Kk Zadar
StoryEditor
Višnjik će sutra gorjeti

Zadar ide po naslov prvaka

Zadar je vratio finalnu seriju FAVBET Premijer lige u Zadar i sutra će pred punim Višnjikom imati priliku obraniti naslov prvaka! U velikoj utakmici na Gripama, kad je počela fama kako je Split novi prvak i već se pripremala gravura na pokalu, momci Danijela Jusupa odigrali su na svom maksimumu, od prve minute kontrolirali utakmicu te u velikom stilu slavili rezultatom 55:84 (16:23, 18:24, 16:16, 5:21)

Majstorica za naslov igra se u nedjelju u 20 sati u Dvorani Krešimir Ćosić. Uz atmosferu koju samo Zadar može stvoriti, uloga favorita sada je na strani plavo-bilih. 

Zadar je otvorio utakmicu gotovo bez greške, rano poveo 7 razlike (7:14), ali je imao problema s adaptacijom na sudački kriterij u prekršajima s obje strane. Završili su na parketu u jačim sudarima Božić i Ramljak, ali nisu dobili očekivanu zadovoljštinu. Velika razlika bilo je što Splitu ovog puta nisu ulazile trice preko ruke. Jusup je dobio dodatnu energiju s klupe ulaskom Drežnjaka i Mazalina i Zadar je prvu četvrtinu riješio u svoju korist 16:23, uz 8 poena i 4 asistencije Božića.

Luka je u istom ritmu nastavio i u drugoj, podijelio dvije asistencije, ubacio 9 poena i Zadar odveo na +14 (24:38). Nakon nekoliko dobrih akcija Mekić je ušao u nekoliko loših situacija, dobio nesportsku osobnu zbog prigovora i u samo nekoliko minuta igre dobio četiri prekršaja. Split je uspio iskoristiti krizu u igri Zadra, smanjiti u jednom trenutku na -8, ali slijedi dobra završnica Zadrana i trica Ramljaka sa sirenom za 34:47. Božić je svoj skor “podebljano” na 17 poena i 9 asistencija.

Opet je otvorio Božić svojim akcijama, a Split se okrenuo tricama koje su ih večeras iznevjerile. Kada je Drežnjak zakucao za 36:53 Rimac je morao pozvati minutu odmora kako bi našao neko rješenje. U 26. minuti junak prošle utakmice Vito Kučić pogađa svoju prvu tricu, ali odmah ga matchira Žganec. Iako je Zadar imao svoje krize, čvrstom obranom i zatvaranjem vanjskog šuta domaćina sačuvao je 13 razlike (50:63).

Konačna prijelomnica bio je napad sredinom treće četvrtine: Zadar je tri puta promašio napad, tri puta hvatao loptu i onda je Lakić nakon dva neuspjeha reći put ubacio tricu za +20 (52:72). Bilo je jasno i splitskoj publici da ove večeri neće ići imati što slaviti. Raspali su se žuti, u nervozi radili nesportske prekršaje, promašivali trice i pred kraj potonuli na preko 30 poena razlike. Velika pobjeda Zadra, najveća ove sezone, imat će što reći i u nedjelju pred svojim navijačima.

Najbolji igrač utakmice, kad je bilo najvažnije, bio je Luka Božić, koji je postigao triple-double: 25 poena, 10 skokova i 11 asistencija. Veliku ulogu u pobjedi imali su svi suigrači, ali izdvojimo Mazalina, koji je kroz utakmicu prikupio čak 20 poena i 8 skokova, neke u vrlo bitnim trenucima utakmice. Kod Splita Shorter najuspješniji s 14 poena.

image
Kk Zadar

Danijel Jusup, trener Zadra: Htjeli smo vratiti seriju u Zadar, uspjeli smo. Dečki su od samog početka bili svjesni da ako izgubimo nema nazad, Bili su izuzetno koncentrirani defanzivno, mislim da smo i napadali pametno u prvom dijelu, gađali smo ono što nam odgovara. Dobili smo bitku u skoku, dosta dobru obranu igrali. Osjetila se jedna energija, slažem s sa Darijom da će onaj tko bude imao više energije, Split ili Zadar, odnijeti pobjedu. Hvala navijačima što su došli u ovolikom broju, nadam se da će isto tako doći na Višnjik. Nervoza na klupama? Ovo je finale, normalno da ima tenzija, ali mislim da je sve bilo regularno i s naše i s njihove klupe. Odlazak u Lokomotiv? Ja ne znam za to…

Dario Drežnjak: Od početka smo otvorili utakmicu kako smo najavljivali, jako i agresivno, uz čvrstu obranu i iz toga su dolazili neki laganiji koševi iz kontre. To nam je dalo sigurnost u igri. Najavljivali smo da će biti potrebna velika borba, pobjeda i u obrambenom i napadačkom skoku. Mislim da statistika pokazuje neke male razlike, ali mi smo izdominirali u skoku i ta energija i borba su nam donijeli pobjedu. Nadam se da će nas publika podržati uz još jaču atmosferu i da će nam to dati snage, koja će uz energiju po meni presuditi pobjednika.

Slaven Rimac, trener Splita: Igrači su bili svjesni što utakmica nosi ali nismo poštovali neke osnovne stvari koje smo do sada radili dobro. Mislim da je Zadar igrom od početka sam isprovocirao da im uđe trica od table ili šut na kraju napada. Idemo u Zadar dati sve od sebe. Psihološka prednost je na strani Zadra, mi moramo odigrati hrabru utakmicu, jedanput smo ih pobijedili i sada se moramo pokušati što bolje odmoriti i spremni dočekati utakmicu u nedjelju. Sukob Tišme i Mazalina? Logično je da na ovakvoj utakmici dođe do nervoze. Ne vidim tu neki veći problem. Moramo se okrenuti sebi da odigramo što bolje.

Mate Kalajžić: Nema se što reći. igrali smo loše, individualno najlošiju utakmicu ove sezone. To je sve krenulo od obrane. Zadar je imao 50 skokova, tako ih se ne može pobijediti. Zadar je izgledao bolje, igrao čvršću obranu a u napadu nismo mogli ništa pogoditi.

01.06.2024., 12:18h
08. rujan 2024 02:00