<p>Obuka neplivača</p>
Obuka neplivačaŠc ViŠnjik
StoryEditor
NA BAZENIMA VIŠNJIKA

U Zadru plivati ne zna 50 posto prvašića, krenula 19. sezona obuke osnovnoškolaca

U Športskom centru Višnjik, u zatvorenom bazenskom plivalištu, u srijedu, 28. rujna 2022. počela je 19. sezona obuke neplivača osnovnoškolaca.

Riječ je o projektu koji je osmišljen u Upravnom odjelu za kulturu i šport u Gradu Zadru, koji se financira iz gradskoga proračuna, a provodi u suradnji sa Športskom zajednicom Grada Zadra, plivačkim klubovima Jadera i Zadar, te Športskim centrom Višnjik.

– Godine 2003. počeli smo provoditi program obuke neplivača osnovnoškolaca iz niza razloga. Između ostalih i zbog toga što je zakonski određeno da svako dijete koje pohađa osnovnu školu treba naučiti plivati – kaže Snježana Jurinić, pomoćnica pročelnice UO-a za kulturu i šport u Gradu Zadru, te predsjednica Športske zajednice Grada Zadra.

Tijekom školske godine testiranjima bude obuhvaćeno oko 900 osnovnoškolaca, a program obuke uspješno završi njih oko 150. Za ostvarenje toga plana i programa osigura se oko 200 tisuća kuna.

– Dok nije bilo bazena na Višnjiku radili smo u hotelu Pinija u Petrčanima. Dakako da je otvaranje bazena na Višnjiku omogućilo i uključivanje više djece i znatno bolje uvjete i za testiranja i za obuku – kaže Vitomir Burčul, predsjednik PK-a Jadera, plivački trener i koordinator obuke neplivača.

Koliko je za društvo u cjelini bitno provođenje obuke neplivača osnovnoškolaca ukazat će, između ostaloga, podatak da prema najnovijim istraživanjima oko 70 posto djece u Hrvatskoj ne zna plivati.

– Plivanje je uz gimnastiku i atletiku bazični sport. Vještina plivanja ljudima spašava život, a u Hrvatskoj imamo oko 90 utapanja godišnje, prema našim podatcima u Zadru imamo oko 50 posto neplivača među osnovnoškolcima prvašićima.

Program obuke neplivača osnovnoškolaca u Zadru obuhvaća sve osnovne škole, a zalaganjem struke i suradnjom s nekim školama u Zadarskoj županiji i drugim subjektima, jedan se krak protegao i na neke županijske škole. Program traje 12 sati, a treneri i vositelji rade s djecom u skupinama, poslije čega se na završnom ispitu utvrđuje je li dijete svladalo vještinu plivanja.

– Ono dijete koje pravilno u vodu skoči "na noge", potom ispliva i pravilno pliva najmanje 15 metara, uspješno je. Promatramo i neke druge pojedinosti, a u svemu je bitno i da smo u pripremi dijete oslobodili možebitnoga straha od vode – ističe Vitomir Burčul.

Od 2003., kažu podatci, u svakoj sezoni program obuke neplivača uspješno je prošlo najmanje 80 posto sudionika koji potom na maloj svečanosti dobiju i diplomu.

Program obuke neplivača zadarskih osnovnoškolaca koji financira Grad Zadar provode treneri iz plivačkih klubova Jadera (Marijan Čulina, Ante Džaja, Edgar Nimac i Lucijan Krpina), te Zadar (Ivan Karavida, Željko Olujić, Maja Štrbac i Nikola Deković). Zgodno je spomenuti da oba kluba imaju i svoje programe obuke neplivača koji (programi) u jednoj školskoj godini obuhvaćaju od 180 do 200 polaznika. (ŠC Višnjik)

02.10.2022., 08:45h
ZADARSKI TJEDNIK
05. srpanj 2024 17:32