Zajedništvo na prvom mjestuFutsal Super Chicks
StoryEditor
FUTSAL SUPER CHICKS

Chicksice razbijaju predrasude i osvajaju malonogometni svijet

Sljedeće sezone želja nam je što više se približiti najboljim ekipama u ligi i pokušati napraviti bolji rezultat nego što je bio u prošloj sezoni. Svakako smo u pripremi da krenemo s treninzima s mlađim uzrastima, što je za budućnost Kluba jako bitno, ističe Marinović

Razgovarali smo s Lukom Marinovićem, trenerom i predsjednikom ženskog malonogometnog kluba Futsal Super Chicks, o povijesti Kluba, trenutku osnivanja, ključnim postignućima i naglasili važnost shvaćanja da nogomet nije isključivo muški sport.

Njegova uloga pomoćnog trenera i izbornika u hrvatskoj futsal reprezentaciji svjedoči o njegovom dubokom razumijevanju igre, dok trenerski angažman u Futsal Super Chicks odražava njegovu želju za poticanjem razvoja ženskog futsala u lokalnoj zajednici.

image

U akciji

Futsal Super Chicks

Sve je krenulo u Podgradini

Klub je službeno osnovan na ljeto 2015. godine sa sjedištem u Poličniku.

- Sve je započelo još 2010. godine u osmom mjesecu u Podgradini kad su djevojke i žene odigrale utakmicu u povodu Dana Oluje. Od tada do 2015. godine igrali smo revijalne utakmice po cijeloj našoj županiji većinom prije muških finala na turnirima s ekipom Ipa Zadar, započinje Marinović.

Iako su početci bili izazovni, predstavljali su temelj na kojem su gradili svoju sportsku priču.

- S treninzima smo počeli 2012. godine u Podgradini, Pridrazi, Novigradu i Poličniku na betonskim igralištima, da bismo 2014. godine počeli s treninzima u dvorani u Poličniku, prisjeća se Marinović.

Djevojke su od početka imale želju razbiti predrasude i istaknuti da je ovaj sport otvoren i dostupan svima, bez obzira na spol.

- Cilj nam je svakako bio okupiti što više cura koje vole igrati futsal i dati im priliku da mogu trenirati i natjecati se, naglašava Marinović.

image

Trener Luka Marinović s Chicksicama

Futsal Super Chicks

Liga traje samo tri mjeseca

U razdoblju od 15. studenog do 1. ožujka posvećeni su redovitim treninzima.

- Treniramo jednom do dva puta tjedno, ovisno koliko dobijemo termina u dvoranama. Liga se igra u pauzi ženske nogometne lige, što je nažalost u prekratkom periodu od samo tri mjeseca, stoga djevojke igraju futsal i nogomet. Treniramo u dvorani u Poličniku i dvorani Osnovne škole Ivo Mašina na Novom Bokanjcu. Domaće utakmice igramo u dvorani Osnovne škole Zadarski otoci, objašnjava Marinović.

Natjecanje za seniorke omogućuje djevojkama starijima od 15 godina da pokažu svoje vještine i angažman.

- Trenutno nam najstarija cura ima 31 godinu. U početcima smo priprema za rad s mlađim dobnim kategorijama što bi obuhvaćalo i djevojčice od sedam do 14 godina. Nadamo se da će to zaživjeti u ovoj godini, kaže Marinović.

Klub ima privilegiju da većina njegovih članova aktivno sudjeluje praktički od prvog dana, prateći devet sezona od uspostave lige.

- Imamo Upravu Kluba u kojoj su veliki entuzijasti za sport i futsal i bez kojih Klub ne bi mogao funkcionirati. Svi su oni uključeni na volonterskoj bazi, odvajaju svoje vrijeme, energiju pa čak i novac, sve samo da bi Klub funkcionirao, ističe Marinović.

image

Fotografija za uspomenu

Futsal Super Chicks

Brojna priznanja

Klub je postigao svoj najznačajniji rezultat dosad u sezoni 2019/2020., zauzevši treće mjesto i osvojivši brončanu medalju.

- Osim tog velikog uspjeha, osvojili smo drugo mjesto na prvoj premijernoj Kutiji šibica za mene 2016. godine i drugo mjesto na Zagreb Winter Cupu 2017. godine, naglašava Marinović.

Priznanja koja su dobili od Zadarske županije i Općine Poličnik ne samo da naglašavaju postignute rezultate u sportu, već ističu i ključnu ulogu Kluba u promociji Općine i Županije.

- Nagrada nam je i što je nekoliko naših igračica bilo pozvano u žensku futsal reprezentaciju Hrvatske, kaže Marinović.

image

Napeto iščekivanje rezultata

Futsal Super Chicks

Nogomet nije samo muški sport

Nogomet postaje sveprisutni sport i za djevojke, a društvo polako prihvaća važnost jednakih sportskih prilika.

- Svim djevojčicama koje se žele baviti futsalom ili nogometom poručio bih da krenu s igranjem bez straha što će im netko reći jer to je sport za djevojčice jednako kao i za dječake. Pogotovo zadnjih nekoliko godina je postalo normalno da djevojčice igraju futsal i nogomet, ističe Marinović.

Završetak sezone donio je zadovoljstvo ekipi koja je ostvarila značajan uspjeh osvojivši četvrto mjesto.

- Naravno da nam je krivo što nismo osvojili treće mjesto i medalju. Svakako smo zadovoljni što smo afirmirali nekoliko mlađih cura ove sezone, koje su već sad pokazale da mogu igrati na najvišoj razini kao što je prva liga. U budućnosti trebamo još više trenirati jer jedino tako možemo napredovati i postići još bolje rezultate, objašnjava Marinović.

image

Nogomet postaje sveprisutni sport i za djevojke

Futsal Super Chicks

Odmor pa pripreme

Nakon iscrpljujuće sezone, trenutačni glavni prioritet igračica je zasluženi odmor.

- Sljedeće sezone želja nam je što više se približiti najboljim ekipama u ligi i pokušati ostvariti bolji rezultat nego što je bio u prošloj sezoni. Svakako smo u pripremi da krenemo s treninzima s mlađim uzrastima, što je za budućnost Kluba jako bitno, ističe Marinović.

Izražavaju veliku zahvalnost svim dragim ljudima i Općini Poličnik koji im uvijek pružaju podršku, a u izazovnim trenutcima bili su ključni stupovi njihovog truda i rada.

- Moramo se zahvaliti ljudima koji su uvijek tu uz Klub, kao i sponzorima koji nas prate, jer bez njih ne bi bilo moguće funkcioniranje Kluba. Zahvaljujemo se Općini Poličnik i općinskom načelniku koji nas prate od samog početka, zaključuje Marinović.

Futsal Super Chicks dinamičan je klub koji ne samo da gradi uspješnu sportsku zajednicu, već i aktivno doprinosi mijenjanju percepcije o ulozi žena u nogometu, a mi im za početak želimo kvalitetan odmor, a potom i mnoštvo uspjeha u nadolazećim sezonama.

13.03.2024., 10:14h
13. svibanj 2024 22:14