43450
Kk Zadar
StoryEditor
Admiralbet aba liga

Zadar uvjerljiv protiv Cibone, 30 poena Gegića, Jusup: Moramo ostati skromni i raditi

Košarkaši Zadra u velikom stilu su otvorili sezonu 2024./25. U prvom kolu AdmiralBet ABA lige u Zagrebu slavili su protiv Cibone rezultatom 69:87 ((17:27, 23:15, 10:23, 19:22)

Osim pada u 2. četvrtini Zadar je cijelu utakmicu bio bolji protivnik te potpuno zasluženo zasjeo na prvo mjesto tablice, zahvaljujući okolnosti da je ovo ujedno i prva utakmica natjecanja uopće. Najbolji igrač utakmice bio je Amar Gegić s 30 postignutih poena. Sljedeći izazov Zadra je već u srijedu, kada na Višnjik pred njegove navijače stiže Igokea m:tel.

Željno su zadarski navijači iščekivali početak sezone kako bi, nakon ipak neformalnog karaktera pripremnih utakmica, vidjeli gdje je ove sezone njihova momčad. Domaćini su najavljivali veliki spektakl na početku sezone, ali osim glazbenih brojeva i glasnog razglasa nisu napravili puno – u KC Dražen Petrović okupilo se oko 2 tisuće gledatelja, među kojima i dosta Zadrana koji su "ratovali" s razglasom.

Buku na terenu u prvoj četvrtini radio je samo Zadar, a najviše Amar Gegić. Jusupova momčad došla je oslabljena, bez ozlijeđenog Mate Kalajžića, a kako Mihailović tek treba uhvatiti formu, početna petorka bila je Gegić, Gilbert, Ramljak, Wahl, Žganec. Prvi poen sezone za Zadar postigao je Gegić iz laganog prodora u prvom napadu, a onda punio Cibonin koš sve do kraja prve četvrtine, koja je završila s njegovih 16 poena i rezultatom 17:27. Zadar je u jednom trenutku imao i +13 (12:25), ali je s nekoliko brzopletih završnica, izgubljenih lopti i kazni iz kontranapada malo pokvario završni dojam. Jedina svijetla točka Cibonine igre u prvoj četvrtini bio je Vuković sa 7 postignutih poena.

Zadarski navijači dobili su prvi dojam o momčadi, a on je bio takav da će očigledno Gegić "ući u postole" Luke Božića, ali i da će se morati još uigrati akcije kako bi se smanjio broj izgubljenih lopti (pet u 10 minuta).

Brzo se pokazalo da je to bila varljiva prednost: Cibona je drugu četvrtinu otvorila serijom 8:0 i došla do 25:27, u 15. minuti do izjednačenja 30:30, a zatim i vodstva 34:33. Proleta je pogodio važnu tricu, Mazalin i Gilbert završili teške napade i Zadru ipak sačuvali minimalno vodstvo na poluvremenu (40:42). Sve dobro što je sagradio u nekoliko prvih minuta Zadar je ispustio zbog velikog broja izgubljenih lopti (13), a s druge strane u seriju je ušao Barber s 10 poena u drugoj četvrtini.

Zadar je u treću četvrtinu ušao s puno više strpljenja, svjestan da mora graditi utakmicu od početka. Smanjen je broj izgubljenih lopti, nije bilo brzih i atraktivnih prodora kao u početku utakmice, ali čvrsta obrana i polagani napadi vratili su razliku na +11 u 27. minuti (45:56) te do kraja četvrtine +15. Raspodjela poena u trećoj četvrtini govori o načinu na koji je Zadar igrao: Mazalin i Gegić po 6, Gilbert 4, Žganec 3, Ramljak i Wahl po 2. Svatko je dao svoju kap u vodstvu Zadra 50:65.

Zadnji proplamsaj Ciboninim šansama dalo je nekoliko vezanih trica bez izrađenih situacija. Ali budući da su ušle i da je Cibona od 54:71 stigla do 62:73, valjalo je pozvati minutu odmora i sačuvati se lošeg scenarija. Lopta se spustila pod koš, krenuli su i šutevi s vanjskih pozicija te je Zadar utakmicu završio s 18 poena viška.

Uz Gegića, koji je utakmicu završio s 30 poena, 5 skokova i 4 asistencije, najbolji učinak u zadarskoj momčadi imao je Mazalin (16p, 8sk). Kod Cibone Jok i Ročak postigli su po 18 poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Odigrali smo jednu vrlo kvalitetnu utakmicu. Početak je bio dosta dobar, dali smo Ciboni da se prelako vrati u utakmicu. U drugom poluvremenu smo u prvom redu smanjili broj izgubljenih lopti, koje su nas koštale do tada boljeg rezultata. U obrani smo dobro stajali i dominirali smo u skoku. Čestitam svojim igračima, ovo je tim u stvaranju i to se vidi. Pobijedili smo u prvom kolu na gostovanju, moramo ostati skromni, s dvije noge na zemlji, nastaviti raditi i podizati razinu igre.

Gegić? Odigrao je izvrsno, iako je u prvom poluvremenu imao šest izgubljenih lopti, što sam mu zamjerio. Poveo je o tome računa i drugo poluvrijeme kada nismo gubili loptu razvijali smo igru kako nam je odgovaralo. Mihailović? Tek je došao, napravio je dva treninga, treba mu malo vremena da uđe ali sigurno će biti pojačanje. Mislim da su danas drugi dečki dobro nadomjestili njegovo hvatanje forme.

21.09.2024., 08:27h
21. rujan 2024 10:38