<p>Vedran Bajlo i Nikola Marketin</p>
Vedran Bajlo i Nikola MarketinBk Ares
StoryEditor
međunarodna konferencija

Treneri Nikola Marketin i Vedran Bajlo sudjelovali sa svojim znanstvenim radom

U prekrasnom ambijentu Galerije Meštrović označen je početak 7. Međunarodne znanstvene konferencije "Contemporary Kinesiology: Active lifestyle - Suvremena kineziologija: Aktivni stil života". Dvodnevna konferencija odvijala se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Ovogodišnja konferencija bila je od posebnog značaja jer je dio obilježavanja 50. obljetnice splitskog Sveučilišta, kao i 70 godina kineziologije

Proslava 70 godina studija kineziologije i otvaranje znanstvene konferencije Contemporary Kinesiology održana je u predivnom ambijentu Galerije Meštrović. Osim djelatnika i suradnika Kineziološkog fakulteta, svečanost su uveličali brojni uzvanici – predstavnici Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Županije Splitsko-dalmatinske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstva turizma i sporta, kao i brojni drugi gosti.

Službeni dio zaključio je rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, koji je i otvorio ovogodišnju, 7. po redu, znanstvenu konferenciju Contemporary Kinesiology. Konferencija se održavala tijekom petka i subote, 19.-20. srpnja, u sklopu Tehnološkog parka u Spinutu, tijekom koje su brojni znanstvenici iz područja kineziologije prezentirali svoja najnovija istraživanja.

Treneri boksačkog kluba Ares Diabolik, Nikola Marketin i Vedran Bajlo, zajedno s dr.sc. Goranom Kuvačićem i dr.sc. Sašom Krstulovićem, autori su znanstvenog rada pod nazivom "Rapid Weight Loss Among Boxing Athletes: Prevalence, Magnitude, and Methods", koji je objavljen na konferenciji. Njihov rad istraživao je brzi gubitak težine kod boksača seniorskog uzrasta te obuhvatio stotinjak amaterskih boksača iz četiri zemlje. Istraživanje se fokusiralo na metode i učestalost brzog gubitka težine te pruža vrijedne uvide koji mogu pomoći u unapređenju zdravlja i performansi sportaša.  

Njihovo sudjelovanje na znanstvenoj konferenciji i doprinos znanstvenoj zajednici još je jedan dokaz predanosti i stručnosti koju Nikola Marketin i Vedran Bajlo unose u svoj rad s boksačima, ne samo u boksačkom klubu Ares Diabolik, već i u širem sportsko-znanstvenom okruženju.

Posebno zahvaljuju dr.sc. Goranu Kuvačiću i dr.sc. Saši Krstuloviću s kojima imaju dugogodišnju suradnju. Njihova podrška i povjerenje ključni su za daljnji razvoj i unapređenje rada, te se raduju sve većoj budućoj suradnji.

Konferencija ima za cilj pružiti vrhunske uvide i znanstvena dostignuća u području aktivnog života, s posebnim uvidom na međusobne veze između tjelovježbe, mentalnog zdravlja i kvalitete života u različitim demografskim skupinama. Također, cilj je stvoriti sveobuhvatno razumijevanje načina na koji se kineziologija može primijeniti za dobrobit pojedinaca i društva, čineći je ključnom za znanstvenike i stručnjake u području tjelesnog odgoja, zdravstvenih znanosti i šire.

22.07.2024., 11:14h
08. rujan 2024 02:15