Udruga Kissa za Svjetski dan plesaElvis Šmit/foto Klub Pag/kissa
StoryEditor
VIŠE OD PLESA

Nešto drugačije s otoka Paga za Svjetski dan plesa

Udruga Kissa s otoka Paga ove je godine osmislila koreografiju "Crna Čipka", koju su u gradu Pagu izvele članice udruge

Svake godine 29. travnja obilježava se Svjetski dan plesa. Ples je spoj energije, emocija i ritma koje plesači vješto spajaju u kreativnu, jedinstvenu umjetničku izvedbu. Kroz ples se povezujemo s drugim ljudima, a ljudi koji plešu su pristupačniji, otvoreniji i lakše stvaraju nova poznanstva. Svjetski dan plesa proslavlja se diljem svijeta putem raznih događanja, koncerata, radionica, predavanja i performansa. To je ujedno i prilika za plesače i ljubitelje plesa da se okupe i podijele svoju strast prema ovoj umjetnosti.

Udruga Kissa s otoka Paga ove je godine osmislila koreografiju "Crna Čipka", koju su u gradu Pagu izvele članice udruge te svojim plesnim performansom i jedinstvenom paškom čipkom obilježile Svjetski dan plesa.

image

Udruga Kissa za Svjetski dan plesa

Elvis Šmit/foto Klub Pag/kissa

- Plesom ponekad možemo izreći više nego riječima, pokazati emocije kroz radost, tugu i energičnost. Koreografijom "Crna Čipka" htjele smo na suvremen način prikazati ljepote grada i otoka Paga. U ovoj koreografiji "Kušin" nam je podloga crkva na kojoj se ističe crni konac koje plesačice drže u rukama. Tancamo čipku, šinjivamo, križamo ščapima, okmitajemo elemente paške čipke; mendulice, listaciće, ročelice, unjuli, kolumbarići i zupcići. Kroz ovaj smo ples izrazile svoju pripadnost, povijest i bogatu tradiciju, rekla je Kristina Alaburić, koreografkinja i voditeljica Udruge Kissa.

Koreografija: Crna Čipka/Black Lace

Koreograf: Kristina Alaburić - Kissa

Fotografije: Elvis Šmit, Foto klub Pag, Kissa

29.04.2024., 08:54h
15. svibanj 2024 07:41