<p>Ekološka akcija i radionica</p>
Ekološka akcija i radionicaFb/morske Livade #itisnottoolate
StoryEditor
U PETAK I SUBOTU, 7.i 8. LISTOPADA:

VELIKA EKOLOŠKA AKCIJA -"RIJEKA BIJELA", uz radionicu o društvenoj transformaciji i održivom razvoju zadarskog zaleđa...

Sljedeći vikend imamo jedan već tradicionalni i nezaobilazni event na našem najlokalnijem i najdražem penjalištu - kanjonu rijeke Bijele, a bit‘ će svega - radionica, čiščenja, kupanja, koncerata, hajlajnanja i naravno - PENJANJA - pozvao je iskusni sportski penjač Hrvoje Grancarić na stranici SPK Paklenica...

Evo i više informacija o susretu "pod kapom" Morske Livade #itisnottoolate, kao organizatora.

-Pozivamo vas da se priključite drugoj po redu volonterskoj ekološkoj akciji čišćenja okoliša rijeke Bijele uz koju će se ove godine održati i radionica o društvenoj transformaciji i održivom razvoju zadarskog zaleđa.

S namjerom povezivanja građana, udruga i svih zainteresiranih sudionika, a u svrhu osvještavanja javnosti o važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirode, cilj je okupljanja otvoriti prostor rasprave o temama koje su bitne za poboljšanje kulture življenja zaleđa. Druženje će ove godine trajati dva dana, te će se održati u petak i subotu 7. i 8. listopada 2022.- najavljuju domaćini programa koji počinje u petak u 18 sati u Lončarima, s radionicom koju će voditi Francesco Cavalli, osnivač agencije LeftLoft iz Genove koji će pričati o društvene transformacije kvarta NoLo, prve "brendirane" četvrti u Milanu koja je prije toga bila zapuštena i prepuštena propadanju.

Naredni dan 8. listopad, rezerviran je za ekološku akciju koja će se održati pored zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele s početkom u 9 sati, nakon koje slijedi cijeli niz sportsko-rekreacijskih i umjetničkih aktivnosti te glazbeni program - nastup bendova JeboTon i Kalifat Dub.

Detaljniji program pročitajte u nastavku:

PETAK, 7.LISTOPADA

18:00

Radionica NoLo - (North of Loreto) VS North East of Zadar

Sudionici:

Francesco Cavalli, osnivač nezavisne agencije LeftLoft (Milano) i Udruge BLU (Genova)

Juraj Aras, Teatro Verrdi (Zadar)

Marko Simić, OPG Pueblo Escondido (Karin Gornji)

Moderira Melita Vrsaljko, novinarka (Nadin)

Lokacija: OPG Pueblo Escondido - Lončari 1, Karin Gornji

*O radionici*

Zadarsko zaleđe svojim potencijalom predstavlja multikulturalnu dinamičku oprugu, svojevrstan melting pot različitih tendencija koje bi, zajednički oblikovanom inicijativom, mogle stvarati sadržaje za dobrobit šire društvene zajednice. Različita osobna iskustva, bez obzira na različite formate djelovanja, međusobnom kreativnom interakcijom mogu stvoriti sinergijski učinak i tako multiplicirati kvalitetne pomake u zajednici. Polazišna točka razvoja ove inicijative je mapiranje potreba i potencijala zadarskog zaleđa kao kvalitetno organiziranog prostora u aspektima kulture, infrastrukture, obnovljive energije i proizvodnje hrane na principima ekologije, (samo)održivosti, uključivosti, solidarnosti i zajedništva pojedinca i grupa, odnosno, svih zainteresiranih za razvoj harmoničnog i ekonomski stabilnijeg života te odnosa prema zajednici - prirodi i društvu.

Osim potrebe organizacije boljeg života zadarskog zaleđa, ova inicijativa želi produbiti ekonomsku i kulturnu dinamiku između Zadra i njegovog zaleđa na dobrobit svih građana Zadarske županije i njenih gostiju.

Za sudjelovanje potrebno je poslati prijavu preko poveznice na službenoj FB stranici događanja.

SUBOTA, 8.LISTOPADA

EKO AKCIJA #itIsNotTooLate Rijeka Bijela 2022

9:00

Okupljanje volontera te početak sakupljanja staklenog otpada

Ručak s početkom 13 sati osiguran je za sve sudionike.

Lokacija: Zapadni prilaz izvoru rijeke Bijele

14:00

Penjanje i kupanje

Lokacija: Kanjon rijeke Bijele

18:00

Highline i umjetnički performansi

Penjačka sekcija PD Paklenica i gosti

Navodno oslobodilački cirkus

Lokacija: Kanjon Rijeke Bijele

19:00

Predstavljanje radionica instalacija i performansa

SKD Prosvjeta - Izložba O prihvaćanju nepoželjnog - kustosica Davorka Perić

Lokacija: OPG Pueblo Escondido - Lončari 1, Karin Gornji

Više detalja za koji dan.

20:00

Večera

Pučka kuhinja by Penjačka sekcija PD Paklenica

Lokacija: OPG Pueblo Escondido - Lončari 1, Karin Gornji

21:00

Početak glazbenog programa nastupom benda JeboTon, Zagreb

22:30

KALI FAT DUB

00:00

DJ "KL - Audio"

Lokacija: OPG Pueblo Escondido - Lončari 1, Karin Gornji

O EKO AKCIJI

Dvije godine nakon što je održana prva akcija čišćenja okoliša rijeke Bijele, ekološki aktivisti iz Gornjeg Karina opet pozivaju volontere da im se pridruže u novoj akciji koja će se održati u subotu 8. listopada 2022.

Naziv programa "#itIsNotTooLate Rijeka Bijela 2022." ujedno je i poruka koju organizatori (Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari, Ekološka udruga Zrmanja te Društvo istraživača mora 20000 milja) još jednom akcijom žele poslati – nikad nije kasno za zaštitu prirodnih bogatstava kao najvažnijeg resursa koji imamo.

Budući da rijeku Bijelu i dalje okružuje otpad koji se godinama dovozio, te da se problemom istog gotovo pa nitko ne bavi, nikad nije kasno za još jednu akciju čišćenja. Sakupljeni i odvojeni otpad stakla iskoristit će se kao resurs u sklopu otvorenog međunarodnog javnog poziva za umjetnike i umjetničke kolektive "O PRIHVAĆANJU NEPOŽELJNOG"...

Akcija je dio projekta "#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora", u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišćenja rijeke Zrmanje, isto tako i dio projekta odobrenog kroz natječaj FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1. potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.

Rijeka Bijela je hidrogeološki fenomen koji izvire na oko 300 mnv, i čiji je kanjon dio zaštićenog područja Natura 2000.

Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje, izvor rijeke je špilja bogata živim organizmima – skakavcima, paucima, šišmišima i drugim životinjama, a te se na cijelom području nalaze mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste. Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karinskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

ORGANIZACIJA

Sufinancirano sredstvima:

Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo

FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1. potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.

Ministarstvo Kulture RH

Zaklada Kultura nova

SNV Srpsko Narodno Vijeće

Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari

Adria Think D.o.o.

Organizacija i produkcija sportskog i kulturnog programa:

SKD Prosvjeta, Penjačka Sekcija PD Paklenica, Udruga Lončari, Udruga Eko Zrmanja, Udruga Vizura Aperta, Udruga Teatro Verrdi.

Sudjeluju:

Penjačka Sekcija PD Paklenica, Udruga Lončari, SKD Prosvjeta, Udruga Teatro Verrdi, Udruga Vizura Aperta, Udruga Eko Zrmanja, Udruga Vlajternativa, Udruga Karin Resort, MO Karin Gornji, OPG Pueblo Escondido... (PL)

05.10.2022., 11:36h
ZADARSKI TJEDNIK
18. svibanj 2024 05:54