Od STK Metalac do STK DonatŠc Višnjik
StoryEditor
SPORTSKI VREMEPLOV

SRETAN 68.ROĐENDAN: STK Metalac, pa Bagat, danas – Donat

U surječju održanoga 16. Memorijala barba Tome Amižića, velikoga stolnoteniskoga turnira u sjećanje na čovjeka koji je bio istinski začinjavac stolnoteniske igre i kluba u Zadru, neumorni promicatelj, igrač, trener…Ukratko, od 1954. kad je klub imenom Metalac i utemeljen, do svoje smrti barba Tomo (Tomislav) bijaše neumorni spiritus movens stolnoga tenisa u Zadru, prenosi nam i nadalje brdo lijepih uspomena u rubrici Vremeplov web stranica ŠC Višnjik, pa tako i danas...

Dakle, Stolnoteniski klub Metalac utemeljen je 21. rujna 1954. godine kao sastavnica onodobnoga Radničkoga sportskoga društva Metalac koje je, u skladu s tada vrijedećim običajima, djelovalo u okrilju Tvornice šivaćih strojeva Vlado Bagat.

image

Od STK Metalac do STK Donat

Šc Višnjik

Kako se nakon određenoga vremena promijenio naziv cijeloga društva u Bagat, tako je i stolnoteniski klub dobio ime Bagat i nosio ga niz desetljeća sve do trećega preimenovanja u Donat.

Osim što je bio igrač, barba Tomo je bio i neumorni animator i u tvornici u kojoj je bio zaposlen i izvan nje, a djelovao je i kao trener premda u to doba trener nije bio isto što je i danas. Nadalje, barba Tomo je od prvoga dana kad je klub zaživio bio i njegov pedantni kroničar što je, u konačnici, dovelo do toga da je prikupio, sistematizirao i objedinio građu klupske povijesti koja je (građa) nadasve dragocjeni izvor za svakoga budućega istraživača povijesti stolnoteniske igre u Zadru.

Dakle, Stolnoteniski klub Metalac utemeljen je 21. rujna 1954. kao sastavnica onodobnoga Radničkoga sportskoga društva Metalac koje je, u skladu s tada vrijedećim običajima, djelovalo u okrilju Tvornice šivaćih strojeva Vlado Bagat. Kako se nakon određenoga vremena promijenio naziv cijeloga društva u Bagat, tako je i stolnoteniski klub dobio ime Bagat i nosio ga niz desetljeća sve do trećega preimenovanja u Donat...

U ozračju skore 68. obljetnice utemeljenja STK Metalac ovim skromnim prilogom podsjećamo da su u barba Tominoj kronici kao osnivači kluba naznačeni Antun i Vladimir Grgić, Đuro Končarević i Tomislav Amižić. Svakako da je u prilici utemeljenja kluba bilo i drugih pojedinaca o čemu svjedoče i novinski napisi koji čine sastavnicu ove zanimljive kronike, a kako svjedoči jedan tekst u kronici, u 10 godina klub je imao 260 mečeva i omjer pobjeda i poraza 200 – 60, što je veoma impresivno. I iznimno vrijedan podatak.

STK Metalac, potom Bagat, razvijao se u danim okolnostima izvrsno. Premda su infrastrukturni uvjeti za stolni tenis bili više nego skromni (Društvene prostorije Bagata, Tehnička škola…) Barba Tomo brzo je omasovio klub mladim naraštajima. Stručnim djelovanjem provodio je selekciju i Bagat se prilično brzo etablirao kao klub u kojemu daroviti i perspektivni igrači ostvaruju zapažene rezultate, a mnogi od njih postaju i državnim reprezentativcima.

Barba Tomino vizionarstvo bijaše širokog obzora. Znajući da u skučenim prostorima ne može klub ni dalje omasovljavati ni stvarati nove prvake, inicirao je podizanje stolnoteniske dvorane u dijelu prostora u kojem je bio smješten NK Bagat. Bijaše to veoma široka operacija koja je tražila više izvora financiranja i koja je u konačnici STK-u Bagat omogućila da u predstojećem vremenu ima dvoranu u kojoj su se, uz ostalo, mogli igrati i prvenstveni mečevi tadašnje prve jugoslavenske lige, te neki turniri.

image

Od STK Metalac do STK Donat

Šc Višnjik

Barba Tomo je, o čemu se u široj javnosti baš i ne zna puno, bio čovjek koji je doslovce izmislio grandiozni turnir TOP 12 na kojemu su se okupljali najbolje igračice i igrači i tada prvi put igrati i za – novac. Prvi TOP 12 bio je održan u Jazinama, a poslije su ga preuzeli drugi gradovi… STK Metalac/Bagat/Donat, eto, živi skoro sedam desetljeća. U zadarskom sportskom miljeu zauzima veoma istaknuto mjesto i po natjecateljskim ostvarenjima i u društvenom segmentu jer je, uz ostalo, doprinio pravilnom razvoju mnogih zadarskih djevojčica i dječaka.

Ako se bilo kada bilo tko odluči istražiti, obraditi i publicirati klupsku povijest, a time i pretežiti dio povijesti zadarskoga i značajan dio hrvatskoga stolnoga tenisa, imat će izvrsnu i pouzdanu polazišnu točku – barba Tominu klupsku kroniku... (ŠC VIŠNJIK)

13.09.2022., 14:04h
ZADARSKI TJEDNIK
09. svibanj 2024 12:56