<p>Predsjednia Vlade RH Andrej Plenković</p>
Predsjednia Vlade RH Andrej PlenkovićAdmir BuljubaŠiĆ/hina
StoryEditor
POTVRDIO PREMIJER

Gotovo tri četvrtine zemalja svijeta priznalo državu Palestinu, Hrvatska trenutno ne razmišlja o tome

Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda

Gotovo tri četvrtine zemalja svijeta priznalo je državu Palestinu koju je proglasilo palestinsko vodstvo u egzilu prije više od 35 godina, što su Španjolska, Irska i Norveška danas odlučile slijediti.

Sedmomjesečni rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, potaknut brutalnim terorističkim napadom na izraelski teritorij 7. listopada, iznova je potaknuo pozive za priznanje palestinske države.

Prema podatcima palestinskih vlasti, 142 zemlje od 193 države članice UN-a priznale su Palestinu. Četiri karipske zemlje (Jamajka, Trinidad i Tobago, Barbados i Bahami) posljednje su zemlje koje su se pridružile popisu na kojem nema većine zemalja zapadne Europe i Sjeverne Amerike, Australije i Japana.

Španjolska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će priznati državu Palestinu od 28. svibnja.

Hrvatska ne razmišlja o priznanju Palestine

Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Palestine, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković.

Švedska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. Tri članice EU-a time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. postala prva članica EU-a koja je to učinila.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezinog proglašenja, to je učinio i Cipar.

- U ovom trenutku ne razmišljamo o tome, odgovorio je Plenković u srijedu na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu.

- Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora dviju strana, dodao je premijer.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. (Hina)

22.05.2024., 13:18h
21. rujan 2024 06:33