Akrobacije im nisu straneUdruga Kissa
StoryEditor
PLESNA UDRUGA KISSA

Otočka izoliranost ne sprječava ih da ostvare svoje plesne snove

Upoznajte četiri srednjoškolke s otoka Paga koje su postale iznimno uspješne u plesu osvajajući već prestižna natjecanja

Udruga Kissa osnovana je 2010. godine na otoku Pagu s ciljem poticanja tjelesnog i duhovnog razvoja djece i žena na otoku, pružajući jedinstvenu priliku za ples i vježbanje. Otok Pag i dalje oživljava uz ritam udruge Kissa, koja se od svog osnutka razvila u zajednicu od stotinjak stalnih predanih članova.

Razgovarali smo s Kristinom Alaburić, plesnom pedagoginjom, koreografkinjom i osnivačicom udruge Kissa. Prvi put je zakoračila u plesne papučice sa svega osam godina, a od tog trenutka, njezina ljubav prema plesu ne jenjava. Sada, godinama kasnije, svojom predanošću prenosi ljubav prema plesu na sve članove Udruge, stvarajući inspirativnu zajednicu ljubitelja plesa na otoku Pagu.

Tjelesni i psihički benefiti plesa

Članovi se posvećuju treninzima podijeljenim u četiri različite skupine koje su prilagođene različitim dobnim i iskustvenim razinama.

- Natjecateljska skupina redovito odlazi na natjecanja, od Prvenstva Hrvatske do međunarodnih natjecanja, a o uspjehu govore brojni rezultati, od kojih je čak pet prvih mjesta na državnim natjecanjima, naglasila je Kristina.

S posvećenim pristupom, Udruga stvara okruženje gdje djeca i žene mogu dijeliti radost plesa i fizičke aktivnosti, a da pritom osjete i sve benefite za mentalno zdravlje.

- Ples je zaista poseban vid rekreacije, a danas je vrlo bitno djecu uključiti u fizičke aktivnosti od najranije dobi s obzirom na to da se sve više primjećuje da su danas djeca fizički aktivna uglavnom samo na treninzima, istaknula je Kristina.

Udruga Kissa oblikuje svoj program rada s posebnim naglaskom na razvoju ljubavi prema plesu i pokretu putem igre. Početna inicijacija postupno prerasta iz igre u strast te s vremenom postaje i potreba, ali i izvor zadovoljstva.

image

Zajedništvo na prvom mjestu

UDRUGA KISSA

Ples - dio identiteta

Istinski uspjeh ovakvog pristupa najbolje se ogleda kroz priču četiri srednjoškolke s otoka Paga. Ove mlade plesačice, dugogodišnje članice Udruge, već su postale iznimno uspješne osvajajući prestižna natjecanja. Upoznajte Niku Čemeljić, Lanu Perković, Leonu Škuncu i Ninu Šuprahu.

Nika Čemeljić započela je plesati s 11 godina, a s vremenom je shvatila da je ples zapravo neizostavan dio njezinog identiteta. Bez obzira na prepreke koje se pojavljuju, ljubav prema plesu daje joj snagu da istraje, nastavi dalje i ne odustane od svoje strasti.

- Budući da živimo na otoku, odlazak na natjecanja i nastupe izvan otoka ponekad je onemogućen jer nije uvijek lako organizirati prijevoz i smještaj, zato mi svaka prilika za odlazak na natjecanje ili nastup daje motivaciju da, kada već imam priliku, da je iskoristim i dam sve od sebe, istaknula je Nika.

U svim zahtjevnim situacijama, ključna komponenta uspješnog timskog rada postaje upravo komunikacija.

- Timski rad stvara prijateljstva koja se razvijaju i u privatnom životu, uči nas strpljenju i kako da funkcioniramo u grupnom radu. On sa sobom nosi predivan osjećaj, kada radiš nešto što voliš s nekim tko osjeća isto i ima istu strast, posebno kada povežete svoje emocije na pozornici i to prenesete na publiku i plešete kao jedno, objasnila je Nika.

Ples za Ninu nije samo umjetnički izraz, već i sredstvo koje joj pomaže da pokaže tko je zaista.

- Volim svaku sekundu provedenu u plesu, ali možda bih izdvojila onaj trenutak kada prozovu tvoje ime, kad staneš na pozornicu pred sve te ljude i pokažeš svoju strast, a najljepše je onda kada to netko i osjeti i prepozna tvoj trud i rad. Kada se izgubiš u svim tim pokretima i odeš u neki svoj svijet, kada ti sve postane nebitno i kad si samo u trenutku plesa, naglasila je Nika.

Velike ambicije

Lana Perković svoje plesno putovanje započela je s četiri godine.

- Svoju ljubav prema plesu otkrila sam nakon ulaska u napredniju grupu gdje smo puno više trenirale, odlazile na razna natjecanja i pripremale sve bolje predstave što me u potpunosti ispunjavalo, kazala je Lana.

Istaknula je posebnu naklonost prema plesnom stilu lyrical, budući da smatra da kroz njega najbolje može izraziti svoje emocije. Osim što uživa u plesu, Lana također gaji velike ambicije za budućnost, sanja o napredovanju u plesnom svijetu te ima viziju osnivanja vlastitog plesnog kluba.

Snažan utjecaj plesa na njezinu kreativnost ostavlja traga u tome da sada samostalno može kreirati vlastite koreografije.

- Moje najdraže plesno iskustvo dogodilo se u 11. mjesecu prošle godine na Dalmatian Dance Festivals natjecanju kada sam sa svojom vlastitom koreografijom osvojila zlatnu medalju, naglasila je Lana.

Ples nije obaveza, već užitak

Leona Škunca započela je s treninzima plesa sa samo dvije godine otkrivši svijet baleta. Iako joj je balet pružio zanimljiv i zabavan početak, ubrzo je shvatila da taj plesni stil nije ono što joj u potpunosti odgovara.

- S četiri godine sam otkrila Kissu i tada se javila moja ljubav prema plesu. Hip hop mi je svakako najdraži stil zato što mislim da mi najbolje ide i da se najbolje mogu izraziti kroz njega, kazala je Leona.

Ne doživljava trening plesa kao obavezu, već kao nešto u čemu u potpunosti uživa.

- Naša trenerica ima ključnu ulogu zato što uvijek uvažava naše ideje i prijedloge te ih potiče i tako zajednički stvaramo koreografije, istaknula je Leona.

Sve uspomene koje čuva iz svog plesnog iskustva su joj drage, ali postoje neke koje se ipak ističu.

- Posebno su mi dragi nastupi u vrijeme karnevala zato što tad izražavamo svoju kreativnost plesom, ali i maskama koje smo sami osmislili i izradili, naglasila je Leona.

image

Srednjoškolke s Paga

Udruga Kissa

Istraživanje novih perspektiva

Nina Šupraha zakoračila je u svijet plesa već s tri godine, počevši svoje plesno putovanje upravo u udruzi Kissa.

- Na početku je to bila samo igra za mene, ali kako je prolazilo vrijeme, shvatila sam da je to puno više od igre. Osim zabave, upoznala sam i nove prijatelje koji su bili dodatna motivacija, prisjetila se Nina.

Kroz pokret i izražavanje, ples joj otvara vrata maštovitosti, potičući je da istražuje nove ideje i perspektive.

- Pokreće u meni kreativnost jer svaki pokret ima svoju ulogu. Ples je izgradio moje samopouzdanje, naučio me timskom radu i pokazao koliko je zapravo podrška bitna svakomu od nas, naglasila je Nina.

Ninino najdraže iskustvo u plesu nedvojbeno je bilo sudjelovanje na Supertalentu 2015. godine u Splitu.

- Tada sam imala osam godina. Sjećam se da smo bile jako umorne, no to nas nije spriječilo da otplešemo našu točku pred žirijem. Nakon nastupa smo sretne otrčale našoj trenerici u zagrljaj i taj je trenutak jako lijepo sjećanje, emotivno se prisjetila Nina.

Nedavno je imala priliku sudjelovati na natjecanju čiji je žiri uključivao Marka Cibocija, prepoznatljivog kao najstrožeg člana žirija u popularnom TV showu “Ples sa zvijezdama”.

- Plesala sam koreografiju u stilu Heels & Chair koja je bila napravljena za duo, ali nažalost moja partnerica nije mogla nastupiti. Tako se duo pretvorio u moj prvi solo; uhvatila me panika, ali na kraju je sve ispalo baš kako treba, naglasila je Nina.

Čestitamo djevojkama na izuzetnoj ustrajnosti, postignućima, trudu i radu koji se itekako očituju. Njihova nevjerojatna predanost ne dopušta da ih prepreke obeshrabre ili spriječe u ostvarivanju vlastitih snova.

Nastavite i dalje postavljati visoke standarde, ostanite odlučne i budite inspiracija drugima!

06.02.2024., 10:37h
ANDREA KRŠLOVIĆ
02. svibanj 2024 13:00