris areni u gradu Kaunasu, Litvi.

Najbolju petorku zadarskog turnira činili su: Lucas Langarita iz Casademont Zaragoza, Toni Bilić iz Cedevita Olimpija Ljubljana, Mouhammad Faye iz ANG tima, Dame Sarr iz FC Barcelona U18 te Kasparas Jakučionis koji je osvojio i nagradu za MVP-a.

On tako na finale sa svojim timom putuje u rodnu Litvu. Pehar pobjednicima predale su odgovorna menadžerica Adidas Global Basketball za košarku Jelena Soče i Zdenka Zrilić iz tvrtke Sport Event, "katica za sve" i organizatorica turnira.

image

Vrijedni domaćini

Iva Perinčić

- Adidas Next Generation turnir u Zadru je protekao u zaista sjajnoj atmosferi. Pokazali smo se još jednom kao odličan organizator velikih sportskih manifestacija. Sve momčadi su više nego zadovoljne svime što smo im ponudili i pokazali. Način na koji smo prezentirali naš grad nas posebno veseli kako bismo u inozemstvu privukli što veći broj novih gostiju koji će dolaziti u idućim turističkim sezonama. Nadamo se da nastavljamo suradnju s Euroligom u organizaciji natjecanja!. kazala nam je i najavila Zrilić i dodala:

Euroligaški turnir Adidas Next Generation, koji se usput po prvi put u povijesti održavao u Hrvatskoj, na tribine “Krešimira Ćosića” privukao je uz parket brojne osobe iz svijeta sportskog, poslovnog i društvenog života...

- Kao što smo i obećali, naša košarkaška priča se nastavlja. Nakon više nego uspješnih 6 izdanja Zadar Basketball Tournamenta čiji je doseg bio više od 400 milijuna ljudi diljem svijeta ponosni smo na novu suradnju s Euroligom. Put do ovog nije bio lagan, no uspjeli smo u Zadar dovesti veliko službeno natjecanje Euroleague Basketball Adidas Next Generation! To je do sada jedno od najvećih košarkaških događaja u RH. Uz same timove u Zadru su u danima turnira boravili brojni agenti, skauti, novinari, ali i obitelji. Turnir je vrhunska platforma za promidžbu sporta i turizma Republike Hrvatske u inozemstvu. Naravno, neupitna je i velika reklama koju će kako grad Zadar, tako i Hrvatska dobiti zahvaljujući izvještajima s turnira te prijenosima koji odlaze diljem Starog kontinenta!, poručila je s puno ponosa organizatorica međunarodnog turnira.

Uspjeh domaćina

Treće mjesto zasluženo je osvojila momčad Next Generation Team Zadar čiji su igrači iz različitih europskih klubova rezultatom 81-68 za broncu slavili nad momčadi Cedevite Olimpija Ljubljana. Peta pozicija pripala je Maccabiju Tel Aviv koji je pobijedio domaći KK Zadar rezultatom 91-59, a sedma za Helsinki Basketball Academy koja je u zanimljivom dvoboju s 92-84 nadvisila Stellazzurra Rome, Italija.

Domaćini u talentiranom naraštaju, unatoč poretku, mogu biti itekako zadovoljni, nadareni Zadrani u svom prvom su nastupu na Adidas Next Generation turniru uvjerljivo pobijedili i momčad Helsinki Basketball Academya rezultatom 92:67.

- Čestitam dečkima na pobjedi protiv Helsinkija. Izvrsna utakmica za nas, plus 25 na kraju, od početka do kraja smo kontrolirali ritam. Danas smo pokazali da možemo igrati sa svakim!, izjavio je trener Roko Jurlina nakon susreta u kojemu su potencijal naročito iskazali Mihael Ružić, izvanredan s 29 poena, 8 skokova, 3 asistencije i 2 blokade, ali i Jurica Zagoršak koji je ubacio 19 poena, Roko Lukić -16 poena i 8 skokova...

Uz podmladak KK Zadar na jubilarnom 20. izdanju ANGT turnira su igrali Casademont Zaragoza, FC Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Cedevita Olimpija Ljubljana, Stellazzurra Rome, Helsinki Basketball Academy, kao i prije spomenuti ANGT tim za koji je igralo dvanaest igrača iz čak deset zemalja: Austrije, Slovenije, Španjolske, Nizozemske, Rusije, Bugarske, Francuske, Senegala, Malija i Irana.

Tri dana šušura

image

Momcad FC Barcelone pobjednik je Euroleague Adidas Next Generation Tournamenta.
 

Zvonko Kucelin

Prekrasni dani u najavi skorog proljeća ponovno su donijeli i vratili košarkaški, i ne samo košarkaški, šušur u prekrasni Zadar. Nakon zimskih dana, i kako su to kolege iz medija nadjenuli "monstruma s istoka", snijega, susnježice i mraza u okolici, nemirne bure s orkanskim i olujnim udarima, sunčano i mirno vrijeme izmamilo je osmijehe na lica kako Zadranki i Zadrana, tako i stotina gostiju koji su toga vikenda u grad stigli kako bi uživo vidjeli neke od najvećih europskih košarkaških talenata. Prestižni euroligaški turnir Adidas Next Generation, koji se usput po prvi put u povijesti održavao u Hrvatskoj, na tribine "Krešimira Ćosića" privukao je uz parket brojne osobe iz svijeta sportskog, poslovnog i društvenog života.

U tri dana trajanja viđena su brojna poznata lica. Uzbudljive utakmice su tako gledali i direktor TZ Zadar Mario Paleka, Zadranin Josip Bilaver - državni tajnik za more i EU fondove, predsjednica uprave Hanza Medie Ana Hanžeković Krznarić, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Aco Petrović, bivši košarkaši Matej Mamić i Arijan Komazec, košarkaška legenda Gregor Fučka.... Turnir su pozorno pratili i Nikola Vujčić – sportski direktor Maccabia, predsjednica udruge Dani Krešimira Ćosića Ana Ćosić Pajurin, ravnateljica Zaklade "Hrvatska za djecu" Renata Gubić, Jelena Soče – odgovorna menadžerica Adidas Global Basketball za košarku, bivša odbojkaška reprezentativka Barbara Ružić, glumac Antonio Franić i brojni drugi, nabrajaju nam, pak, i informiraju nas vrijedni Toni Dabinović i Anela Novina iz PR službe internacionalnog natjecanja mladih košarkaša. Uz priložene fotke Ive Perinčić i Zvonka Kucelina.

ANGT je s tribina pratilo i više od 50 NBA skauta, ali i brojne obitelji mladih košarkaša. I najuspješniji europski košarkaški agent i agent trenutno jednog od najboljih i najpoznatijih NBA igrača Nikole Jokića – Miško Ražnatović stigao je dakako na zadarsko izdanje Adidas Next Generation turnira. Čest je gost Zadra i dosadašnjih izdanja Zadar Basketball Tournamenta...

Primorski grad broj jedan

- Organizacija je bila sjajna kao što je to uvijek u Zadru i odlično je da se jedan ovako važan turnir po prvi put igrao u Zadru i RH. Domaća ekipa imala je ozbiljnu podršku publike s tribina, a to je dalo poseban pečat utakmicama i sigurno je bilo velika motivacija za igrače, ne samo Zadra već i drugih timova. Ovakvi turniri iznimno su bitni. Nose jednu veliku težinu zbog puno skauta, pažnje medija. To je dobro za mlade igrače, da se već u ranom uzrastu sretnu s time!, ustvrdio je Ražnjatović, uz dodatak:

I najuspješniji europski košarkaški agent i agent trenutno jednog od najboljih i najpoznatijih NBA igrača Nikole Jokića – Miško Ražnatović stigao je dakako na zadarsko izdanje Adidas Next Generation turnira...

- Neki igrači koji su u malim klubovima ovdje dobivaju šansu da ih vide skauti i drugi, veći timovi. Adidas Next Generation tim koji čine upravo igrači manjih klubova koji rijetko ili nikad nemaju priliku igrati na ovakvom turniru, idealna je prilika njima da se pokažu. Prošle godine iz istoimenog sastava od nekih 40 igrača, desetak je napravilo veliki iskorak u karijeri upravo zahvaljujući ovom turniru!, naglasio je košarkaški znalac koji jako dobro poznaje i prati hrvatsku košarku, pa napominje kako "talenata u Hrvatskoj ima, kao što ih je bilo i prije deset, dvadeset godina".

- Trenutačno je tu problem broj klubova koji ozbiljno rade, u pitanju su vjerojatno financijski problemi i neki nedostatak entuzijazma koji je postojao ranije, no ukoliko se to dovede u red, siguran sam da će rezultati opet biti odlični kao nekada!, uvjerava nas.

Grad Zadar posljednjih je godina postao Miškov prvi izbor u RH.

- Prvi put u Zadar došao sam kada sam već bio stariji, imao sam preko 50 godina. Sve što sam znao bila je paklena atmosfera u dvorani Jazine iz stare Jugoslavije, a Zadar je svakim dolaskom bio sve veće iznenađenje za mene u pozitivnom smislu. Jako se dobro osjećam u Zadru, stvorio sam veliku bazu prijatelja i stoga je Zadar za mene hrvatski primorski grad broj jedan, naglašava.

image

U ZADRU NA PRESTIŽNOM ADIDAS NEXT GENERATION
TURNIRU NASTUPILO OSAM MEĐUNARODNIH EKIPA

Iva Perinčić

Miodrag Miško Ražnatović rođen je u Kruševcu 16. rujna 1966. Širom planete poznat je kao sportski agent, koji danas zastupa veliki broj najvećih svjetskih košarkaških zvijezda. Među vršnjacima i susjedima koji su s njim odrasli poznat je i po nadimku Packe, cijenjeni pravnik predsjednik je direktor i osnivač agencije BeoBasket, a kao jedan od najuglednijih i najutjecajnijih košarkaških agenata u industriji, ispregovarao i sklopio je neke od najvažnijih poslova u Europi u proteklom desetljeću kada se radi o igri pod obručima. Preko svoje agencije uglavnom zastupa europske košarkaše i trenere, kao i američke igrače koji igraju u Europi, predstavlja značajan broj najplaćenijih europskih košarkaških zvijezda u Euroligi, a njegovi istaknuti klijenti su i Duško Savanović, Dario Šarić, Ante Žižić, Joffrey Lovernj, Vassilis Spanulis, Pero Antić, Ivica Zubac... Najzaslužniji je, kažu nam, i za odlazak Nikole Jokića u Denver, u NBA.

Forum i Kalelarga

- Bilo je sjajno, komentirao je i Omišanin, Andrija Žižić, još jedan čest, rado viđeni, gost Donatovog grada i velikan među košarkaškim obručima.

Na Kalelargi i Forumu su se u opuštenoj šetnji mogli susresti brojni bivši košarkaši, novinari iz gotovo cijele Europe i uglednici koji nisu htjeli propustiti ovaj događaj, izvrsnu promociju Zadra i RH. A za one najmlađe organiziran je i Kids‘ Day na kojem su svoje košarkaško umijeće pokazali i odrasli članovi obitelji i njihova podmlatka.

19.03.2023., 16:23h
P.L.
29. travanj 2024 09:40