Igranje padelaŠC Višnjik
StoryEditor
Padel klub Dalmacija

Za dobar meč ne smetaju ni jugo ni kiša

U posljednjih nekoliko godina, padel, sport koji kombinira elemente tenisa i squasha, postao je pravi hit i u Zadru. Ova brza i dinamična igra, sve više privlači sportaše svih uzrasta i razina sposobnosti. Od rekreativaca do profesionalnih sportaša, padel se širi nevjerojatnom brzinom i postaje omiljeni sport

Zadar se posljednje dvije godine pozicionirao kao jedan od atraktivnijih lokacija za igranje padela u Hrvatskoj, a sportski centar Višnjik postao je glavno okupljalište ljubitelja ovog dinamičnog sporta. S pet vrhunskih vanjskih terena, Višnjik je ugostio Padel kluba Dalmacija, koji od svog začetka 2022. godine u Zadru bilježi stalni porast broja igrača.

Zašto je padel toliko atraktivan?

Padel, igra u kojoj sudjeluju četiri igrača u formatu dva na dva, brzo je osvojio srca Zadrana, ali i brojnih turista koji ljeti posjećuju grad.

- Svi su ludi za padelom. Ne smeta ni jugo ni kiša. Popularnost ovog sporta leži u njegovoj jednostavnosti; svatko ga može igrati, čak i oni koji nisu previše “spretni” u sportu. Padel je savršen za sve uzraste i razine vještina. Osim toga, budući da se igra u parovima, igrači mogu razviti timsku strategiju i taktiku, što dodatno obogaćuje iskustvo, pojašnjava Ivan Martinac iz Padel kluba Dalmacija.

Također, padel se igra na manjim terenima u odnosu na tenis, što znači manje trčanja, ali više intenzivne akcije. Zidovi oko terena omogućuju zanimljive poteze i produžene izmjene, što doprinosi neizvjesnosti i uzbuđenju tijekom igre.

Padel na Višnjiku

Višnjik, poznat po svojoj vrhunskoj sportskoj infrastrukturi, nudi razne sportove, ali padel je postao jedno od najbrže rastućih zanimanja. “Jedni od najljepših vanjskih terena u zemlji nalaze se upravo ovdje. Traka od trim staze prolazi kroz teren, što daje jedinstvenu atmosferu”, dodaje Martinac. Ovaj sportski centar bilježi sve veći broj korisnika, a ljeti je često potrebno rezervirati termine do nekoliko dana unaprijed.

Ono što posebno iznenađuje jest sve veći broj žena koje se pridružuju ovom sportu, što dodatno doprinosi njegovoj popularnosti. Ligaški sustav također privlači mnogo pažnje, a trenutno Zadarsku padel ligu igra 60 osoba. Liga je organizirana u skupine po šest parova, pri čemu najbolja dva para napreduju u viši rang, dok najslabija dva ispadaju u niži rang.

Troškovi igranja na Višnjiku iznose 27 eura po satu, dok je najam reketa dodatna dva eura po komadu. Loptice se osiguravaju na svakom meču, a iako izgledaju poput teniskih, padel loptice su mekše zbog nižeg unutarnjeg tlaka.

Padel osvojio i sportske celebrityje

Osim lokalnih rekreativaca i turista, padel je osvojio i poznate sportaše. Danijel Subašić, bivši hrvatski nogometni reprezentativac, redovito se okušava na padel terenima u Zadru. Hoće li padel na zadarskim terenima igrati i Luka Modrić, kad ode u zasluženu sportsku mirovinu, još se ne za, ali se zna da je prošle godine Modrić postao jedan od glavnih investitora u padel klubu Las Tablas, koji se nalazi u sjevernom dijelu Madrida. Padel, među ostalima, igraju i Lionel Messi i Serena Williams, Zlatan Ibrahimović, Andy Murray, Jurgen Klopp, Zinedine Zidane.

-Vidjeti vrhunske sportaše kako igraju padel potvrđuje koliko je ovaj sport atraktivan i fizički izazovan, komentira Martinac.

S obzirom na sve veći interes za padel, u planu je natkrivanje terena kako bi se omogućilo igranje tijekom cijele godine.

- Trenutno imamo samo vanjske terene, no na zimu planiramo natkrivanje, čime ćemo omogućiti kontinuitet treniranja i tijekom hladnijih mjeseci, kaže Martinac i dodaje kako je Zadar postao nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje padela.

Višnjik se, sa svojim terenskim kapacitetima i odličnim organizacijskim pristupom, učvrstio kao jedno od vodećih mjesta za razvoj ovog sporta u Hrvatskoj, a padel entuzijasti jedva čekaju nove mogućnosti koje će im donijeti buduće investicije u infrastrukturu. Ako još niste probali padel, možda je sada pravo vrijeme da izađete na teren i otkrijete zašto toliko ljudi postaje ovisno o ovom uzbudljivom sportu.

image

Igranje padela

ŠC Višnjik
image

Padel teren

ŠC Višnjik
15.10.2024., 08:24h
ZRINKA BURAZER
22. listopad 2024 03:32