<p>ZADAR - CEDEVITA JUNIOR</p>
ZADAR - CEDEVITA JUNIORBegonja/kk Zadar
StoryEditor
KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Zadar se dugo mučio protiv Cedevite Junior, danas u finalu s Cibonom

Cibona će sutra biti odmornija, mi smo imali i tešku utakmicu protiv Splita, pokušat ćemo se maksimalno rekuperati, kaže Ramljak

Košarkaši Zadra izborili su finale SuperSport Kupa Krešimira Ćosića, pobjedom u polufinalu protiv Cedevite Junior rezultatom 83:72 (22:25, 13:20, 23:9, 25:18). Zadrani su se itekako morali potruditi da dođu do ovog rezultata, jer je Cedevita imala i 12 poena prednosti, kratkotrajno bila u vodstvu i u posljednjoj četvrtini, ali je presudilo iskustvo, kvaliteta i mirnoća u posljednjim minutama. Protivnik u sutrašnjem finalu u 20 sati Zadru će biti Cibona, koja je večeras pobijedila Dubravu 80:67.

Sve hrvatske momčadi koje se suprotstavljaju Zadru igraju na istu kartu; šutiranje trica iz ma kakve situacije i čekanje da ih sreća pomazi, pa da se Zadar dovede u podređenu ulogu. Ono što je Cedevita Junior pokazala u prvoj četvrtini školski je primjer toga: sedam trica, od čega je Rašić pogodio četiri, za vodstvo 25:22. Mogli su zadarski košarkaši bolje reagirati u nekim situacijama, mogli su možda i strpljivije odigrati u nekim situacijama, ali nije to bio loš rezultat s obzirom na preciznost narančastih.

Zadru to kao da nije bilo dovoljno upozorenje. U napadu bez ideje, s lošim vanjskim šutom, u obrani bez čvrstoće i Cedevita Junior novom tricom Rašića prvi put dolazi do +10 (36:26), kasnije i +12. Jedno od lošijih poluvremena ove sezone Zadar je završio zaostatkom 45:35, a kada se zna da je šut Zadra za tricu bio 3-15 (sve tri pogodio Božić), da je Cedevita imala više skokova, 9:2 u poenima iz kontranapada, te da je cijela momčad Zadra, kada se sa strane stavi Božić, u 20 minuta ubacila 20 poena, jasno je da je ovaj rezultat još bio i dobar s obzirom na pokazano.

U drugom poluvremenu gledali smo drugi Zadar. Krenuo je energično, tricom Božića, a igrači Cedevite reagiraju nesportskim prekršajima na Žganecu (Karačić) i Lakiću (Rašić). U dvije i pol minute igre Zadar je napravio seriju 9:0 i natjerao Mulaomerovića da pozove minutu odmora. Dogodilo se i neizbježno: Božić ubacuje tricu iz prekršaji u 25. minuti donosi Zadru vodstvo 51:49. Cedevita je ušla u run&gun utakmicu, ali trica nije bila ni blizu onoj iz prvog poluvremena i Zadar u posljednjih 10 minuta nosi 4 poena razlike (58:54).

Nastavio je Zadar "gaziti" i u završnici, iako Rašić pogađa dvije "nemoguće" trice i drži Cedevitu u priključku. Slično kao i Perković za Split u četvrtfinalu, bio je gotovo nepogrešiv i nezaustavljiv, bez obzira što su Zadrani na njega usmjerili poseban interes. Nakon sedam promašenih trica osmu pogađa Lakić. Okuražio se i Drežnjak, koji je promašio šest, ali sedma mi nije bila sreća. Odbijanac je Žganec ugurao u koš i donio Zadru 76:71 dvije minute prije kraja. Božićev korak prema zakucavanju Rašić zaustavlja svojom drugom, isključujućom nesportskom pogreškom. Ramljak pogađa tricu za 81:71 i Zadar minutu prije kraja vadi vizu za finale.

Danijel Jusup: Cedevita je bila izrazito šuterski raspoložena, Allen i Rašić su imali šut za tricu 7 od 10, nije bilo lako zaustaviti. Na nama se osjetila utakmica sa Splitom koja nas je mentalno i fizički potrošila. Na poluvremenu smo se dogovorili ako mislimo da moramo krenuti, ne dati im da odu u veću razliku. Kasnije se uvuče grč, nije lako ni pogoditi. Stisnuli smo obranu, Lakić i Ramljak su odradili izvrsno na vanjskim igračima, na našu sreću uspjeli smo. Cibona je uvijek Cibona, mi smo se puno više potrošili, treba vidjeti kako ćemo izgledati energetski. Nadam se da ćemo se uspjeti refreshati, da ćemo imati mentalnu i fizičku svježinu da odigramo kako znamo. Zahvaljujem navijačima, mislim da bez njihove pomoći ne bismo uspjeli. Nadam se da će nas i sutra podržati.

Marko Ramljak: Čestitam Cedeviti na jednoj posebnoj, stvarno vrhunskoj utakmici. Bili su izuzetan protivnik, nije bilo lagano. Iskažnjavali su nas, bili smo svjesni da imaju ta tri poena, ali stvarno ih je krenulo. Nakon teškog prvom poluvremena skupili smo se, okrenuli rezultat u tim ulaznim minutama na jednoj energiji. Igrali smo agresivniju obranu, lakše su dolazili napad nakon toga. Iščupali smo se, pokazali karakter. Cibona će sutra biti odmornija, mi smo imali i tešku utakmicu protiv Splita, pokušat ćemo se maksimalno rekuperati. Naši navijači su pokazali koliko im je stalo i koliko vole klub, nadam se da će biti još punije sutra da nas pogurnu kad bude trebalo.

Damir Mulaomerović: Dali smo i više od maksimuma, prvo poluvrijeme igrali jako dobro. Trebali smo izdržati pet minuta u drugom poluvremena, nismo uspjeli. Zadar kako igra i koju rotaciju ima bilo je pitanje trenutka kad će ih krenuti. Zadar je zasluženo pobijedio, da smo imali kojeg igrača više u rotaciji možda bi otišlo na drugu stranu. Umor igrača ali i iskustvo igranja ABA lige na kraju je presudilo. Finala su specifična, Zadar ima prednost u klupi, dosta fizički igraju, dok Cibonaigra sa šest igrača, ako netko napravi nekoliko prekršaja ulaze u problem. Bit će dosta zanimljivo.

Sandro Rašić: Teška, naporna utakmica, mislim da smo se dobro pripremili, držali smo se dobro 35 minuta ali smo pali. Čestitam Zadru na ulasku u finale a svojoj momčadi što smo izdržali toliko. Ovo je bila jedna od mojih najboljih utakmica, ekipa otvori pojedinca, ovog puta sam bio ja, drugi put će biti netko drugi.

17.02.2024., 10:00h
13. svibanj 2024 21:34