<p>Ministar Vili Beroš</p>
Ministar Vili BerošTomislav Pavlek/hina
StoryEditor
LISTE ČEKANJA

Beroš pozvao građane da se na temu pretraga jave na e-mail MIZ-a

Mail adresa namijenjena je nehitnim pacijentima u ostvarivanju prvog termina na dijagnostički pregled koji ne smije prelaziti nacionalni prosjek čekanja od 270 dana

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je u četvrtak da je kao dodatni kanal komunikacije s građanima na temu pretraga krajem siječnja otvorena i posebna Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te dodao da je do danas primljeno 194 upita.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. namijenjena je nehitnim pacijentima u ostvarivanju prvog termina na dijagnostički pregled koji ne smije prelaziti nacionalni prosjek čekanja od 270 dana.

Do danas je primljeno sveukupno 194 upita. Najčešće zaprimljeni upiti odnose se na razne MR dijagnostičke postupke kao i na postupak UZV dojki. Najviše upućenih upita vezano je uz zdravstvene ustanove na području Zagreba, stoji u priopćenju iz Ministarstva zdravstva.

Napominjući da su u posljednje vrijeme primili nekoliko medijskih upita o listama čekanja i terminima kojima pojedini građani nisu bili zadovoljni te da je u određenom broju slučajeva riječ o anonimnim pritužbama, kao i u jučerašnjem slučaju, Beroš je rekao da je provjerom ustanovljeno da ni predmetna bolnica niti ministarstvo nisu primili pritužbu ili upit spomenutog sadržaja. 

- Naglašavamo da je potpuno neprihvatljivo da bilo koji zdravstveni radnik u javnom zdravstvenom sustavu zloupotrebljava položaj kako bi preusmjerio pacijenta u privatni sektor, istaknuo je ministar te pozvao građane da se oko bilo kakve nedoumice ili sumnje na ispravnost rada zdravstvenih djelatnika obrate putem službenih kanala komunikacije zdravstvenih ustanova ili Ministarstva zdravstva.

- Razumljivo da mediji žele pomoći našim građanima i smatramo ih partnerima u procesu unapređenja zdravstvene skrbi. No, najefikasniji način da pomognemo našim pacijentima jest da se izravno jave ravnateljstvu zdravstvene ustanove ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., istaknuo je ministar. 

Rekao je da shvaća želju građana da ostanu anonimni, ali i upozorio da je tada postupanje u pojedinom slučaju otežano. 

- Naglašavamo kako su osobni podaci pacijenata maksimalno zaštićeni sukladno važećim zakonskim propisima o zaštiti osobnih podataka i da nam je zadatak pomoći u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu naših građana, istaknuo je.

Centralna Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ključan je komunikacijski kanal između svih dionika u sustavu - pacijenata, liječnika obiteljske medicine, bolničkih zdravstvenih ustanova, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva, istaknuto je u priopćenju.

Beroš je također naveo da nastavljaju razvijati javni zdravstveni sustav te da pritom nastoje otkloniti sve pojedinačne slučajeve mogućeg neadekvatnog pružanja zdravstvene usluge. (Hina)

29.02.2024., 10:39h
24. travanj 2024 11:29