Zvonko Kucelin
StoryEditor
Junaci Mazalin i Ramljak

Rapsodija Zadra protiv Splita, u jednom trenutku bilo i 26 razlike

Košarkaši Zadra pobijedili su u prvoj utakmici 21. kola AdmiralBet ABA lige momčad Splita rezultatom 77:61 (25:19, 19:12, 19:9, 14:21)

U srazu momčadi koje su u dosadašnje četiri utakmice ove sezone uvijek bile u „egalu“, Zadar je u petoj ostvario najuvjerljiviju pobjedu, vjerojatno osigurao nastup u play offu, s dobrim šansama da u njega krene s petog mjesta. Junaci pobjede bili su Mazalin i Ramljak, koji su postigli gotovo polovicu poena cijele momčadi.

image
Zvonko Kucelin

Iako se uoči utakmice isticalo kako Zadar i Split ne mogu iznenaditi jedno drugo, trener gostiju Slaven Rimac iznenadio je odabirom postave u kojoj nije bilo najboljeg igrača žutih u prošlom srazu Perkovića, već je priliku dobio Kučić. Pritom je u napadu Shorter, od prvog trenutka u sukobu s publikom, u napadu tražio robusnog Ljubičića, koji je nekoliko prvih minuta zadavao probleme zadarskoj obrani. Zadar je na drugoj strani do poena stizao brzom tranzicijom i laganim poenima, do 13:8 isključivo Ramljakovim i Mazalinovim. Nakon poena Funderburka Zadar radi seriju 8:0 i već u 7. minuti dolazi do dvoznamenkaste prednosti (21:10). Varljiva je to bila prednost, jer je Split u nekoliko uspješnih akcija uspio svesti zaostatak u prvoj četvrtini na svega -6 (25:19).

Zadrov napadački učinak i u drugoj četvrtini je ovisio o Mazalinu i Drežnjaku, a Splitu je „proradila“ trica, kojom se primaknuo na svega 34:31. Na ovo su Zadrani odgovorili serijom 10:0, koju je okončao Lakić tricom s istekom vremena za 44.31.

Atraktivni završetak dao je krila Lakiću, koji dugo poluvrijeme otvara tricom i polaganjem iz kontre. Niz se protegnuo na 13:1, Zadar je došao do 26 poena razlike i ostatak utakmice igrao se skoro u revijalnom tonu.

Mazalin je bio najefikasniji igrač utakmice s 21 poenom, Ramljak je postigao 16, ali uz 6 ukradenih lopti. Split nije imao raspoloženog pojedinca, pa je tako najubojitiji Tišma utakmicu završio s 12 poena.

image
Zvonko Kucelin
image
Zvonko Kucelin

Danijel Jusup, trener Zadra: Naglašavali smo da moramo krenuti od obrane i više koševa iz tranzicije, u tome smo uspjeli, naročito u prvom poluvremenu. Što se tiče drugog poluvremena igrali smo jako dobru obranu, nismo im dali lagani šut i tu smo napravili razliku i odveli utakmicu tamo gdje nam odgovara. Čestitam dečkima i zahvaljujem publici, moramo se malo odmoriti, napraviti regeneraciju i gurati od treninga do treninga, od utakmice do utakmice. 

image
Zvonko Kucelin

Slaven Rimac, trener Splita: Zadar je nastavio u pobjedničkom ritmu kojim je došao do kupa. Danas nije bio naš dan, ne mogu tražiti izlike, ali treba znati da su neki bili u reprezentaciji, neki u Americi, skupili smo se prije dva dana. Očekivao sam bolje izdanje, ali iza nas je jako težak period i gledali smo da odmorimo igrače, da olakšamo taj neki mentalni pritisak utakmica kojih je bilo puno. Trebat će nam neko vrijeme da uđemo u ritam. Malo nam je ta kemija i rotacija drugačija jer imamo sad Kučića i Ljubičića, ali on je bio dva mjeseca bez utakmice, trebat će mu malo vremena. Imali smo četiri ili pet neraspoloženih igrača ali trebali smo prvo vrijeme završiti sa šest ili sedam razlike, što bi po prikazanom bilo realnije nego 13. Nije ni Zadar imao šutersku večer, ali mi imamo igrače kojima je šuterski rang puno jači.

02.03.2024., 08:41h
27. srpanj 2024 03:43