Hrvatski CaritasHina
StoryEditor
POTPORA IZ RH

I Hrvatski Caritas prikuplja donacije za pomoć stradalima u Turskoj i Siriji...

Građani mogu donirati financijska sredstva pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura po pozivu, PDV uključen), više o podršci...

I Hrvatski Caritas izvijestio je u utorak da zajedno s mrežom nad/biskupijskih Caritasa u Hrvatskoj provodi akciju prikupljanja donacija za stradale u potresima u Turskoj i Siriji, a u akciju se građani mogu uključiti pozivom na donacijski telefon. 

Građani mogu donirati financijska sredstva pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10  (0,83 eura po pozivu, PDV uključen). 

U jugoistočnoj Turskoj se dogodio snažan potres magnitude 7.9 prouzročivši velika razaranja, a najrazornije su pogođena područja Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman i Malatya.

Regija Biskupije Anadolija snažno je pogođena potresom. Katedrala u Iskenderunu potpuno je srušena, a Caritasovi uredi i prostori teško su oštećeni.  Sirska i pravoslavna Crkva u Iskenderunu također su se srušile, a život je izgubio zaštitar pravoslavne crkve...

Caritas Anadolia okuplja oštećene na sigurnim i otvorenim prostorima i dijeli nužne tople obroke i odjeću. Biskupije Izmira i Istanbula podržavaju i prikupljaju materijale za slanje pomoći regiji Anadolija.

Turski Caritas, preko biskupijskih ureda Anadolije, priprema žurnu početnu procjenu potreba na temelju informacija lokalnih vlasti, partnerskih nevladinih organizacija i kontakata na terenu. 

Potres je izazvao velika razaranja i u sjeverozapadnoj Siriji. Sirijski Caritas priprema brzu i proaktivnu procjenu situacije uz koordinaciju žurnog odgovora u lokalnim uredima.

U Alepu su potrebni artikli za pomoć i skloništa za građane čije su kuće srušene, jer je oko 125 kuća osigurano u gradu Hanano, a svi pogođeni građani moraju biti osigurani u nekoliko drugih područja.

Što se tiče osoblja Caritasa, neke od njihovih kuća su pogođene. U 27 škola i dvorana nalazi se 5000 prognanika; 45 zgrada se srušilo, a 35 raspuklo. Radi se na osiguranju nužnoga smještaja za stanovnike potresom pogođenog područja.

Hrvatski Caritas koordinirat će s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis svoje aktivnosti usmjeravanja prikupljane novčane pomoći putem mreže Caritasa u Turskoj i Siriji...(Hina)

image

Potres u Siriji i Turskoj- potraga za preživjelima

Hina
07.02.2023., 15:16h
ZADARSKI TJEDNIK
22. srpanj 2024 10:40