Hrvatska Turistička Zajednica
StoryEditor
KRISTJAN STANIČIĆ O DRUGOM SVJETSKOM KONGRESU SPORTSKOG TURIZMA

Veliki uspjesi hrvatskih sportaša doprinijeli su iznimnoj prepoznatljivosti naše zemlje u svijetu...

Na Kongresu se rasprav­lja­lo o eko­nom­skom učinku sport­skog turizma, njegovom doprinosu ciljevima održivog razvoja, ključnim alatima za promicanje destinacije putem organiziranja sportskih događaja, sponzorstva i natječajnih postupaka...

Prvi Svjetski kongres sportskog turizma održan je na iznimno atraktivnoj španjolskoj turističkoj lokaciji Lloret de Mar, dok se ovogodišnji Kongres pod nazivom “Tourism & Sports United For Sustainability”, održavao upravo u Zadru od 25. do 27. travnja, preciznije u Fortis Clubu, Falkensteiner Resortu Punta Skala.

Panel diskusije i alati

Vlada Republike Hrvatske i Svjetska turistička organizacija (UNWTO) suorganizatori su 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma, dok je Ministarstvo turizma i sporta bilo glavni koordinator provedbe aktivnosti vezanih uz Kongres...

Stigao i Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma.

Uoči svečanog otvorenja, premijer Plenković sastao se s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije UNWTO Zurabom Pololikashvilijem te s predsjednikom Uprave Dogus Grupe Feritom Faikom Sahenkom.

Uz predsjednika Vlade bila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Prvog službenog dana Kongresa, 26. travnja, održane su panel diskusije pod nazivima: Okrugli stol na visokoj razini, Panel o ekonomskoj održivosti, Sportski događaji kao ključni pokretač promocije destinacija i marketinga, Sponzorstvo i komercijalizacija u sportu, Najbolje prakse DMO-a za privlačenje sportskih događanja. Idućega dana Kongresa održale su se sljedeće panel rasprave: Panel o društvenoj održivosti, Panel o okolišnoj održivosti, Inovacije i digitalizacija za poboljšanje turističkog iskustva u destinacijama zdravstvenog i sportskog turizma, te su na koncu izneseni zaključci 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma.

Ključni aspekti i alati

Na Kongresu se generalno raspravljalo o nekoliko ključnih aspekata kao što su ekonomski učinak sportskog turizma, njegov doprinos ciljevima održivog razvoja iz ekološke, društvene i ekonomske perspektive, kao i ključnim alatima za promicanje destinacije putem organiziranja sportskih događaja, sponzorstva i natječajnih postupaka.

Sportski turizam jedan je od najbrže rastućih posebnih oblika turizma iz razloga što sportske aktivnosti privlače sve generacije turista tijekom putovanja, bez obzira na to je li im sport primaran cilj putovanja ili nije.

Kongres je predstavio priliku za razmjenu brojnih stručnih saznanja iz područja sportskog turizma iz čitavoga svijeta, što je ujedno i dodatno otvorilo vrata Republici Hrvatskoj da se predstavi kao vrhunska destinacija sportskog turizma.

Povodom održavanja 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma u Zadru, razgovarali smo s gospodinom Kristjanom Staničićem, direktorom Hrvatske turističke zajednice, kako bismo dobili konkretne informacije o Kongresu iz prve ruke.

Iz kojih je razloga upravo Zadar dobio čast biti domaćinom Kongresa?

image

Direktor HTZ-a Kristijan Stančić

Srećko Niketić/pixsell

- Grad Zadar i Zadarska županija već niz godina razvijaju ponudu sportskog turizma, a brojne nove aktivnosti usmjerene su upravo na profesionalne, ali i rekreativne sportaše i turiste koji dolaze u taj grad i županiju. Također, Hrvatska turistička zajednica članica je odbora pridruženih članova te je UNWTO prepoznao Republiku Hrvatsku kao odličan primjer u razvoju sportskog turizma. Isto tako, veliki uspjesi hrvatskih sportaša doprinijeli su iznimno velikoj prepoznatljivosti i vidljivosti naše zemlje u svjetskim okvirima, kako u onom promotivnom, tako i u sportskom smislu.

Utjecaj međunarodnih sportskih događaja

Koje su glavne teme koje su obrađene na Kongresu; na čemu je bio naglasak?

- U Zadru se okupilo preko 300 međunarodnih stručnjaka iz područja turizma i sporta, tako da je Kongres poslužio kao platforma za razmjenu znanja, iskustava i ideja, te planova za dodatnim unapređenjem razvoja i promocije sportskoga turizma. Na panel raspravama razgovaralo se, između ostalog, i o organizaciji sportskih međunarodnih događanja te njihovom značajnom utjecaju na promociju i brendiranje samih destinacija.

Koji su se najzanimljiviji keynote govornici istaknuli na ovogodišnjem Kongresu?

- Paneli su okupili brojne stručnjake iz sfere sporta te sportskog turizma, tako da su neki od najzanimljivijih govornika bili predsjednik Europskog olimpijskog odbora Spyrus Capralos, strateški direktor Nielsen Sportsa Jack Nixon, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, izvršni direktor turističke organizacije Katalonije Patrick Torrent, marketinški stručnjak UEFA-e Ivan Kraljević, vlasnik Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba, te brojni drugi stručnjaci.

image

Kongres pod nazivom "Tourism & Sports United For Sustainability" u Zadru

Hrvatska Turistička Zajednica
02.05.2023., 09:26h
16. rujan 2024 21:15