Vita Franov na Prvenstvu BalkanaKRG SIRENA
StoryEditor
KLUB RITMIČKE GIMNASTIKE ‘SIRENA‘

KRG Sirena dio je hrvatske reprezentacije ritmičke gimnastike

Razvijamo koordinaciju, fleksibilnost, preciznost, ravnotežu, snagu, ali isto tako njegujemo i estetsku komponentu putem vježbi pokreta uz glazbu i elemente baleta, kaže trenerica Nera

Klub ritmičke gimnastike “Sirena” s ponosom stvara svoju jedinstvenu priču o predanosti, strasti i sportskim postignućima. Sa svojih osam trenerica i više od 220 djevojčica članica na čak tri lokacije, Klub je postao nezaobilazna institucija na sportskoj sceni, istovremeno njegujući zajedništvo i individualni rast.

Razgovarajući s trenericom Nerom Krezić, zaronili smo u početke Kluba, istražili fokus, osvijetlili njihovu prisutnost na natjecanjima i osjetili atmosferu koja čini srž njihovog uspjeha.

image

Škola ritmičke gimnastike Posedarje

KRG SIRENA

Dugogodišnji rad

Od osnutka 2008. godine, Klub ritmičke gimnastike “Sirena” neprekidno radi na promicanju i popularizaciji ritmičke gimnastike diljem zajednice.

- Želja nam je razviti osnovne i specifične motoričke sposobnosti i znanja, razvijati pozitivnu sliku o sebi te razvijati pozitivan stav prema zdravom načinu života. Također, kao sportskom klubu cilj nam je i razvoj selekcije apsolutnog i slobodnog programa te ostvarenje maksimalnih potencija naših sportašica, započinje Nera.

Entuzijazam i posvećenost članova Kluba i Skupštine su srž Sirene, uz dugogodišnji rad koji stoji iza svakog postignutog uspjeha.

- Upravni odbor kluba čine predsjednica Iris Mijailović Bulj i tajnica Irena Serdarević te trenerice Anja Smoljan i moja malenkost, a svojim radom iz godine u godinu uspijevamo postići napredak, kaže Nera.

Prožimanje s umjetnosti

image

Medalje na slobodnom individualnom programu

KRG SIRENA

Kao olimpijski sport, ritmička gimnastika ističe se svojom nevjerojatnom kombinacijom gracioznosti, snage i iznimne preciznosti, čineći je posebnom među sportskim disciplinama.

- Karakterizira ga prožimanje s umjetnošću, a uvijek se izvodi uz glazbu. Prve asocijacije na ovaj sport uglavnom su fleksibilnost i gracioznost, ali zasigurno su jednako važne koordinacija i preciznost koje se razvijaju u svakom treningu putem rada s rekvizitima - vijačom, obručem, loptom, čunjevima i trakom, objašnjava Nera.

Svaki trening posvećen je razvijanju specifičnih vještina koje su ključne za napredak i uspjeh u ritmičkoj gimnastici.

- Razvijamo koordinaciju, fleksibilnost, preciznost, ravnotežu, snagu, ali isto tako njegujemo i estetsku komponentu putem vježbi pokreta uz glazbu i elemente baleta, kaže Nera.

U KRG “Sirena” dobrodošle su sve djevojčice u dobi od četiri godine i starije, pri čemu ne postoji gornja dobna granica.

- Upise vršimo krajem ljeta za nadolazeću školsku godinu i vrlo je važno odazvati se kad započnemo s upisima jer često popunimo sva slobodna mjesta u roku od nekoliko dana, ističe Nera.

Veliki uspjesi na natjecanjima

image

Medalje na slobodnom individualnom programu

KRG SIRENA

Treninzi su pažljivo osmišljeni kako bi omogućili pristup svim djevojčicama jer je svaki trening prilagođen specifičnim potrebama i razini svake dobne skupine i programa.

- Trenutno provodimo natjecateljske programe (apsolutni program, slobodni individualni i slobodni grupni program) te školu ritmičke gimnastike (za djevojčice predškolskog uzrasta, mlađeg školskog uzrasta i starijeg školskog uzrasta), objašnjava Nera.

Sudjelovanje na raznim natjecanjima postalo je uobičajena praksa za članice Kluba, a njihova predanost i napredak vidljivi su kroz kontinuirano poboljšanje rezultata.

- Sudjelujemo na nacionalnim prvenstvima, regionalnim kvalifikacijskim kolima, međunarodnim prijateljskim turnirima, od prošle godine sudjelujemo i na međunarodnim turnirima u organizaciji svjetske gimnastičke federacije (FIG), a sudjelovali smo i na Prvenstvu Balkana. Ono iduće čemu težimo je ostvarenje kriterija za nastup na većim natjecanjima - europskim i svjetskim prvenstvima, naglašava Nera te dodaje:

- Na prošlogodišnjem državnom prvenstvu u apsolutnom programu ostvarili smo pojedinačno pet odličja te dva ekipna, što je najveći uspjeh dosad na nacionalnim prvenstvima.

Članice u reprezentaciji

image

Proglašenje darovitih sportašica

KRG SIRENA

Ostvarivanje kriterija za ulazak u hrvatsku reprezentaciju ritmičke gimnastike predstavlja im vrhunac postignuća, potvrđujući njihovu izuzetnu predanost i talent u ovom sportu.

- Naša članica Stella Patrk u sastavu je seniorske, a Vita Franov u sastavu juniorske reprezentacije. Noemi Deanne Marcikić članica je kadetske nacionalne vrste, ističe Nera.

Tijekom 2023. godine, Klub je bio iznimno aktivan, provodeći ukupno 26 vikenda na različitim natjecanjima i pripremama diljem regije.

- To je zaista velika brojka i iziskuje veliku organizaciju. Moram zahvaliti upravi kluba na podršci, ali isto tako i roditeljima naših natjecateljica koji izdvajaju svoje vrijeme i pomažu nam u organizaciji, kaže Nera.

Sportski duh zajedništva

image

Pia Škoda, slobodni program

KRG SIRENA

U Klubu vlada atmosfera međusobne podrške, gdje se djevojčice uvijek podupiru, ohrabruju, navijaju jedne za druge i pružaju pomoć kad god je potrebno.

- Provode puno zajedničkog vremena na putovanjima i tu se uvijek razviju prijateljski odnosi koji se nastavljaju i izvan dvorane. Čak i njihovi roditelji kad su u mogućnosti dolaze na natjecanja pružiti podršku ne samo svojoj djeci, nego i ostaloj djeci iz Kluba. Zbog toga smo izrazito sretni, jer ipak je riječ o individualnom sportu gdje natjecanja često traju od ranog jutra pa sve do večernjih sati, a podrška na terenu je uvijek dobrodošla, ističe Nera.

Na svečanosti održanoj 14. ožujka u Press centru ŠC Višnjik, sportaši grada Zadra proslavili su svoje sportske uspjehe i postignuća u protekloj godini, obilježavajući njihov doprinos lokalnoj, ali i nacionalnoj sportskoj sceni.

- Čak tri članice KRG Sirena osvojile su Trofej za darovite i perspektivne sportašice Grada Zadra (seniorka Stella Patrk, juniorka Vita Franov te kadetkinja Noemi Deanne Marcikić). Ovo priznanje zasigurno će njih, ali i druge djevojčice iz Kluba, motivirati da za daljnji rad i trud i ostvarenje što boljih rezultata, kaže Nera.

U Klubu se ponose se ne samo malim i velikim postignućima djevojčica, već i predanošću, nesebičnim trudom i strašću njihovih trenerica koje svakodnevno inspiriraju članice i potiču ih na uspjeh u ritmičkoj gimnastici, njegujući sportski duh i međusobno poštivanje.

02.04.2024., 13:22h
26. srpanj 2024 19:58