Nella Slavica uspješno obavlja već drugi mandatOSOBNI ALBUM
StoryEditor
Ravnateljica Nella Slavica

Aktivnosti JU NP Krka zaslužne za očuvanje prirode, ekonomski boljitak i demografski oporavak

U sklopu projekta financiranog sredstvima EU - Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke pokrenuta su četiri volonterska programa, uređene tri poučno-pješačke staze i porinuta dva električna katamarana. Ali njegova kruna je otvorenje Eko kampusa “Krka” u Puljanima, posjetiteljskog centra edukativnog karaktera s prihvatnim kapacitetima

Nacionalni park “Krka” poznat je po svojim spektakularnim slapovima, bogatoj flori i fauni, kulturno-povijesnoj baštini, ali i brojnim projektima Uprave koji iznimno doprinose široj lokalnoj zajednici, kao i edukaciji najmlađih čime se razvijaju ljubav i poštovanje prema prirodi, stoga smo razgovarali s ravnateljicom Javne ustanove Nacionalni park “Krka”, Nellom Slavicom o posjećenosti, mogućnostima koje Park nudi, brojnim projektima, o suradnji s obrazovnim institucijama, školama i vrtićima...

Ljepota u svim godišnjim dobima

Kakvu posjećenost bilježi NP “Krka”?

- Park ostvaruje dobre rezultate i bilježi veliki interes posjetitelja što je pokazatelj da su upravljačke odluke koje Ustanova donosi ispravne i prepoznate. Do početka studenog ove godine posjetilo nas je milijun posjetitelja. Podaci govore u prilog vremenskoj disperziji posjećivanja. Raduje nas što je pritisak u srpnju i kolovozu ipak nešto smanjen, a posjetitelji otkrivaju ljepotu Parka u svim godišnjim dobima. I ne samo to, otkrivaju ga i u punom obuhvatu, čime se ostvaruje i prostorna disperzija posjećivanja. Krku posjećuju zaljubljenici u prirodu koji potom ostanu zadivljeni i njenom velikom i važnom kulturno-povijesnom baštinom.

Što izaziva najveće oduševljenje?

- Krka, sa svojih 72.5 km rijeke u krškom području i sedam slapova na tom putu prirodni je fenomen. Ono po čemu je poseban Nacionalni park “Krka” je isprepletenost bogate bioraznolikosti s kulturnom baštinom nulte kategorije. U Nacionalnom parku “Krka” brojni su posjetiteljski sadržaji, pa ako želite dobro upoznati Krku, potrebno joj je posvetiti vrijeme, a možete biti sigurni da će Vas iznenaditi u svakom godišnjem dobu. Upravo se zato Hrvati, ali i oni strani gosti koji duže borave u Hrvatskoj, sve češće učlanjuju u Klub prijatelja Krke. Riječ je o godišnjem članstvu koje omogućuje svakodnevni posjet Krki i to na svim lokalitetima po izuzetno povoljnim cijenama. Godišnja ulaznica podrazumijeva neograničen broj ulaza u Park tijekom godine dana od dana kupovine.

Brojni projekti

Proveli ste brojne projekte, što biste izdvojili kao najvažnije?

- Svakako bih istaknula realizaciju projekta financiranog sredstvima Europske unije - Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke. U sklopu tog projekta pokrenuta su četiri volonterska programa, uređene tri poučno-pješačke staze i porinuta dva električna katamarana. Ali njegova kruna je otvorenje Eko kampusa “Krka” u Puljanima, posjetiteljskog centra edukativnog karaktera s prihvatnim kapacitetima. Tako NP “Krka” prvi put od svog osnutka ima smještajne kapacitete, naš hostel Titius. Eko kampus je zaživio kao mjesto za studijska putovanja, konferencije, terensku nastavu ili školu u prirodi i na to smo najponosniji. Nedavno je uređena i otvorena nova pješačke staza na ulazu u Nacionalni park “Krka” koja omogućuje veću sigurnost svih sudionika prometa državnom cestom preko Skradinskog mosta, a uređena su i sva pristaništa u Parku, uključujući i ono u Skradinu u sklopu kojeg smo i sanirali dio obale grada Skradina te tako spriječili poplave uslijed oborina na tom području. Valja istaknuti i važne projekte na području zaštite prirode, poput projekta Life contra aillanthus, projekt čišćenja jama i špilja na području Parka te sanaciju divljih deponija, kao i projekt selektivnog izlova invazivnih vrsta riba u suradnji s lokalnom zajednicom.

Kako ostvarujete suradnju sa školama i vrtićima, imate li edukaciju za najmlađe?

- Razvoj edukativnih programa, osmišljavanje radionica i prigodno obilježavanje važnih datuma u zaštiti prirode aktivnosti su kojima se Javna ustanova “Nacionalni park Krka” bavi kontinuirano, studiozno i s velikim entuzijazmom. Svjesna da je jedan od najučinkovitijih načina zaštite prirode upravo edukacija, nastoji svojim programima obuhvatiti što više polaznika i što šire područje djelovanja NP “Krka”, kao zaštićenog područja od iznimne važnosti, ali i velikog upravljačkog sustava koji o tom području brine. Na početku školske godine upućujemo poziv na suradnju ravnateljicama i ravnateljima dječjih vrtića i osnovnih i srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji s Programom predavanja i edukativnih radionica. Program je prilagođen svim uzrastima. U njemu sudjeluju djelatnici Parka, koji na interaktivan, poučan i zabavan način djeci nastoje prenijeti svoje znanje o prirodi i privrženost prirodi, ali i usaditi svijest o važnosti brige za okoliš. Uz važne poruke o održivu razvoju u budućnosti, u listopadu je održan i IV. Green Eye Festival u organizaciji Javne ustanove “Nacionalni park Krka”.

U dva festivalska dana posjetitelji su mogli pogledati četiri inspirirativna dokumentarca i poslušati dvije panel-rasprave, u kojima su istaknuti sugovornici poslali važne poruke o klimatskim promjenama i ulozi medija u širenju svijesti o njima u javnosti. Među posjetiteljima bili su i učenici srednjih škola, što nas posebno veseli. Green Eye je edukativan projekt koji je naš doprinos zajednici i način da približimo važne teme u zaštiti okoliša.

Zajednički rast i razvoj

Suradnja s lokalnim stanovništvom jedan je od prioriteta Nacionalnog parka.

- Sinergija u razvojnim projektima i očuvanju zajedničkog okoliša katalizator je razvoja svih područja uz Park, ali i cijele Šibensko-kninske županije. Primjer zajedničkih nastojanja jesu i tradicionalni susreti s lokalnim stanovništvom, s edukativnim radionicama, kojima je cilj jačanje međusobne komunikacije i razmjene ideja za budući razvoj. Važna je i suradnja na uređenju infrastrukture u neposrednoj blizini Parka, poput posjetiteljskih centara, pristupnih cesta, protupožarnih putova ili putova kojima je lokalno stanovništvo nekada odlazilo do svojih polja i vode, a koji se danas pretvaraju u pješačke staze na kojima se našoj baštini dive posjetitelji iz cijeloga svijeta. Upravo su takvi infrastrukturni sadržaji važni i za razvoj turističke i ugostiteljske djelatnosti područja uz Krku, pogotovo onih ruralnih, gdje pokretanje takvih aktivnosti znači ekonomski boljitak i demografski oporavak. Gospodarska aktivnost izravno se potiče kroz brojne građevinske, tehničke i administrativne radove, u kojima se Javna ustanova “Nacionalni park Krka” pojavljuje kao naručitelj. Također, gotovo svi djelatnici koji rade u Parku rođeni su na području koje gravitira Parku, što znači da su uz Krku odrasli, da je poznaju i vole, što osigurava i najljepšu dobrodošlicu posjetiteljima Parka. Sponzorskim ugovorima Javna ustanova “Nacionalni park Krka” podržava brojne sportske i druge društveno važne aktivnosti, a dio sredstava svake godine dodjeljuje udrugama preko javnog natječaja za zanimljive i korisne projekte. Također, Javna ustanova “Nacionalni park Krka” zakonski je obvezna dio prihoda uplaćivati izravno jedinicama lokalne samouprave na svom području. Sve to pridonosi zajedničkom rastu i razvoju, a prije svega svijesti o važnosti očuvanja rijeke Krke kao nulte vrijednosti i resursa koji nam svima donosi tako mnogo zadovoljstva.

Kakvi su Vam daljnji planovi?

- Trenutno privodimo kraju posjetiteljski centar “Krka – vrelo života u Kistanjama”. Ovaj Centar za interpretaciju prirode spaja vodu kao medij i rijeku Krku u zapanjujuću prezentaciju suživota ljudi i moćne rijeke koja je pokretala mlinove, proizvodila električnu energiju, a danas privlači brojne posjetitelja svojom nenadmašnom krajobraznom ljepotom. Ujedno će biti i središnja pristupna točka sa zapadne strane Parka i generator razvoja općine Kistanje. Paralelno intenzivno radimo na projektu uređenja glavnog ulaza u Park – Lozovca. I to na način da bude središnje mjesto na kojem će posjetitelj dobiti informacije o svim lokalitetima u Parku, prijedloge ruta, obilaska, s kvalitetno organiziranim prijevozom do Skradinskog buka, kao i mogućnošću za prezentaciju lokalnih proizvoda. Moderan i funkcionalan glavni kolni ulaz u NP “Krka” bio bi ujedno i prostor za aktivnosti lokalnog stanovništva koje živi u neposrednoj blizini.

16.11.2023., 14:01h
DORIS BABIĆ
18. svibanj 2024 09:06