NŠK SV. MIHOVIL
StoryEditor
SNAGA ZAJEDNICE

NŠK Sv. Mihovil spaja nogometne entuzijaste i odgaja hrvatske reprezentativce

Jedan dio škole nogometa trenira u dvorani u Neviđanima, drugi u dvorani u Preku, dok se najveći dio trenažnih aktivnosti odrađuje na igralištu u Sutomišćici

Osim mosta Ždrelac, koji fizički povezuje otoke Ugljan i Pašman, postoji još jedna važna veza koja spaja ove zajednice – Nogometni Športski Klub Sveti Mihovil. Ovaj sportski klub igra ključnu ulogu u životima djece i mladih s oba otoka, pružajući im ne samo priliku za bavljenje sportom, već i mjesto gdje se osjećaju kao dio jedne velike sportske obitelji.

Krešimir Jaklin, predsjednik NŠK Sv. Mihovil, otkrio nam je detalje o radu Kluba, njegovim budućim planovima te posebnostima koje ga čine jedinstvenim. Ovaj Klub nije samo sportska organizacija, već i važan društveni faktor koji pomaže u izgradnji zajedništva i prijateljstava među mladima s otoka Ugljana i Pašmana.

- NŠK Sveti Mihovil osnovan je 1996. godine i od tada djeluje prvenstveno kao škola nogometa. Osim škole nogometa koja radi sa djecom od četiri do 17 godina, Klub ima i seniorsku momčad koja se natječe u 2. Županijskoj nogometnoj ligi, započinje Jaklin.

image
NŠK SV. MIHOVIL
image
NŠK SV. MIHOVIL

Treninzi na oba otoka

Treninzi se održavaju svakog dana u tjednu, pružajući djeci i mladima redovitu priliku za vježbanje i napredovanje.

- Svaka kategorija ima minimalno tri do četiri treninga tjedno plus utakmicu vikendom. Treninzi se odvijaju prema dobnim skupinama i to: Pačići 4-7 god., Papaline 7-9 god., Tići 9-11 god., Mlađi pioniri 11-13 god., Pioniri 13-15 god., Kadeti 15-17 god,. Seniori 17 godina i stariji, objašnjava Jaklin.

S obzirom na to da Klub okuplja djecu s dva otoka, Ugljana i Pašmana, treninzi se održavaju na različitim lokacijama.

- Klub zapravo obuhvaća pet općina na dva otoka, Tkon, Pašman, Kukljica, Kali i Preko. Jedan dio škole nogometa trenira u dvorani u Neviđanima, drugi u dvorani u Preku, dok se najveći dio trenažnih aktivnosti odrađuje na igralištu u Sutomišćici, kaže Jaklin.

U Klub su dobrodošli svi, bez obzira na prethodno iskustvo u nogometu.

- Upisujemo djecu od četiri godine pa nadalje, a u seniorsku ekipu su dobrodošli svi koji imaju želju za igranjem nogometa, ističe Jaklin.

image
NŠK SV. MIHOVIL
image
NŠK SV. MIHOVIL
image
NŠK SV. MIHOVIL

"Bez obzira na to što igralište u Sutomišćici spada u jedno od najljepših na svijetu, ipak svojim gabaritima ne zadovoljava uvjete igranja viših rangova te Klub zajedno s Općinom Preko radi na rješenju tog problema"

Krešimir Jaklin

Ponos Kluba

Među najveće uspjehe Kluba svakako spada odgoj nekoliko djece koji su postali reprezentativci Hrvatske i igrači prvoligaških klubova. Ovi talentirani sportaši ponos su Kluba i dokaz predanog rada trenera i svih članova.

- To su ponajprije Marin Tomasov, zatim Ivan Santini, Šime Gregov, Toni Kolega i Giovanni Jerolimov. Od timskih uspjeha valja izdvojiti seniorsko osvajanje 1. ŽNL i igranja finala Kupa Zadarske županije. Dvostruko osvajanje prvenstva Zadarske županije u kategoriji pionira, te titule prvaka Zadarske županije u kategoriji Kadeta, Tića i Papalina, ponosno će Jaklin.

Zadovoljni su s ovom sezonom jer su uspjeli povećati broj članova u Klubu i natjecati se u prvenstvima Zadarske županije u čak osam kategorija, ostvarivši dobre rezultate.

- Uvijek ima prostora za napredak i uvijek težimo boljem. Općina Preko osigurala nam je prostor u kojem će Klub uskoro napraviti teretanu koja će biti na raspolaganju starijim članovima Kluba. Bez obzira na to što igralište u Sutomišćici spada u jedno od najljepših na svijetu, ipak svojim gabaritima ne zadovoljava uvjete igranja viših rangova te Klub zajedno s Općinom Preko radi na rješenju tog problema, naglašava Jaklin.

image
NŠK SV. MIHOVIL
image
NŠK SV. MIHOVIL

Zajedništvo je ključno

S obzirom na povećani broj djece, plan za sljedeću sezonu je nastupati s više kategorija u prvenstvima.

- Što se tiče infrastrukture, u planu je završiti klupsku teretanu i napraviti idejni projekt za novi sportski centar. Isto tako, Klub se raduje novim izazovima i prilikama koje donosi veći broj natjecateljskih ekipa, kaže Jaklin.

Klub ne može opstati isključivo oslonjen na rad entuzijasta koji su trenutno u Klubu, iako je njihova želja i predanost velika. Bez podrške lokalne vlasti, zajednice i sponzora, održavanje visoke razine rada i ostvarivanje ambicioznih ciljeva bit će izuzetno teško.

- Prije svega treba spomenuti alfu i omegu Damira Korenova koji je jedan od osnivača Kluba i aktivno radi s djecom već 28 godina. Uz Damira tu smo kao treneri moj kolega Šime Maruna i moja malenkost, te asistenti Stipe Melada, Filip Vojvodić, Marko Ivančić, Šime Gregov i Zlatka Glavurtić, ističe Jaklin.

Simbioza Kluba i roditelja

Osim vlastitim sredstvima, Klub se financira donacijama fizičkih i pravnih osoba, kao i sredstvima svih pet općina, od kojih Općina Preko pokriva većinu potrebnih sredstava.

- Klub godišnje odigra oko 170 službenih utakmica. S obzirom na to da se Klub nalazi na otoku za svako se gostovanje koristi morski i cestovni prijevoz, što iziskuje velike troškove. Prije tri godine Klub je kupio kombi vozilo koje uvelike pomaže kod odlaska na utakmice, ističe Jaklin.

Osjećaju veliku zahvalnost prema djeci i njihovim roditeljima na izvanrednoj suradnji tijekom svih ovih godina.

- Bez simbioze Kluba i roditelja ništa ne bi bilo moguće ostvariti. Također, moramo zahvaliti na suradnji i pomoći hrvatskom nogometnom reprezentativcu Lovri Majeru, koji je rodom iz Preka, zaključuje Jaklin.

image
NŠK SV. MIHOVIL
image
NŠK SV. MIHOVIL

 

15.07.2024., 14:07h
19. rujan 2024 17:14