<p>STRUJNI KOLAPS U REGIJI</p>
STRUJNI KOLAPS U REGIJIIzvor Pixabay
StoryEditor
STRUJNI KOLAPS U REGIJI

Isključite sve nepotrebne uređaje s napajanja, strujna mreža još nestabilna

Još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države

Nestanak struje koji se danas u 12:24 dogodio u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Albaniji izazvan je međunarodnim poremećajem čiji se uzroci još utvrđuju. No, dok se sustav ne stabilizira, stručne službe pozivaju sve građane da isključe sve nepotrebne uređaje s napajanja električnom energijom, posebice klime.

Podsjetimo, izvršni direktor Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) Ivan Asanović rekao je u petak da je do nestanka struje u Crnoj Gori došlo uslijed poremećaja regionalnih razmjera, ali da uzrok još nije poznat.

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja, izvijestili su iz HEP-a. (Hina)

Što se tiče zadarskog područja, Poluotok je bio bez struje 20-ak minuta, potvrdili su nam iz HEP-a Zadar, ali situacija je još nestabilna, s obzirom da ova situacija nije lokalnog, već međunarodnog karaktera. 

Neki mediji u BiH pozivaju se na crnogorske medije koji su objavili da se navodno zapalio dalekovod. Međutim, o uzrocima ovog golemog kvara još nema nikakvih službenih informacija. Iako se u kuloarima spominje i mogući hakerski napad, ministar gospodarstva Ante Šušnjar otklonio je tu mogućnost.

- Utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe do sada nisu utvrdile da se radi o o bilo kakvom kvaru kod nas, a s obzirom na to da se radi o sustavu spojenih posuda i dio naše mreže je ostao bez napona. Veći dio gradova je ponovno opskrbljen električnom energijom, postoje posebne procedure za vraćanje napona jer se radi o vrlo osjetljivim stvarima. Sve dežurne ekipe su na terenu i vjerujem da će svi građani vrlo brzo biti opskrbljeni električnom energijom. Koliko znam, nije riječ o hakerskom napadu, rekao je ministar Šušnjar.

Međutim, ruski su hakeri prije dvije godine napali ključne informacijske sustave u Crnoj Gori, potvrdila je tada Crnogorska obavještajna agencija koja je navela i da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla biti sva "ključna infrastruktura", poput elektroenergetskog sustava ili vodoopskrbe. Naveli su i da je riječ o napadu kakav nije izveden nigdje drugdje, te da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava poslali su kratko priopćenje u kojem se navodi da će se.uzroci poremećaja tek utvrđivati detaljnijom analizom. U ovom trenutku dijelu potrošača napajanje je već vraćeno, a i za ostale potrošače se očekuje slično u narednih sat ili dva. Radi djelotvornije uspostave sustava mole se potrošači da isključe nepotrebne uređaje (npr. klima uređaji) s napajanja.

21.06.2024., 15:11h
20. rujan 2024 00:11