8661
ZT arhiva
StoryEditor
Reakcija

Jadrolinija zatražila procjenu neovisnog sudskog vještaka

Zbog razumijevanja i obrade tematike na objavljeni tekst pod naslovom "Tankerska plovidba masno zaradila prodajom katamarana Jadroliniji" Jadrolinija zatražila objavu priopćenja kojeg prenosimo u cijelosti:

Jadrolinija je zbog nužne obnove brzobrodske flote, a uzimajući u obzir raspisivanje natječaja za brzobrodske linije krajem 2023. godine, raspisala javnu nabavu dva katamarana. Cijena od 7,45 milijuna dolara dobivena je za katamarane već prevezene u Hrvatsku (proizvedene u Indoneziji) što uvelike utječe na formiranje cijene na svjetskom tržištu rabljenih brodova. Također, ovdje je bitno naglasiti kako su katamarani bili već prebačeni na hrvatsku zastavu (prijenos klase i zastave) i prilagođeni zahtjevima za obavljanje kabotaže u Republici Hrvatskoj. Napominjemo kako je za ova dva katamarana Jadrolinija zatražila procjenu neovisnog sudskog vještaka brodograđevne struke, a koja je uzeta u obzir prilikom odabira ponuditelja.

Nadalje, značajna je razlika kupovati brodove u Hrvatskoj ili primjerice u Indoneziji, gdje su kupljene "Cvijeta" i "Ružica". U cijenu od 6,3 milijuna dolara za svaki katamaran u Indoneziji nije uračunata cijena prijevoza katamarana brodskim putem do Hrvatske, a koja vrijedi oko milijun dolara za oba katamarana. Moramo istaknuti kako su u vrijeme raspisivanja nabave za kupnju "Kate" i "Danice" 2023. godine cijene prijevoza bile značajno više, a kao posljedica svjetske pandemije i inflacije.

Također, htjeli bismo napomenuti kako se trenutno u Hrvatskoj katamaran star 12 godina prodaje za 7,8 milijuna dolara što potvrđuje tezu o različitoj vrijednosti rabljenih brodova na različitim geolokacijama, a iz čega proizlaze dodatni značajni troškovi te finalno i završno formirana cijena broda.

Srdačno,

Jadrolinija Rijeka

16.09.2024., 15:48h
19. rujan 2024 03:10