<p>Sastali su se u središnjici</p>
Sastali su se u središnjiciHina
StoryEditor
JOSIP DABRO

Jurčević nezadovoljan što DP nije dobio kulturu, neće dati potpis Plenkoviću

HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da im sada za formiranje većine i nove, treće Vlade koju će predvoditi Plenković, bez Jurčevića, nedostaju tri glasa

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je u četvrtak Hini da njihov zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade zbog, kazao je, nezadovoljstva što im HDZ nije dao resor kulture.

- Sutra ćemo predati 12 potpisa. Gospodin Jurčević neće dati potpis, to je njegov stav i mi ga poštujemo u demokratskom tonu i duhu, kazao je Dabro nakon sjednice stranačkog Predsjedništva koja je jučer potrajala do dugo u noć.

Sastali su se u središnjici nakon što su u srijedu, tri tjedna od održanih parlamentarnih izbora, s HDZ-om postigli suglasje oko formiranja nove većine i Vlade.

- Gospodin Jurčević je izrazio malo nezadovoljstvo što nismo uzeli Ministarstvo kulture, ali smo mi dali svakome za pravo da donese svoju odluku i napravi ono što želi. Mi smo stranka koja svojim članovima i zastupnicima dopušta slobodu govora i mišljenja, dodao je Dabro.

Vjeruje, kaže, da će, bez obzira što Jurčević neće dati potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću svoj potpis za mandatara, i dalje s njim dobro surađivati u stranci.

Domovinski pokret, kao manji koalicijski partner u budućoj vlasti, u postignutom dogovoru je dobio tri resora - poljoprivredu, gospodarstvo te demografiju i useljeništva, za što će se osnovati novo ministarstvo, potvrdile su jučer obje strane. Uz ministarske pozicije dobivaju i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno potpredsjednika Sabora.

Podsjetimo, DP je na izborima 17. travnja osvojio s partnerima 14 mandata, no odmah se u izbornoj noći od njih ‘odcijepio‘ Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), pa raspolažu s 13 saborskih mandata. HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da im sada za formiranje većine i nove, treće Vlade koju će predvoditi Plenković, bez Jurčevića, nedostaju tri glasa. Njih će dobiti, najavljeno je, iz Kluba nacionalnih manjina bez SDSS-a. (Hina)

09.05.2024., 11:04h
19. svibanj 2024 23:48