Treninge održavaju pet puta tjedno u dvorani dva u ŠC VišnjikKOŠARKAŠKI KLUB ABC
StoryEditor
KK ABC Zadar

Zaljubila se u košarku došavši u Zadar, a danas djeci i mladima prenosi znanje i entuzijazam

Pokazujući svoju predanost, krajem školske godine vode djecu iz Kluba na kampiranje, stvarajući priliku za druženje u sportskom duhu, čime dodatno potiču ljubav prema sportu i aktivnom načinu života

Razgovarali smo s Barbarom Vrhar, predsjednicom i trenericom Košarkaškog klubu ABC Zadar, koja nam je opisala kako Klub funkcionira i podijelila s nama najveće uspjehe i ciljeve. Pružila nam je uvid u način na koji Klub stvara inkluzivno okruženje za sve svoje članove, bez obzira na njihove individualne razlike i sposobnosti. Istaknula je kako je razdoblje obilježeno pandemijom koronavirusa donijelo mnogo izazova zbog zatvaranja dvorane i nemogućnosti treniranja. No, unatoč tim teškoćama, ponovno su uspjeli vratiti djecu na košarkaški parket.

image

Razgovarali smo s Barbarom Vrhar

KOŠARKAŠKI KLUB ABC

Posebna atmosfera na utakmicama

Gospodin Pribanović je 1996. godine osnovao Košarkaški klub ABC s jasnim ciljem - prenijeti temelje košarkaške igre mlađoj generaciji. Njegova inicijativa osnivanja Kluba bila je usmjerena na edukaciju i razvoj djece, pružajući im priliku da postanu dio svijeta košarke.

- Gospodin Pribanović je 2019. godine otišao u mirovinu te mi je tada ponudio da preuzmem vodstvo Kluba s obzirom na to da sam u njemu volontirala. S veseljem sam preuzela tu ulogu uz pomoć poznatog zadarskog košarkaša Hrvoja Perinčića, prisjetila se Barbara.

Barbara je pravi poriv za košarkom otkrila tek nakon što se preselila u Zadar, u kojem je košarka neizostavni dio kulturnog i sportskog identiteta grada.

- Ljubav prema košarci krenula je u doba studiranja, iako sam aktivna od malih nogu u svim sportovima, imala sam osjećaj da ih sve moram isprobati. Međutim, prava je ljubav nastala kada sam se preselila u Zadar jer je posebna atmosfera na utakmicama bila još veći poticaj da krenem samo u tom smjeru, kazala je Barbara.

image

Košarkaški klub ABC Zadar

KOŠARKAŠKI KLUB ABC

Sretni polaznici

Njihovi treninzi su izuzetno jednostavni, no istovremeno ih prilagođava svakom mladom sportašu prema njegovim individualnim osjećajima i potrebama.

- Kada se svi skupimo, započinjem pitanjem kakav im je bio dan. Ako vidim po djeci da im je bio naporno ili da ih nešto muči, onda sjednemo i razgovaramo. Odradimo igre graničara, lanca, “ledene babe” da izbace iz sebe sve što im smeta i da se zbliže uz smijeh. Bitno mi je da shvate da su još djeca koja ne bi smjela imati brige, ali današnji je svijet toliko ubrzan da ponekad moram i sâma promisliti o tome, objasnila je Barbara.

Opći plan treninga obično započinje laganim trčanjem, zagrijavanjem, košarkaškom tehnikom i dodavanjem lopti. Kao završni dio treninga, sportaši imaju priliku zaigrati njihovu najdražu igru - “Put oko svijeta”, što ih dodatno motivira i čini treningom zabavnim iskustvom.

- Treninge održavamo pet puta tjedno u dvorani dva u ŠC Višnjik. Ovakvim načinom rada možemo se aktivno baviti djecom, a ne da imamo osjećaj da su djeca došla odraditi trening jer moraju. Na početku treninga i malim i velikim košarkašima ponudimo ukoliko ne žele taj dan trenirati da nema problema i da slobodno sjednu i gledaju trening. Srećom, to se još nije dogodilo pa se nadamo da i neće doći do toga, kazala je Barbara.

image

Imaju formirane ekipe za različite dobne kategorije

KOŠARKAŠKI KLUB ABC

Rad s djecom s posebnim potrebama

Na redovnim treninzima okupljaju se djeca u dobi od šest do 17 godina, što rezultira raznolikom strukturom u mlađim kategorijama, uključujući i djecu s blažim oblikom posebnih potreba. Među mladim sportašima postoje i oni koji se bave s nekoliko različitih sportova paralelno s košarkom.

- Od ove jeseni uveli smo i rad s djecom s posebnim potrebama te oni s obzirom na svoje dodatne aktivnosti imaju treninge dva puta tjedno, ali cilj i plan je u skoroj budućnosti spojiti svu djecu jer u našem klubu svi igraju utakmicu i u našim su očima svi jednaki, istaknula je Barbara.

Budući da je Hrvoje Perinčić član zadarske košarkaške zajednice i potječe iz obitelji s bogatom košarkaškom poviješću, često se sastaju i komuniciraju, jer su svjesni da su suradnja i dogovor ključni za postizanje dobrih rezultata.

- Hrvoje je zadužen za ozbiljniju stariju ekipu, dok sam ja zadužena za mlađe generacije. Iako smo na utakmicama, turnirima i sastancima uvijek svi zajedno. To nam je izuzetno važno jer bez uzajamne podrške i dogovora naš Klub ne bi funkcionirao. Hrvojev otac Ćiro također ponekad uskoči ukoliko nam je potrebna pomoć i stvarno smo zahvalni na tome i na znanju koje podijeli s nama, naglasila je Barbara.

image

Treniraju cure i dečki

KOŠARKAŠKI KLUB ABC

Inspirativna priča

Ponosno mogu istaknuti da su postigli izvanredan uspjeh osvajanjem trećeg mjesta u natjecanju kadeta u Kup regiji.

- Moramo se pohvaliti da je KK ABC prije našeg preuzimanja osvojio brojne pehare i medalje, ali to su bila neka vremena kada je znatno više djece bilo zainteresirano za košarku kao sport i za i igranje košarke, kazala je Barbara.

Oduvijek ju je privlačio rad s djecom s posebnim potrebama jer je osjećala snažan poziv da doprinese njihovom boljitku.

- Znala sam da su doslovno sami i da nemaju puno mogućnosti. Kada mi se javila jedna mama s pitanjem bi li primila dijete s autizmom na treninge, znala sam da je to “sad ili nikad” i osjećam da apsolutno nisam pogriješila. Raditi s njima je predivno, neki će reći i da je teško, ali koji to posao ponekad nije izazovan? Svaki posao nosi svoje, ali kada voliš to što radiš, onda uvijek daš svoj maksimum, kako bi svako dijete iz dvorane otišlo sretno i zadovoljno, ispričala je Barbara.

Interes za ovu inicijativu raste iz dana u dan, sve se više roditelja djece s poteškoćama javlja se kako bi im se pridružili. Iako su tek krenuli s ovim projektom, cilj im je da ova inspirativna priča o podršci i zajedništvu traje i razvija se tijekom godina, pružajući podršku djeci s poteškoćama i njihovim obiteljima.

- Moram se zahvati Snježani Juranić, predsjednici sportske zajednice i direktoru ŠC Višnjika, Denisu Karloviću, koji su odmah pri odrađivanju prvog treninga s djetetom s poteškoćama dali ideju gdje ćemo trenirati. Bez njihove pomoći bilo bi stvarno teško bilo što realizirati u tom smjeru, objasnila je Barbara.

image

Treniraju djeca u dobi od šest do 17 godina

KOŠARKAŠKI KLUB ABC

Kampiranje i druženje

Što se tiče redovnog sportskog programa, imaju formirane ekipe za različite dobne kategorije. To uključuje ekipe za djevojčice i dječake u dobi od 11 godina (U11), (U13), (U15), te za najstarije (U17).

- Velika nam je želja imati i juniore, što nažalost još nismo uspjeli ostvariti, ali još nismo odustali od te ideje jer nam je cilj da ne pustimo dečke od 17 godina, nego da i dalje imaju priliku razvijati se. Kada “odgojite “ 25 dečkiju, sve od onih malih nestašnih dječaka koji maštaju da će postati poznati košarkaši do odraslije dobi, povežete se i s obitelji i postanete svi prijatelji, onda je zaista teško zatvoriti ta vrata. Ali, to su naša djeca i borimo se i dalje za njih, kazala je Barbara.

Dvije godine zaredom, sudjelovali su u radu Udruge dani Krešimira Ćosića predvodeći besplatne košarkaške kampove za djecu na Višnjiku. Izrazili su duboku zahvalnost gospođama Ani Ćosić i Zdenki Zrilić na prilici da se uključe u ovu vrijednu inicijativu.

Pokazujući svoju predanost, krajem školske godine vode djecu iz Kluba na kampiranje, stvarajući priliku za druženje u sportskom duhu, čime dodatno potiču ljubav prema sportu i aktivnom načinu života.

- Obično krajem šestog mjeseca odlazimo u Veli Rat na kampiranje, što je dodatna prilika djeci da se još više međusobno zbliže. Dane provode družeći se, trenirajući, igrajući društvene igre, plivajući, trčeći - ma tu je baš puno dobro zabave! Kako bi naši roditelji rekli - odrastu u tih pet dana i postanu samostalniji. Njihovi roditelji često me zovu kako bi pitali jesu li im djeca dobro jer ih uopće ne zovu, ha-ha. Naravno, svaki dan roditeljima u grupi šaljem fotografije da vide predivnu priču za našu djecu, koja jedva dočekaju novi kraj školske godine da bismo ponovno otišli na kampiranje, istaknula je Barbara.

26.09.2023., 10:32h
ANDREA KRŠLOVIĆ
19. rujan 2024 18:35