Lijevo Branko Dukić, desno Antun DražinaVelimir Brkić
StoryEditor
Druženje i rekreacija

Nogometni sudar talenata: Svećenička reprezentacija protiv Poskoka u Glavicama

Rezultat utakmice bio je manje bitan, premda možemo istaknuti da je bilo pogodaka s obiju strana. Gledatelji su mogli uživati u pravom sportskom nadmetanju, rekao je gradonačelnik Dukić

Glavica, pitomo naselje u podnožju brda Vrčevo koje od Raštana Donjih odvaja tek ploča s nazivima ovih mjesta, bila je domaćin nogometnog susreta između zadarskih Poskoka, Udruge specijalaca Domovinskog rata, i Hrvatske nogometne reprezentacije svećenika.

- Ovo je kombinacija duhovnog i tjelesnog u doslovnom smislu riječi, kazao je domaćin Davor Dević, iz Interventne jedinice policije PU zadarske, predsjednik mjesnog nogometnog kluba Vrčevo koji uz tri momčadi muškaraca ima i dvije momčadi žena.

Poskoke je predvodio Petar Strmota, predsjednik Udruge, a ekipu svećenika fra Žarko Relota, župnik Privlake koji je godinama bio kapetan svećeničke reprezentacije, koju je ovom prigodom pojačao Branko Dukić, gradonačelnik grada Zadra.

image

Zajednička slika svećenika i zadarskih Poskoka

Velimir Brkić

Nogometna nacija

- Rezultat utakmice bio je manje bitan, premda možemo istaknuti da je bilo pogodaka s obiju strana. Gledatelji su mogli uživati u pravom sportskom nadmetanju, a i iz prve ruke vidjeti kako svećenici iz svih dijelova Hrvatske nisu vješti samo u svom pozivu, rekao je Dukić.

Sudac ove zanimljive i dinamične utakmice bio je Vedran Katuša.

- Da je Hrvatska nogometna nacija, gotovo nitko ne dvoji. No, dobro se vidi kako je Hrvatska blagoslovljena i darovitom svećeničkom nogometnom reprezentacijom, poručio je Dukić.

image

Tko zna, zna

Velimir Brkić

Zahvala hrvatskim ratnicima i svećenicima

- Ova prijateljska utakmica, ovakva druženja i zajedništvo prenose mladima istinske vrednote i svijest o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, naglasio je fra Žarko, koji je protekle godine u Splitu vjenčao najpopularnijeg Hajdukovca Marka Livaju i njegovu odabranicu Iris Rajčić.

Nakon utakmice igrači i organizatori su se družili u klupskim prostorijama NK Vrčevo. Nakon jela i pjesme, riječi zahvale svećenicima izrekao je Petar Strmota.

- Hvala vam na odazivu, fer i korektnoj utakmici i lijepom druženju za sjećanje, zahvalio se Strmota, dodavši kako je prije gotovo 30 godina, 15. listopada 1990., osnovana Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao Poskoci, koja je bila prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj.

- Ratni put vodio je od Polače i pogibije Franka Lisice, prve žrtve Domovinskog rata na našem području, nastavio se preko Lišana Ostrovičkih, Kruševa, Pridrage, Jasenica sve do mitskog Velebita na kojem smo konačno izborili slobodu, ponosno je istaknuo Strmota.

image

Davor Dević, predsjednik NK Vrčevo

Velimir Brkić

Sport povezuje

U ime svećenika obratio se fra Žarko Relota, koji je naglasio važnost sporta u povezivanju.

- Svećenici, talentirani nogometaši okupljeni su u Hrvatskoj svećeničkoj nogometnoj reprezentaciji koja je formirana još 1995. godine, podsjetio je fra Žarko.

U povijesti samostalne Hrvatske svećenička reprezentacija postigla je velike uspjehe, a sudionici su i europskih prvenstava. Dvaput su bili i domaćini. Na europskim prvenstvima u malom nogometu za svećenike osvojili su nekoliko zlata, srebra i bronce.

09.09.2023., 08:55h
18. svibanj 2024 23:58