Kk Zadar
StoryEditor
AdmiralBet ABA liga

Zadar je na četvrtom mjestu: U velikom stilu pala je Cedevita Olimpija!

Košarkaši Zadra pregazili su izravnog konkurenta za četvrto mjesto u AdmiralBet ABA ligi Cedevitu Olimpiju te su pobjedom 88:65 (23:13, 24:18, 25:17, 16:17) jučer stigli do pozicije koja bi im, ako ju zadrže, jamčila prednost domaćeg terena u četvrtfinalu protiv istog protivnika

Bez obzira na ishod te borbe Zadar je tri kola prije kraja osigurao igranje u play offu, a predstava koju su pružili pred 5.000 gledatelja daje naslutiti kako ove sezone nisu rekli posljednju riječ.

Fantastično otvaranje imao je Zadar, čije ulaske pod koša Ljubljančani nikako nisu mogli zaustavili. Nakon četiri takva napada Zadar je poveo 8:0, a prvi šut a da nije bio polaganje ili zakucavanje bila je Lakićeva trica za 15:6. Uz sve to Cedevita Olimpija rano je ušla u bonus pa je Zadar iz slobodnih bacanja došao i do +10 (19:9). Razliku je Zadar sačuvao do kraja prve četvrtine, a Lakićev odbijanac u posljednjem napadu ušao je nakon isteka vremena.

image
Kk Zadar

Malu krizu Zadar je imao nakon trice koja je Ramljaku iscurila iz obruča. Na drugoj strani jedno sporno polaganje gostiju pa trica Glasa i gosti stižu na samo -4 (31:27). "Poludio" je Luka Božić, pogodio tri trice u trio napada zaredom i Zadar vratio na +10 (40:30). Fantastična serija Zadra od 13 poena nastavljena je do posljednje sekunde poluvremena, kada Blažič pogađa jedno slobodno bacanje za 47:31. Fascinantan je bio učinak Luke Božića, koji je u prvih 20 minuta imao 15 poena, po 4 skoka i asistencije i valorizaciju 20.

Umjesto jačeg otpora favoriziranog gosta u drugom poluvremenu gledali smo potpuno razbijanje Olimpije, sve do čak 27 poena razlike u 29. minuti utakmice (70:43). Ionako raspoloženom Božiću pridružio se Ramljak, a Slovenci su početničku gubili lopte i promašivali šutove za trice. Jedna im je doduše na kraju ušla, a skoro da su u zadnjoj sekundi uspjeli ukrasti i zabiti još jednu, ali je "IRS" pokazao da je izbačena izvan vremena, pa je Zadar u posljednju dionicu unio prednost 72:48.

Razlika od 24 poena jamčila je Zadru mirniju završnicu, iako su zmajčeki krenuli nešto bolje i spustili razliku ispod 20. Ipak, Jusupova momčad bila je dovoljno iskusna da odbije posljednjih napad gostiju i na kraju zasluženo slavi 88:65.

image
Kk Zadar

Luka Božić utakmicu je završio s 26 poena, 7 skokova i 8 asistencija te uz valorizaciju 34 nosi epitet najboljeg igrača utakmice, a vjerojatno i cijelog kola u AdmiralBet ABA ligi. Ramljak je ubacio 16 poena, a srce na terenu ostavio je Lakić, koji je uz 13 poena imao 5 asistencija i tri ukradene lopte. U Cedeviti Olimpiji najbolji je bio Shashkov s 15 postignutih poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Mi smo odigrali jako dobru utakmicu, naročito defanzivno. Dobro smo izgledali, naročito u prve dvije četvrtine. Gledam tablicu, mi smo po primljenim poenima nakon Crvene zvezde momčad koja prima najmanje koševa. Živimo od obrane i kontranapada, tako smo postigli 15 poena i izuzetno smo zadovoljan. Ohrabruje mali broj izgubljenih lopti, iako je Cedevita Olimpija poznatija kao napadačka nego obrambena momčad. Moramo biti skromni, raditi i gurati dalje iz utakmice u utakmice. Zahvaljujem publici, bila je to prava košarkaška predstava na terenu i tribinama.

Zoran Martić, trener Cedevite Olimpije: Čestitam Jusupu i igračima Zadra na zasluženoj pobjedi. U Zadru nije samo Božić bio raspoložen, prvih 25 minuta bili su bolji u svakom segmentu i na kraju je razlika bila realna.

17.03.2024., 07:32h
27. travanj 2024 11:52