Želja Vitlov (desno)Osobni album
StoryEditor
ŽELJKA VITLOV

Mažoret ples razvija gracioznost, motoriku, eleganciju pokreta i držanje tijela

Jedan od nama važnih uspjeha je osvojeno 1. mjesto u neformaciji i 2. mjesto u formaciji kategorije junora koje se održalo prije mjesec dana na Državnom prvenstvu u Varaždinu. Plasirali smo se također i na Europsko prvenstvo u mažoret plesu koje se održava u 8. mjesecu u Beogradu, gdje predstavljamo Zadar i Zadarsku županiju, otkriva Željka Vitlov

Svaka manifestacija i događanje u Zadru i županiji je nezamisliv bez prekrasnih i nasmijanih mažoretkinja. Upravo one svojom elegancijom, gracioznošću pokreta uljepšavaju važne trenutke našeg grada i županije. O njihovim mažoret treninzima, osvojenim prvenstvima, sudjelovanjima na raznim priredbama i proslavama, razgovarali smo s osnivačicom i trenericom Željkom Vitlov

Kad ste se osnovali? Čija je inicijalna ideja da se taj sport pokrene na otoku?

-Mažoretkinje otoka Ugljana su osnovane prije 17. godina. Naime, odrasla sam u Požegi gdje sam plesala balet i mažoret, a nakon dolaska u Zadar i uvida u stanje nedostatka tog sporta, došla sam na ideju da sama pokrenem i okupim mažoretkinje. I tako je krenulo s otoka Ugljana, prema Pašmanu i onda se širilo dalje prema Zadru i županiji. Imala sam i imam podršku od otočnih općina i grada Zadra s kojima imam odličnu suradnju već duži niz godina.

image

Dodjela diploma mažoretkinjama uzrasta-kadeta

Osobni album
image

Državno prvenstvo u Varaždinu

Osobni album
image

Bez legende

Osobni album

Jako velik odaziv djece

Gdje trenirate? Na koji su način koncipirani treninzi, kada se treninzi održavaju i u kojem vremenskom intervalu?

-Treninzi se održavaju za mažoretkinje otoka Ugljana u Preku, a otoka Pašmana u Neviđanima u školskoj dvorani, te za mažoretkinje Općine Tkon u mjestu Tkon. Zadarske mažoretkinje treniraju u OŠ-Šime Budinić i Pomorskoj školi, te Virske mažoretkinje treniramo u Viru.

Koliki je odaziv djevojčica i djevojaka?

-Imamo jako veliki odaziv djece-mažoretkinja u cijeloj Zadarskoj županiji. Razvrstani su u kategorije za dječji sastav od 4-6 godina, kadeti od 7-11 godina, juniori 12-14 godina i seniori 15-25 godina.

image

Nastup mažoretkinja

Osobni album

Pripremaju se tijekom cijele godine

Kako se pripremate za nastupe?

- Za nastupe se pripremamo profesionalno, disciplinirano i kontinuirano tokom čitave godine, a kako je svaki događaj u gradu ili županiji postao nezamisliv bez mažoretkinja, održavamo kontinuirano taj ritam. Također se posebno pripremamo za nadolazeća natjecanja kao što su županijska, državna i Europska prvenstva u mažoret plesu.

Koje su specifičnosti te sportske discipline?

-Specifičnost mažoret plesa je u postupnom razvijanju gracioznosti, eleganciji pokreta, motorici i sveukupnom držanju tijela, što je za djevojčice vrlo korisno i poželjno. Upravo zbog tih karakteristka mažoretkinje uljepšavaju svaki događaj ili manifestaciju.

Što ti mladi ljudi mogu naučiti kroz taj sport?

-Treninzi su koncipirani na disciplini, toleranciji, druželjubljivosti i ljubavi, a to su osobine koje ih oblikuju u svakodnevnom životu i postaje način života. S obzirom da puno putujemo razvijaju se druženja, prijateljstva i međusobna potpora i podrška, a to se odrastajući u takvom pozitivnom okruženju prenosi na sve sfere života.

image

Bez legende

Osobni album
image

Bez legende

Osobni album

Rado viđene na svim manifestacijama

Koji su vam najveći uspjesi do sada?

-Jedan od nama važnih uspjeha je osvojeno 1. mjesto u neformaciji i 2. mjesto u formaciji kategorije junora koje se održalo prije mjesec dana na Državnom prvenstvu u Varaždinu. Plasirali smo se također i na Europsko prvenstvo u mažoret plesu koje se održava u 8. mjesecu u Beogradu, gdje predstavljamo Zadar i Zadarsku županiju. Također je Udruga je za svoj rad te promicanje sporta i plesa u gradu Zadru 2019.godine primila priznanje “Grb gradonačelnika”

Možete li izdvojiti neku manifestaciju na koju ste posebno ponosni?

-Mažoretkinje su rado viđene kao dio svečanog ili zabavnog programa na raznim događajima i manifestacijama na području naše županije kao i diljem Hrvatske i Europe. Ne mogu izdvojiti neku posebnu manifestaciju, jer gdje god smo pozvani, jednako se profesionalno pripremamo. A one su mnoge poput smotri, nastupa u kazalištu, sportska natjecanja Davis Cupa, svjetskog prvenstva u rukometu, otvaranje poliklinike Opće bolnice Zadar, otvaranje putničke luke Zadar u Gaženici i mnoga druga događanja.

image
Osobni album
image
Osobni album

Nastupaju cijelo ljeto

Što trenutno pripremate? Jesu li u planu ljetni nastupi?

-Mažoretkinjama uzrasta - kadeta dodijeljene su diplome i one su završile ovu školsku godinu sa treniznima do jeseni. Juniori i seniori imaju kratku pauzu, a zatim krećemo s treninzima i pripremama jer smo se plasirali na Europsko prvenstvo u Beogradu.

Nastupamo cijelo ljeto na nogometnim turnirima, ribarskim feštama i raznim drugim turističkim manifestacijama, tako da nam je već sad raspored pun ljetnih događanja.

21.06.2024., 15:55h
07. rujan 2024 11:38