Zvonko Kucelin/KK ZAdar
StoryEditor
AdmiralBet ABA lig

Zadar ispao u četvrtfinalu AdmiralBet ABA lige, Budućnost Voli bila je nepremostiva prepreka

Košarkaši Zadra završili su svoj ovosezonski put u AdmiralBet ABA ligi: u drugoj utakmici četvrtfinala večeras su na domaćem parketu izgubili 73:80 (15:16, 18:23, 14:13, 26:28) i time ukupnim rezultatom 2:0 ispali iz daljnjeg natjecanja

Slično kao u prvoj utakmici u Podgorici, momčad Danijela Jusupa pokazala je da se može nositi s najboljima, ali za konačnu pobjedu trebalo je nešto više od ovoga što ima na raspolaganju. Bilo je i dosta nesreće u pojedinim trenucima utakmice, ali u konačnici bolja momčad zasluženo ide u polufinale. Zadarski navijači ipak su velikim pljeskom ispratili domaće košarkaše, koji su im ove sezone pružili nekoliko nezaboravnih utakmica u ovom natjecanju.

Bučna atmosfera u dvorani potaknula je borbenost Zadra u obrani, ali ih pomalo i sputala u napadu. U prve četiri i pol minute vidjeli smo svega dva uspješna pokušaja Zadra i jedan Budućnosti, nakon čega tricama utakmicu otvaraju Lakić i Popović. Zanimljivo je i da je Zadar prvi prekršaj napravio u 7. minuti, kada ih je Budućnost VOLI već imala pet. Zadar je zbog rano iskorištenog bonusa dobio više prilika iz slobodnih bacanja, koje je slabo koristio. Nije Zadar imao ni sreće ni koncentracije u polaganjima na koš, mnogo lopti nakon plesanja po obruču izašlo je na vanjsku stranu pa je prvu četvrtinu, unatoč dobroj igri, završio sa zaostatkom 15:16.

Dobru partiju igrao je Arijan Lakić, koji je u 11. minuti pogodio svoju treću tricu iz trećeg pokušaja, ali ostatak momčadi nastavlja s bizarnim promašajima pa Jusup na 20:25 traži minutu odmora. Budućnost je "namirisala krv", pojačala zonu u obrani, koju tricama razbijaju Davis i Ramljak. Loše reakcije u obrani u završnici poluvremena dale su priliku Budućnosti da ipak ode na poluvrijeme sa šest poena prednosti (33:39). Zadar je podbacio u slobodnim bacanjima (6-12) i u šutu za dva (6-17), pogotovo kada se zna da je većina njih bila upućena iz velike blizine.

image
Zvonko Kucelin/KK ZAdar
image
Zvonko Kucelin/KK ZAdar
image
Zvonko Kucelin/KK ZAdar

Desetominutni odmor dobro je došao Zadranima da shvate kako će ovo biti zadnja utakmica u regionalnoj ligi ove godine ne podignu li svoju igru. Ušli su s novom energijom, napravili seriju 9:2 i poveli 42:41. Uslijedila je višeminutna stanka zbog pogreške na semaforu, iz koje je bolje izašla Budućnost i svojom serijom 9:0 napravila prvi veliki korak prema pobjedi. Zadar se teško mogao nositi s "Legijom stranaca" koju su u tom trenutku činili redom: Magee, Freeman, Maoundou, Ferrell i Jones. Unatoč tome, u posljednju četvrtinu unio je i dalje aktivan rezultat 47:52.

Glavno pitanje bilo je može li Zadar izbjeći pad u završnici kao Podgorici. Skoro pet minuta igre sa samo jednim ubačajem, serija gostiju 13:2 i ovjerena viza za polufinale protiv boljeg iz dvoboja Partizan Mozzart Bet – Igokea m:tel. Zadar se može posvetiti obvezama u domaćem prvenstvu, a prva utakmica igra se već u ponedjeljak protiv Splita.

Unatoč rezerviranim minutama tijekom utakmice, najbolji pojedinac Zadra bio je Luka Božić, jedan skok udaljen od triple doublea (15p, 9sk, 10as). Izvrstan je bio i Arijan Lakić sa 17 poena, a vrlo dobar i kapetan Marko Ramljak (14p, 9sk). Makoundou je za goste postigao 19 poena, a MVP utakmice bio je Kenan Kamenjaš (12p, 10 sk, 6as).

Uoči utakmice direktor ABA lige Dubravko Kmetović dodijelio je priznanja za najboljeg igrača i trenera ovogodišnje AdmiralBet ABA lige. Daleko najkorisniji igrač natjecanja bio je Luka Božić, ujedno i najbolji strijelac s 24 poena po utakmici, kojemu su uz gromoglasno skandiranje "MVP, MVP" uručena dva priznanja. Emotivno je prošla i dodjela naslova najboljeg trenera Danijelu Jusupu, prema glasovima trenera, novinara i navijača. Zadarski trener pozdravljen je gromoglasnim skandiranjem "Jupe, Jupe". Također, minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom košarkaškom djelatniku Denisu Skitareliću.

image
Zvonko Kucelin/KK ZAdar
image
Zvonko Kucelin/KK ZAdar
image
Zvonko Kucelin/KK ZAdar

Danijel Jusup, trener Zadra: Čestitam Budućnosti, zasluženo idu dalje. Mi smo imali svoje šanse, naročito na početku, ne mogu se oteti dojmu da smo trebali imati desetak poena razlike, neki ziceri i otvoreni šutovi su izlazili, slobodna bacanja su bila problematična. Uspjeli smo se vratiti, nije nam koristila pauza zbog semafora, ukočili smo se, uspavali, oni su napravili razliku i nismo ih više mogli stići. Hvala publici što nas je bodrila. Igrači su dali koliko su mogli, rekao sam im da dignu glave, nemam im ništa za zamjeriti na igrama kroz cijelu sezonu. Postoji žal za porazima od Borca i FMP-a, ozljede i utakmica u Sinju su nas dosta koštali. Moramo preboljeti ovo, nije lako završiti natjecanje, ali nemamo previše vremena za tugu. Moramo se pripremati za prvenstvo, nadam se da ćemo dizati formu i biti dobri.

Andrej Žakelj, trener Budućnosti VOLI: MI smo očekivali tešku utakmicu, tako je i bilo, Zadar je košarkaški grad, navijači ih nose, drago mi je što se igra u takvoj atmosferi. Utakmicu smo počeli mekano, na kraju krajeva nismo imali neku šutersku večer, imali smo i probleme u skoku što je normalno. Obranom i laganim poenima uspjeli smo pobijedili Zadar i mislim da je pobjeda zaslužena. Odradili smo utakmicu kako treba, odmorit ćemo se i vidjeti tko će biti protivnik.

20.04.2024., 12:24h
03. svibanj 2024 16:23