Osobni album
StoryEditor
ZA ZDRAVIJI I KVALITETNIJI ŽIVOT

Prihvatite svoje tijelo i njegove mogućnosti uz Body tehniku i fitness programe

Tehnika je vrlo holistična i konceptualna - ne bavi se toliko činjenicama koliko prilagodbom stanjima u kojima se zateknemo kao pojedinci ili kao grupa, stoga se na mojim satovima ne baziramo na broju ponavljanja vježbi, ne radimo tipične kružne treninge i unaprijed točno propisane vježbe za taj dan, tumači Ida

Zadarska trenerica Ida Štulić, verificirana instruktorica Body tehnike u rekreaciji, rehabilitaciji i sportu, prilično je, moglo bi se reći, nekonvencionalna osoba u svom poslu.

Oduvijek je, kako kaže, upijala i promatrala sve oko sebe i na osnovu toga stvarala neki svoj svijet.

- To promatranje smatram manifestacijom dara kojeg već godinama integriram u svoj posao, a to su kretivnost i maštovitost. Uvijek sam imala izražajnost u izvođenju određenih zadataka, iako sam bila dosta nesigurna i mirna, ali kada bi došlo mojih pet minuta, sve što bih napravila imalo je drugačiju priču. Sva svoja stanja najviše sam izražavala kroz društvene aktivnostii - najviše kroz ples i pjevanje. Dakle, uvijek je bilo potrebno da sam u nekom stvaranju, u nekoj kreaciji. Te karakteristike oduvijek prenosim i u radu s ljudima i konkretno u stvaranju svoje male karijere koja je prošle godine proslavila svojih prvih 10 godina samostalnog rada, započinje Ida koja je oduvijek bila u pokretu; i od najobičnijeg sjedenja napravila bi kretanje i neku aktivnost za tijelo.

image
Osobni album

Nekonvencionalno vježbanje

Nije se nikada konkretno pronašla u nekom sportu, nije joj stvaralo zadovoljstvo. Uglavnom je, kaže, u svemu što je radila i stvarala htjela biti bolja od one Ide jučer.

- Najveću motivaciju sam dugo čupala od vrhunskih instruktora, trenera, učitelja i edukatora na području fitnessa, rekreacije i rehabilitacije - Asje Petersen, Mirele Anić, Petre Sušec, Coleen Craig, Jennifer Dahl, Gordane Majerić te još jako puno istaknutih ljudih, a naposljetku me najviše zadržala i zaintrigirala Ana Marija Jagodić Rukavina iz Centra sportske izvrsnosti u Zagrebu, točnije njezina filozofija i koncept Body tehnike, govori Ida i dodaje da je u svemu ključnu ulogu odigralo i više obrazovanje te sudjelovanje na raznim konferencijama, radionicama i teoretsko-praktičnim seminarima u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.

Body tehniku svakako svrstava u jedan od oblika nekonvencionalnog vježbanja, zato se odmah zaljubila u koncept i način razmišljanja.

- Možete ju prepoznati po specifičnim vježbama, po načinu kako se izvode, po ritmu disanja, naboju, intenzitetu, po prijelazima iz vježbe u vježbu što naglašava taj “flow”, kao da lagano curimo iz pokreta u pokret. Nema naglih kretnji koje prethodno nemaju dobar temelj. Svojom prepoznatljivošću koju vježbači rado prenose, privlačimo ljude iz ubrzanog ritma 21. stoljeća otrgnutih od prirode i prirodnog pokreta. Tehnika je vrlo holistična i konceptualna - ne bavi se toliko činjenicama koliko prilagodbom stanjima u kojima se zateknemo kao pojedinci ili kao grupa. Stoga se na mojim satovima ne baziramo na broju ponavljanja vježbi, ne radimo tipične kružne treninge i unaprijed točno propisane vježbe za taj dan. Osobno mi je pri samom ulasku vježbača važan njegov fizički, mentalni, energetski i emocionalni aspekt. Na osnovu toga prilagodim zamišljenu formu treninga grupi ili pojedincu. Ono što najviše volim u radu i prezentaciji Body tehnike je konstantna edukacija polaznika kako bi znali što, kako i zašto nešto rade. Jako smo interaktivni i lijepo se nadopunjavamo kroz vlastita iskustva i senzacije u pokretu, tumači Ida i ističe da je cilj Body tehnike vraćanje odgovornosti prema zdravlju i bolja kvaliteta života.

image
Osobni album

Dance fitness i Indoor Cycling

A Dance fitness je funkcionirao unazad puno godina, nastavlja Ida, kao Zumba fitness i Salsation sat.

- Dakle, fitness programi uz glazbu i koreografiranje s bazičnim elementima iz klasičnog fitness programa. Sada je to samo Dance fitness jer ljudima želim dati slobodu kretanja, a i sebi slobodu stvaranja u trenutku. Tako je nastao humanitarno-plesni event “Pleši kao ti i ne možeš pogriješiti!” koji radim nekoliko puta godišnje isključivo u svrhu podrške za rast i integraciju neprofitnih udruga Zadarske županije. I moram reći da je to nešto toliko skromno, bez ikakvih očekivanja, a nosi iskrenu i predivnu poruku. Takva su dva eventa održana za Udrugu Down i Udrugu Svjetlo. Ovim putem pozivam Udruge da se same jave ukoliko su zainteresirani kako bismo nastavili ovu lijepu priču darivanja kroz ples, kaže Ida.

Ida odrađuje individualne i grupne treninge, a šećer na kraju radnog dana je ekipa Indoor Cyclinga - opet potpuno drugačijeg od klasičnog spinninga gdje spajaju glazbu i koreografiranje na statičnim biciklima, kako Ida kaže u šali, poput spota Ariane Grande s pjesmom “Side to side”.

- Također, kroz cikličku aktivnost odrađujemo i vježbe snage, pokretljivosti, stabilizacije, balansa s rekvizitima ili bez. Naglasak je na zabavi, dobroj glazbi i mojoj kontinuiranoj animaciji pod svjetlima šarenih reflektora. Treninzi se održavaju na Višnjiku svakim radnim danom od ponedjeljka do petka u pojedinačnim grupama i određenim terminima. Uskoro ćemo realizirati i “POKRET+ SUBOTOM” kada će nas moći posjetiti i naše treninge probati svi oni koji još nisu, a željeli bi. Više o svemu bit će na društvenim mrežama, najavljuje Ida.

image
Osobni album

Postavite prioritete

Kod Ide je, valja napomenuti, uvijek poseban naglasak na prihvaćanju svoga tijela i njegovih mogućnosti kroz vježbanje i ples.

- Naše tijelo je naš fizički hram koji s umom komunicira putem posture, načina disanja, kretanja, stiska i slično. Moj osobni cilj u radu je osvještavanje, ohrabrenje i poticanje ljudi da počnu poštovati i slušati svoje tijelo. Jedino vlastitim aktivnim sudjelovanjem možemo razumjeti tjelesne procese i to putem preuzimanja vlastite odgovornosti za svoje zdravlje. Ljudima je danas važno da vide rezultat i poboljšanje, ali su vrlo nezainteresirani na koji način i zašto se to poboljšanje događa - jer ako simptome uklonimo na kratko, a ne pozabavimo se uzrokom problema, naći ćemo se u istom vrtlogu. Puni smo informacija i nametanja kako bismo trebali izgledati, kako je to društveno ili poslovno prihvatljivo. Sve je u redu ako je to nešto što naše tijelo prepoznaje kao blagodat, a ne kao iscrpljivanje, objašnjava Ida i dodaje da je manje važno koja je aktivnost u pitanju, već treba biti spreman proći kroz procese odgovornog i redovitog rada na sebi.

Smjernice za zdraviji i sretniji život, zaključuje Ida, svatko od nas kreira sam.

- Stereotipi mi nisu zanimljivi jer dosta nameću kako bismo prema nekom trendu trebali kreirati svoju sreću i način života. Sreća nije opći pojam, već ono što nosite i stvarate u sebi, a onda i nesebično dijelite. Tada se to manifestira i na naš svakodnevni život, na naš vanjski izgled, tada trening ima smisao i bolji rezultat. Vaša tjelesna građa, kondicija i vitalnost su puno važniji od toga koliko imate godina i koji je Vaš konfekcijski broj. Postavite prioritete i djelujte prema stvarnim potrebama svog tijela i uma. Prigrlite i pokažite svoju jedinstvenost, poručuje ova inspirativna žena.

05.03.2024., 12:47h
29. travanj 2024 15:34