HK ZadarHk Zadar
StoryEditor
2022. NAJUSPJEŠNIJA GODINA HRVAČKOG KLUBA ZADAR

Medalja blista na sto mista...

Turnir na turnir, potencijal na potencijal, talentiran, talentirana, nagrada, kolajna, titula, tisuću predivnih slika, i prvo ime - Roko Strika...

Oćemo tamo?” ‘Oćemo!” ‘’Oćemo ‘vamo?” ‘Oćemo!” I tako...Rastrčali su se hrvačice i hrvači, širom Lijepe Naše, i izvan, na sto strana. I sa svih nam donose hrpe pokala, diploma, pohvala. Nema vikenda u zadnjih 12 mjeseci – 24, 48... da nisu negdje na putu, u zemlji ili inozemstvu, a posebno da se s njega vrate doma bez kakvog priznanja...

Rad, rad, rad

image

HK Zadar

Hk Zadar

Svima je dobro poznata ona narodna izreka: “Najlakše je biti general nakon bitke” i to naročito kod nas, u zemlji s 3.5 milijuna rukometaša, nogometaša, znanstvenika, političara, zaista i jest, najlakše je pričati o nečemu nakon što se dogodilo, a ako to nešto možemo staviti u superlativ, e’ tek tada stvari postaju zanimljive, pa ako ćemo se složiti s tim, onda je rekapitulacija minule 2022. iz kuta Hrvačkog kluba Zadar itekako zanimljiva.

image

HK Zadar

Hk Zadar

-Huh, istina. Puno sportskih uspjeha, ali i organizacijskih, rekli bi već pomalo i majstorskih podviga, realizirali smo kroz proteklu godinu. Ona je bila posebna po mnogo čemu, ona je bila jubilarna, bila je puna emocija, bila je legendarna, ali iza svega stajao je sustavan rad i čvrsto uporište s obje noge na strunjači. Sad i meni opet dolazi jedna izreka: “Tko visoko leti, nisko pada” haha. I zato, bez obzira na ponos koji smo osjetili u datom trenutku, ili čak više trenutaka, opet nismo gubili glavu i nastavili smo držati svoj ritam, dočekuje nas na Bokanjcu Vladimir Menčik, vrhunski trener, ali i kako ističu, “klupska i hrvačka alfa i omega”.

Strika - prvak Hrvatske

Pa krenimo nekim redom...

image

HK Zadar

Hk Zadar

- Na samom početku 2022. godine obraz su nam osvijetlile naše hrvačice, naše su princeze, kako ih volimo u šali nazvati, na Prvenstvu Hrvatske održanom u Ludbregu osvojile tri medalje, Cvita Sikirić postala je državna viceprvakinja, dok su Anabela Rados i Marijana Šumski osvojile brončana odličja. Već 26.2. stiže nam jedan od najbitnijih rezultata u godini, što će se kasnije pokazati točnim, Roko Strika na PH U17 (kadeti) održanom u Brezovici postaje prvak Hrvatske, to je rezultat koji smo čekali, koji će Striki učvrstiti status u reprezentaciji, rezultat rada i u ono vrijeme kada je malo tko trenirao, kada su mnoge dvorane bile zatvorene i kad je COVID-19 upravljao ili barem pokušao upravljati našim životima, priča prvi trener HK Zadar.

Formula uspjeha? Uporan rad s ljubavlju donosi pravi rezultat

Roko je svoj rezultat potvrdio i na Međunarodnoj ligi za kadete, a nizao je uspjehe i na turnirima koji su činili sastavni dio plana i programa Hrvatske hrvačke reprezentacije: Black diamond cup dorog (HUN) 11.03.; Choumotov (CZE) 08.04.; Croatia Open Zagreb 30.04. U međuvremenu, dok je on boravio na pripremama i brusio formu na međunarodnim smotrama za EP koje ga je po planu očekivalo u lipnju, njegov brat Lovre, iako najmlađi u svom uzrastu, postaje viceprvak RH.

image

HK Zadar

Hk Zadar

- Da nam ne bi nedostajalo natjecanja prošle smo se godine odazvali i na međunarodni turnir Arena open u Puli 21.05. s kojeg isto tako donosimo četiri kolajne: Cvita Sikirić osvaja prvo mjesto, dok su Anastazija Ćuk, Emanuela Rados i Andrej Banjac kući došle s brončanim odličjima. Vikend iza odradili smo još jedno PH i to peto po redu, u Bujama, za djevojčice U15 i U13, na kojemu naša Marijana Šumski postaje zlatna i stalna reprezentativka. Na istom natjecanju Emanuela Rados kući se vraća s broncom. Gospić open tradicionalni međunarodni klupski turnir koji svake godine rado posjećujemo i njegujemo prijateljski odnos s tamošnjim klubom donio nam je pet medalja, nastavlja nabrajati Menčik, ne bez ponosa.

Sportska elita

I tada dolazi najveći trijumf hrvanja u Dalmaciji, Prvenstvo Europe u Bukureštu, na kojemu je Roko Strika nakon 12 godina u uzrastu U17 Hrvatskoj donio kolajnu, a relativno novi klub svrstao u sportsku elitu starog kontinenta.

image

HK Zadar

Hk Zadar

- Euforija nas je držala neko vrijeme, ali vrlo brzo stigle su nas obveze oko organizacije 9. Međunarodnog trening-kampa i jubilarnog 10. Međunarodnog turnira u hrvanju Zadar open 2022. Turnir je protekao u vrhunskoj atmosferi, finala su već tradicionalno održana na gradskom Forumu uz dodatni program. Ove se godine okupilo i šire društvo s političke scene, a sve smo to uspješno završili osvajanjem pregršt medalja i velikim obećanjima i čestitkama sa svih strana, referira trener kluba.

55

medalja, 13 zlata, 14 srebra i 28 brončanih odličja osvojeno je lani

Uslijedila je kraća ljetna pauza, a zatim su se još motiviraniji vratili u jesenskom dijelu sezone i nastavili skupljanjem medalja na razinama natjecanja. Njih osam uzeli su na PH u slobodnom stilu, Roko Strika, Zara Munjas i Andrej Banjac postali su prvaci RH, Lovre Strika i Dominik Knežević osvojili su druga, a Josip Šumski, Luka Galović i Lucija Durut treća mjesta.

I nakon svega - Roko osvaja broncu na Balkanskom Prvenstvu u Bukureštu 30.10. da bi sam kraj godine zaključili brončanim odličjem na Božićnom turniru na kojemu je nastupio Lovre Strika.

image

HK Zadar

Hk Zadar

Naravno, bilo je tu puno snimanja, fotografiranja, ali i nekakvih dodatnih priznanja i nagrada. U travnju na obilježavanju Dana Zadarske županije upravo treneru Vladimiru Menčiku uručena je Plaketa za rad u sportu, uz godišnju nagradu za postizanje vrhunskih rezultata u sportu, Roku je povodom Dana Grada uručen Grba grada Zadra, a tu su i plakete Hrvatskog hrvačkog saveza koji je isto tako bio ponosan na rezultate i minuli rad od osnutka 2009. do danas Hrvačkog kluba Zadar.

image

HK Zadar

Hk Zadar

- Ukupno je lani osvojeno 55 medalja, 13 zlata, 14 srebra i 28 brončanih odličja. Formula uspjeha? Uporan rad s ljubavlju donosi pravi rezultat, kratko su poručili iz HK Zadar.

PLAKETA ZA ZADARSKI TJEDNIK

U prostorijama Hrvačkog kluba Zadar održano je okupljanje roditelja, djece, predstavnika medija i prijatelja kluba. Tom se prigodom upriličila svečana dodjela priznanja u obliku plaketa za sve one koji su imali najviše uspjeha u protekloj godini, 2022. U kategoriji djevojčica i dječaka rođenih od 2011. do 2013. plaketu za najuspješniju hrvačicu dobila je Zara Munjas – učenica 4. a razreda OŠ Zadarski otoci, koja je u prošloj godini ostvarila naslov prvakinje Hrvatske u svom uzrastu. U istoj uzrasnoj skupini plaketu za najuspješnijeg hrvača dobio je Dominik Knežević – učenik OŠ Bartula Kašića. On je na PH ostvario naslov viceprvaka RH. U kategoriji mlađe djevojčica i dječaka rođenih od 2010. do 2012. plaketu su primili Emanuela Rados, učenica 6. razeda OŠ Bartula Kašića, koja je prošle godine ostvarila niz rezultata: tri treća mjesta na međunarodnim turnirima Arena open, Zadar open i službenom prvenstvu Hrvatske u Bujama, dok je na 8. Međunarodnom turniru u Sesvetskom kraljevcu bila srebrna. Plaketu u konkurenciji dječaka ponio je doma Andrej Banjac – učenik OŠ Šimuna Kožičića Benje, on je u protekloj godini bio prvak Hrvatske i zlatni na Međunarodnom turniru Zadar open, dok je Puli kao debitant na natjecanju iz hrvanja ostvario treće mjesto poretka.

Kod starijih djevojčica i dječaka, rođenih od 2007. do 2009. plaketu su uzeli Marijana Šumski – učenica 2. e razreda Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, hrvatska reprezentativka koja je lani pokupila U15 zlato na PH, srebro na Međunarodnom turniru Zadar open i broncu na U17 PH, a među dječacima - Lovre Strika, učenik 1. b Srednje poljoprivredne škole Stanko Ožanić, smjer Nutricionist, dvostruki viceprvak Hrvatske u hrvanju grčko-rimskim i slobodnim načinom, koji je osim na Držanim prvenstvima osvojio i prvo mjesto na Međunarodnom turniru Zadar open, a godinu zaključio osvajanjem trećeg mjesta u Zagrebu na Međunarodnom Božićnom turniru 2022. U uzrastu kadetkinja i kadeta, rođenih 2005. i 2006. plaketu za najuspješniju hrvačicu dobila je Anabela Rados, - učenica 3. razreda Srednje medicinske škole Ante Kuzmanića - smjer Dentalni tehničar. Ona je u minuloj godini ostvarila treće mjesto na prvenstvu Hrvatske U17 i drugo mjesto na Međunarodnom turniru Zadar open, osim toga je sa svojim uspjesima unatoč vrlo kratkom hrvačkom stažu uspjela ući u hrvačku reprezentaciju, dok je najuspješniji kadet i osvajač najvećeg trofeja u Dalmaciji unazad 12 godina i RH - Roko Strika, učenik 3. e razreda Gimnazije Jurja Barakovića, dvostruki prvak RH u hrvanju grčko-rimskim i slobodnim načinom, ukupno je ostvario sedam velikih rezultata u prošloj godini, među njima u Bukureštu broncu na Prvenstvu Europe i treće mjesto na Prvenstvu Balkana. U naraštaju juniorki i juniora, rođenih 2003. i 2004. plaketu su primili Cvita Sikirić učenica 4 razreda Gimanzije Franje Petrića, koja je lani bila srebrna na U20 PH i Zadar openu, dok je na Arena openu bila zlatna, kao i Josip Šumski, učenik 4 razreda srednje Tehniče škole Zadar – smjer strojarski računalni tehničar, osvajač bronce u hrvanju slobodnim načinom na PH. Plakete su dobili i najredovitiji članice i članovi kluba, s najviše treninga - Zara Munjas i Ivan Duvnjak.

Plaketu za doprinos u radu i razvoju hrvanja zaslužili su i novinari Pero Livajić – sada novinar Zadarskog tjednika i portala Gradonačelnik hr, kao i Željko Kapelari, novinar HRT Radio Zadar i predsjednik Udruge zadarskih sportskih novinara. Plaketu su dobili i Arijana Grgić, računovodstvena ekspertica kluba, kao i treneri Josip Cindrić, profesor kineziologije i Krešimir Zurić, trener i hrvački sudac.

image

HK Zadar

Hk Zadar
13.02.2023., 18:30h
06. listopad 2024 23:29