<p>Čak dvije trećine britanske javnosti planira putovati u inozemstvo u sljedećih dvanaest mjeseci</p>
Čak dvije trećine britanske javnosti planira putovati u inozemstvo u sljedećih dvanaest mjeseciIZVOR Pixabay
StoryEditor
Britanci biraju Jadran

Hrvatska među najtraženijim destinacijama za putovanja ove godine

I u složenim vremenima dvije trećine Britanaca namjerava putovati u inozemstvo, a prema ovom istraživanju Hrvatsku s ovog bitnog tržišta očekuje rast

Stručnjaci britanskog servisa Bounce istražili su koje su zemlje, gradovi, itd. najpopularnije za putovanja u 2024. britancima, a temeljem online pretraživanja. Analiza popularnost Hrvatske na ovom važnom tržištu svrstava je na peto mjesto prema iskazanom interesu.

Teške godine, ali i želja za putovanjem u inozemstvo

Na početku analize navode kako je 2023. bila teška godina za Britance koji su planirali godišnji odmor, sa štrajkovima kontrola zračnog prometa, šumskim požarima i rastućom inflacijom koji su ometale planove putovanja, zbog čega su se mnogi odlučili za boravak u britanskom selu ili u gradovima kao što su London, Manchester ili Edinburgh.

Međutim, za nas kao i sve druge receptivne turističke zemlje bitno je da čak dvije trećine britanske javnosti planira putovati u inozemstvo u sljedećih dvanaest mjeseci, te putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva problemi neće spriječiti da odu na godišnji odmor.

Google pretraživanja

Stručnjaci Bouncea analizirali su Google pretraživanja u posljednja tri mjeseca kako bi pronašli najpoželjnija odredišta i kako se ta odredišta uspoređuju s prethodnim godinama kako bi predvidjeli najpopularnije zemlje koje Britanci namjeravaju posjetiti 2024.

Kod svih analiza istaknuto je prvih 10 odredišta, dok nešto opisa ide uz prva tri.

Konkretno:

Prva predviđena najpopularnija zemlja koju treba posjetiti ove godine je Turska, sa 102.900 Google pretraživanja. Zahvaljujući bogatoj povijesti i kulturi gradova kao što je glavni grad Ankara te Istanbul, kao i sunčanom vremenu tijekom cijele godine i toplim plažama Antalije, Turska se može okruniti najpopularnijom destinacijom za odmor Britanaca u novoj godini. Zemlja je primila više od 100.000 ukupnih pretraga u posljednja tri mjeseca 2023.

Druga predviđena najpopularnija zemlja za posjet ove godine je Island, s 95.200 Google pretraživanja. Dok neki Britanci odlaze na odmor kako bi pobjegli od hladnoće, mnogi prihvaćaju hladniju klimu i planiraju putovanja na Island. Sa svojom živahnom kulturom i blizinom islandskih prirodnih čuda, glavni grad, Reykjavik, popularno je odredište za gradski odmor. Zima je također najbolje vrijeme za vidjeti jednu od najpopularnijih islandskih atrakcija, sjeverno svjetlo.

Treća predviđena najpopularnija zemlja za posjet u 2024. je Grčka, sa 70.700 Google pretraživanja. Mediteranska nacija popularna je među britanskim turistima zahvaljujući toploj klimi tijekom zime, posebno u južnim gradovima poput Herakliona, gdje temperatura može doseći i do 18ºC u prosincu. Također je savršeno ako ste ljubitelj kulture, jer je glavni grad, Atena, dom drevnih znamenitosti i preko 80 muzeja.

Prije Hrvatske je još samo Malta (60.200 pretraživanja) a nas je pretraživalo 54.780 potencijalnih putnika.

Metodologija istraživanja

Počevši od popisa europskih zemalja preuzetih s Wikipedije i najposjećenijih europskih gradova preuzetih iz The Savvy Backpacker, upotrijebili su Google Ads alat za planiranje ključnih riječi kako bi pronašli ukupan broj pretraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu za “[zemlja/grad] odmor” i “[ zemlja/grad] paket za odmor” od listopada do prosinca 2023

Ostale analize bez nas

Navodi se i 10 najpopularnijih gradova, gdje nas nema, a predviđa se da je najpopularniji grad za posjetiti 2024. Amsterdam, sa 150.300 Google pretraživanja.

Analizirano je i kojim zemljama najviše raste popularnost, gdje nas također nema, što će reći da je interes za nas standardan, a od 10 onih kojima popularnost raste na vrhu je Albanija s porastom Google pretraživanja od 113%.

Kod gradova s rastom popularnosti nas opet nema, a predvodi Kraków, s povećanjem Google pretraživanja od 310,3%.

Istražili su i najskuplje destinacije, gdje nas na sreću nema, a vode Venecija, Pariz i Rim (a za tjedni odmor preko 3.000 dolara). Nema nas niti u najjeftinijim odredištima, a vode Sevilja, Budimpešta i Prag (odmor od 7 dana za polovicu iznosa najskupljih).

Najpopularnije vrste odmora i putni trendovi

Kod najpopularnijih vrsta odmora neusporedivo s bilo čim je - City break, dakle razgled i uživanje u životu gradova s preko 100.000 pregleda dok je puno ispod (vjerojatno zbog razdoblja u kojem su pregledavanja obavljana-zima) naš adut - plažni odmor, a slijede aktivni odmor i obiteljski odmor.

Cody Candee, izvršni direktor i osnivač tvrtke Bounce, komentira trendove navodeći:

- Kako putnici postaju sve zabrinutiji zbog klimatskih promjena, vidjet ćemo porast održivih putovanja 2024. Bilo da se radi o odbacivanju letova radi ekološki prihvatjivijeg prijevoza ili podržavanju lokalnog gospodarstva, turisti će nastojati smanjiti ugljični otisak svojih putovanja.

Navodi se kako su “ostani doma” putovanja doživjeli ogroman porast popularnosti nakon pandemije, a s inflacijom i troškovima putovanja u inozemstvo i dalje rastu te će vjerojatno i dalje biti popularni među putnicima jer odmor u zemlji znači da putnici neće morati brinuti o skupim letovima i hotelima, a također su ekološki prihvatljiviji.

- Putovanje tijekom predsezone, između vrhunca i izvan sezone, također će biti veliki trend 2024. To je razdoblje često jeftinije i manje je gužve od glavne turističke sezone u Europi, koja obično traje od sredine lipnja do kolovoza, ali može varirati od zemlje do zemlje. Također ima prednost viših temperatura od izvan sezone, koja je obično od studenog do kraja ožujka. Stoga je savršeno za putnike s ograničenim proračunom koji su suočeni s rastućim troškovima putovanja.

26.02.2024., 13:01h
DAMIR MARIČIĆ
27. srpanj 2024 01:31