Najuspješniji izlagači u Bibinjama
StoryEditor
ORNITOLOŠKI KUP JADRANA - BIBINJE 2022.

Uzgoj ptica stvar je kulture i prestiža...

U bibinjski Dom kulture “doletjelo” je oko 700 ptica i mutacija iz 15 hrvatskih udruga uzgajivača i 52 izlagača...

Bibinje je na pet dana bilo epicentar ptica Lijepe Naše, u organizaciji Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar. Pod pokroviteljstvom Općine Bibinje, TZO Bibinje, TZO Sukošan, Grada Zadra i Zadarske županije te sponzora održan je 6. Otvoreni ornitološki kup Jadrana “Bibinje 2022” - 16. Specijalna izložba mozaik kanarinaca.

image

Enver Alidžanović, apsolutni pobjednik

U bibinjski Dom kulture “doletjeto” je oko 700 ptica i mutacija - kanarinci boje, kanarinci stasa, domestificirane egzote, egzotične ptice, europska fauna i mutacijem križanci, papige tigrice, papige tigrice boje, agapornis, australske papige i velike papige, forpus, papige, loriji, grlice, egzotični golubovi.

Europski festival ptica

- Na najvećem ptičjem festivalu u ovom dijelu Europe sudjelovalo je 700 ptica i mutacija iz 15 hrvatskih udruga uzgajivača i 52 izlagača, kazao je predsjednik udruge Krešimir Terkeš.

U bibinjski Dom kulture “doletjeto” je oko 700 ptica i mutacija - kanarinci boje, kanarinci stasa, domestificirane egzote, egzotične ptice, europska fauna i mutacijem križanci, papige tigrice, papige tigrice boje, agapornis, australske papige i velike papige, forpus, papige, loriji, grlice, egzotični golubovi...

Ptice je tijekom dva dana ocjenjivalo osam nacionalnih i međunarodnih sudaca: Vicko Marušić. Branimir Sentić, Marinko Petrović, Šime Gobin, Vremenko Maričić, Duško Matošić i Igor Marton.

- Apsolutni šampion je zadarski uzgajivač Enver Alidžanović, svjetskim medaljama ovjenčani član Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar, koji je osam puta za redom prvak Hrvatske. Višestruki prvak Kupa Jadrana i Izložbe mozak kanarinaca osvojio je 90 bodova, 17 zlatnih, 7 srebrenih i 4 brončane medalja, rekao je Terkeš koji je sa 75 bodova, 12 zlatnih, 10 srebrenih i 5 brončanih medalja osvojio drugo mjesto.

Apsolutni šampion je zadarski uzgajivač Enver Alidžanović, svjetskim medaljama ovjenčani član Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar...

Skladne boje perja

Trećeplasirani je Šime Gobin, također Zadranin, s 48 bodova, 9 zlatnih, 4 srebrene i jednom brončanom medaljom.

Potom slijede Stanko Šubr iz Novske, Damir Savatović iz Zadra, Vremenko Maričić iz Kukljice, Marin Jusup iz Zadra, Zdenko Sabo iz Rijeke itd.

image

Čelništvo ptičarske Udruge Zadar

- Prva dva dana bio je prijem i ocjenjivanje ptica. Potom je tri dana bila jedinstvena prigoda da žitelji Bibinja i okruženja vide ptice iz neposredno blizine i dive se skladnim bojama pera. Svi su vidjeli izložbu ptica, naučili nešto novo ili jednostavno uživali, naglasio je Terkeš.

Pritom je dodao da ornitološko prvenstvo nakon nekoliko godina u Sukošanu sad organiziraju u Bibinjama kako bi i u manjim mjestima zadarskog kraja pokazali sav taj ptičji svijet.

Za ljubitelje ptica, ali i sve koji vole prirodu, ovo je bila jedinstvena prigoda da se upoznaju s vrstama egzota, kanarinaca, ptica fauna Europe, papiga i križanaca, čarobnim svijetom ptica, istaknuo je Krešimir Terkeš, predsjednik udruge koja ima preko 45 godina djelovanja i rada...

Čarobni svijet ptica

- Za ljubitelje ptica, ali i sve koji vole prirodu, ovo je bila jedinstvena prigoda da se upoznaju s vrstama egzota, kanarinaca, ptica fauna Europe, papiga i križanaca, čarobnim svijetom ptica, istaknuo je Terkeš, predsjednik udruge koja ima preko 45 godina djelovanja i rada.

Dopredsjednik udruge je Šime Gobin, dok je tajnik Damir Savatović.,

- Nadamo se da će uspjesi naših članova potaknuti što veći broj ljubitelja ptica i prirode da se počnu baviti uzgojem ili zaštitom ptica te da će nam se pridružiti u radu Udruge, zaključio je Krešimir Terkeš...

image

Radost dodjele i primanja pehara

30.11.2022., 11:00h
05. listopad 2024 14:21