Trogodišnji Klaudio, Gillera 1942, stric Pero Goić
StoryEditor
LUDOVAO ZA MOTORIMA I AUTIMA, KRUH ZARAĐIVAO KAMIONOM...

Klaudio Goić, hrvatska legenda sa zadarskih Stanova

Osim po Nortonu poznat je i po kamionu iz 1952. s volanom desno. Mogao je prevoziti 800 betonskih blokova ili 1.200 blokova iz Nina...

Tko od starije generacije Zadrana ne zna za legendarnog Klaudija Goića, sada 82-godišnjaka sa zadarskih Stanova, koji je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća na kultnom britanskom motociklom Norton uz tutnjavu 2-cilindraša s “dvista na sat” jurio Jadranskom magistralom, da ga nisi mogao ni “sinjati”. Bilo je to tada događaj koji se željno čekao.

- Originalan Britanac, motor Norton Commando 750 serije 1968. – 1970., bio je s prednjom bubanj kočnicom, motorom obujma 745 ccm i snage 58 KS pri 6800/min. Za 5.5 sekundi ubrzao bi do 190 km/h, ponosno će Klaudio Goić.

Jurica Jerković, Oliver Dragojević, Norton

Goić je Nortona kupio od splitskog i hrvatskog legendarnog nogometaša, Jurice Jerkovića (1950. – 2019.), kapetana Hajduka i bivše države.

image

Klaudio Goić sa 40-godišnjim ljubimcem

- Motor sam kupio s tek 1.000 prijeđenih kilometara. Kako onda nije bilo novaca u nogometu kao danas Jerković ga je za poklon dobio od Hajduka. A za ubrzanu prodaju je pridonijelo što se Jerković sa suvozačem, sad pokojnim Oliverom Dragojevićem, igrom slučaja pao dok je s Nortonom điravao po splitskoj rivi. I Jurica i Oliver zaradili su ozljede i gips, prisjeća se Goić.

Uspješan prijevoznički poduzetnik, zaljubljenik u motore, automobile i oktane, osim po Nortonu poznat je i po kamionu iz 1952. godine s desnim volanom. Mogao je prevoziti 800 betonskih blokova ili 1.200 blokova iz Nina s 10-ak gredica.

Ima sve utrke F1 od 1963.

- Kamion je tada bio kao nepresušno zlato. Posla je bilo ka’ u priči. Primjerice, poduzetnik Roca iz Vodica bi mi često s punim povjerenjem dao punu vrećicu, na desetke tisuća maraka da mu u Velikoj Gorici kupim i dovezem popularne kupe kanalice, prisjeća se Goić, koji živi kod stanarske crkve Kraljice mira.

Općina, Vodovod, Areodrom, Zadarkomerc, Puntamika line

Strastveni ljubitelj motora oldtimera i auto trka Formule 1 na kazetama ima sve utrke F1 od 1963. godine. Bio je na brojnim utrkama gdje se družio s Nikijem Laudom i drugim svjetski poznatim vozačima formule. S Alfa Romeom GTA s aluminijskom karoserijom je u bivšoj državi vozio rallyje u konkurenciji Palikovića i Štroka, a Ducati 175 i druge motore na riječkoj Preluci i Trsatu, Zagrebačkom velesajmu, s Bevandom i Kosićem.

Goić je britanski motor Norton Commando 750 serije 1968. – 1970. prije 50 godine kupio od legendarnog splitskog nogometaša Jurice Jerkovića, i s njim jurio “dvista na sat”, dok je s britanskim kamionom zarađivao kruh

- Dva puta sam bježao u Italiju ali su me vratili. Kao vozač sam najprije radio u općini gdje sam vozio limuzinu. Zatim sam vozio u Vodovodu, govori Goić, kojem u žilama umjesto krvi kola benzin.

Vozio je cisternu s gorivom za avione u Zračnoj luci, 12 godina bio vozač u Zadarkomercu. A nakon 12 godina vožnje autobusa Puntamika line kod Deranje s nevjerojatnih 62 godine radnog staža je otišao u mirovinu.

- Motore, automobile i trke sanjam dan i noć, sasvim ozbiljno će Klaudio Goić.

image

Jurica i Oliver na legendarnom Nortonu

16.09.2022., 16:05h
I SNIMA:
VELIMIR BRKIĆ
24. travanj 2024 06:18