Hrvatska - MarokoHina
StoryEditor
NAJDOSADNIJA UTAKMICA PRVENSTVA

Maroko - Hrvatska ništa-ništa!

Hrvatska nije uspjela slomiti vrlo organizirane i disciplinirane Marokance na startu Mundijala, a i ono malo prilika što su dopustili Afrikanci, propušteno je vrlo jalovom igrom u napadu...

U  dvoboju 1. kola F skupine Svjetskog prvenstva hrvatski nogometaši su u Al Khoru  odigrali bez golova, 0-0, protiv Maroka.

DALIĆ: FALILO JE HRABROSTI I ODLUČNOSTI...

Falilo je odlučnosti i hrabrosti, kazao je nakon remija s Marokom izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u izjavi za HTV.

U dvoboju 1. kola F skupine Svjetskog prvenstva hrvatski nogometaši su u Al Khoru  odigrali bez golova, 0-0, protiv Maroka, te je Hrvatska prvi puta na svjetskim prvestvima odigrala neriješeno.

"Očekivali smo ovako tešku utakmicu. Protivik je bio dobar, kompaktan, očito su se spremili za nas, svi su stajali iza lopte i vrebali protunapad. Moram reći da smo bili pomalo pod ručnom kočnicom, s premalo dubine i okomitosti. Igrali smo s posjedom lopte i kontrolom, ali je falilo odlučnosti i hrabrosti", kazao je Dalić, koji je najavio da je SP tek počelo.

"Mi za prolaz moramo osvojiti četiri ili pet bodova. Tako da idemo dalje"- zaključio je izbornik...

Hrvatska nije uspjela slomiti vrlo organizirane i disciplinirane Marokance na startu Mundijala, a i ono malo prilika što su dopustili Afrikanci, propušteno je vrlo jalovom igrom u napadu. 

Hrvatska nije uspjela ponoviti uspjehe iz SP 1998 i 2018, kada su Vatrene pobjede na startu natjecanja odvele do bronce, odnosno srebra. Dojam je da je Hrvatska ušla u dvoboj s previše respekta prema Marokancima, koji su se u nekim trenucima sami nudili, te da je ofenzivnija postava od samog poočetka mogla polučiti trijumf.  S premalo igrača je Hrvatska dolazila u suparnički prostor i to, zajedno s ne baš raspoloženim Lukom Modrićem, nije bilo dovoljno za pobjedu, već smao za remi. 

Marokanci su započeli dvoboj puno nervoznije, načinili su u samom početku tri velike pogreške pred svojim kaznenim prostorom, no to nije urodilo izgledom prilikom za hrvatske napadače. U 13. minuti prvi udarac na utakmici uputio je Hakimi, no prelagano za Livakovića, a uzvratio je u 17. minuti Perišić dalekometnim pokušajem preko vrata..

Utakmica je potom otišla u obostrano spori ritam, s vrlo malo rizika, isprekidanog s mnogo prekršaja. U 46. minuti uslijedio je prva veća šansa i udarac u okvir vrata. Sosa je dodao u sredinu, a Vlašić uputio udarac kojeg je zaustavio marokanski vratar, da bi u nastavku akcije lopta pogodila u ruku Amarata, no bez reakcije argentinskog suca. U zadnjim sekundama prvog dijela sjajnu priliku imao je Modrić, ali je njegov šut završio iznad grede...

image

Hrvatska - Maroko

Hina

U prvom poluvremenu je Hrvatska imala 59 posto posjeda lopte, ali je kod izabranika Zlatka Dalića bilo i previše opreza, a premalo rizika.

U drugom dijelu je Vlašića zamijenio Pašalić, a drugi dio je kasnio jer su svi igrači i sudac čekali punu minutu da se iz svlačionice marokanski veznjak Amrabat.

U 52. minuti nakon kornera iz gužve blokiran je pokušaj Lovrena, a 65. minuti Livaković brani bombu Hakimija s 25 metara. Hrvatska je imala inicijativu, ali su Vatreni bili posve nemoćni u napadu.

Kasnije u ovoj skupini igraju Belgija i Kanada.

U drugom kolu, u nedjelju 27. studenoga u 17 sati, Hrvatska igra s Kanadom. 

HRVATSKA - MAROKO 0-0

Pred 60.000 gledatelja na stadionu Al Bayt sudio je Argentinac Rapallini.

HRVATSKA: Livaković, Juranović, Lovren,Gvardiol, Sosa,Modrić, Brozović, Kovačić (Majer, 79),Vlašić (Pašalić, 46),Kramarić (Livaja, 71), Perišić (Oršić, 90).

MAROKO: Bounou,  Hakimi, Saiss, Aguerd, Mazraoui (Attiat-Allal, 60),  Ounahi (Sabiri, 80), Amrabat, Amallah,  Ziyech, En Nesyri (Hamdallah, 80), Boufal (Ezazouli, 66). (Hina)

image

Hrvatska - Maroko

Hina

NA TRIBINAMA:20.000 MAROKANACA I 1.500 HRVATA...

Hrvatsko - marokanski ogled na otvaranju natjecanja u skupini F Svjetskog prvenstva u Katru odigran je na stadionu Al Bayt u Al Khoru pred 59.407 gledatelja.

Najudaljeniji je to stadion od osam arhitektonskih čuda na kojima se igra ovaj World Cup. Al Khor je obalni grad u sjevernom Kataru, smješten 50 kilometara sjeverno od glavnog grada Dohe. Ime grada na arapskom znači potok, a dobio ga je jer je prvotno naselje podignuto na potoku.

Bila je to utakmica s možda i najmanje hrvatskih navijača posljednjih godina na velikim natjecanjima. Na hrvatskom sektoru iza jednog od golova okupilo se oko 1.000-1.500 hrvatskih navijača. Prepoznatljivih dresova s crvenim kvadratićima bilo je i na ostalim sektorim, ali u daleko manjim grupama.

S druge strane Maroko je imao ogromnu podršku. U Dohi je velika marokanska zajednica, a plasman na SP i povratak glavne zvijezda Hakima Ziyecha izazvao je euforiju u Maroku. "Lavove Atlasa" bodrilo je oko 20.000 marokanskih navijača, a na njihovoj strani bili su domaći navijači.

Stadion Al Bayt nije u zoni metroa, pa su navijači morali doći do metro stanice Lusail, a potom se voziti još pola sata autobusima javnog prijevoza.

Jedinstven je po svojoj divovskoj šatorskoj strukturi koja pokriva cijeli stadion koji je nazvan po bayt al sha‘aru - šatorima koje su povijesno koristili nomadski narodi u Kataru i regiji Zaljeva.

Šatori nomadskih plemena i obitelji u Kataru mogli su se prepoznati po crnim prugama poput onih na vanjskom dijelu stadiona. Dizajn stadiona odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katara, dok je model zelenog razvoja i održivosti. Nakon turnira, gornji dio stadiona će biti rastavljen, a uklonjena sjedala bit će donirana drugim zemljama.

Kao i svi stadioni u Katru i ovaj je klimatiziram pa su uvjeti za igru bili odlični. Temperatura je oko 20 stupnjeva celzijusa, dok je izvan stadiona oko deset stupnjeva više.

Tehnologija hlađenja koja se koristi na stadionu Al Bayt, ali i ostalim stadionima Svjetskog kupa u Katru, razvoj je tehnologije druge generacije. Tehnologija će biti održivija, posebice u pogledu korištenja čiste i ekološki prihvatljive energije...

23.11.2022., 14:01h
ZADARSKI TJEDNIK
19. svibanj 2024 02:17