35550
Hina
StoryEditor
SKANDALOZAN ODGOVOR

HZZO: Nadzor nad OB Zadar je poslovna tajna!

Nakon izbijanja skandala u OB Zadar, kada je policija službeno priopćila da dvoje oftalmologa iz bolnice sumnjiči za krađu državnog novca i namještanja slobodnih dana i prekovremenih sati koje su, umjesto u bolnici, odrađivali u privatnoj praksi, županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač. koji je o ovom slučaju javno govorio za govornicom Županijske skupštine, uputio je dopis HZZO-u s pitanjem jesu li obavili inspekcijski nadzor i što je nadzor ustanovio

"Nakon provedenog nadzora i kontrole koje provodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), prema Pravilniku o tajnosti podataka HZZO-a, nalazi i izvješća kontrole su poslovna tajna. Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati.", stoji u odgovoru koji potpisuje Služba za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Kao što vidite dobio sam skandalozan odgovor HZZO-a da je njihov nadzor nad OB Zadar odnosno radom Odjela za oftalmologiju i optometriju tajna. To je javno zdravstvo i javna stvar te ne može biti tajna. Pogotovo ne za županijskog vijećnika koji je pokrenuo cijeli slučaj, komenirao je Marko Pupić Bakrač.

Na stranicama HZZO-a stoji da je to javna ustanova. Vizija sustava zdravstva, kako je vidi HZZO, je zdravstveni sustav u kojem je kvalitetna zdravstvena zaštita dostupna svima, prema načelima sveobuhvatnosti, dostupnosti i solidarnosti. Misija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje je racionalno ulagati financijska sredstva njihovih osiguranika u kvalitetne i efikasne zdravstvene usluge i programe koji će im donijeti prinos u dodavanju godina životu i zdravlja godinama.

Postavlja se pitanje kako onda nalaz inspekcije javne ustanove može biti tajna? Ako već dobivaju novac od građana, onda građani imaju pravo znati jesu li njihova sredstva ‘racionalno uložena u kvalitetne i efikasne zdravstvene usluge i programe koji će im donijeti prinos u dodavanju godina životu i zdravlja godinama‘. Pogotovo u slučaju OB Zadar i Odjela za oftalmologiju i optometriju za koji se zna da je u rasulu i da godinama iza 15 sati nema dežurnog oftalmologa, pa ako se građaninu, koji uredno plaća zdravstveno i dopunsko osiguranje, dogodi iza 15 sati, a pogotovo vikendom, hitnoća s okom, teško da može dobiti kvalitetnu i efikasnu zdravstvenu skrb, jer na hitnom bolničkom prijamu ne mogu pozvati dežurnog oftalmologa, jer ga nema. Prema informacijama kojima raspolažemo, u slučaju da je potrebna hitna intervencija, takvi se pacijenti upućuju u Split ili Zagreb, što je sigurno ‘jeftinije‘, jer pacijent onda mora biti prevezen kolima hitne pomoći uz pratnju, a to je svakako ‘brže i efikasnije‘ nego da se zbrine u OB Zadar.  Stoga bi građani trebali itekako posumnjati u  ‘racionalno‘ trošenje njihovog novca od strane javne ustanove koja nalaz inspekcijskog nadzora proglašava poslovnom tajnom.

23.09.2024., 11:04h
24. rujan 2024 05:20