7335
Zt arhiva
StoryEditor
Evo savjeta

Kada u berbu maslina?

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su ulje u suhoj tvari i težina ploda

Ukupno stanje u maslinarskim područjima Hrvatske obilježeno je za sada velikim količinama vlage tj. kiše. Maslina se oporavlja i sada nas očekuje period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve koje su patile sušu brzo će ju upijati, tako da će samo naizgled situacija biti zadovoljavajuća. Ono što je upitno kod takvih je stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja.

Preporuka za maslinare na području kompletne Dalmacije je gdje god su plodovi oblice krupni, što zbog manjeg uroda ili zbog većeg sadržaja vode u prvoj i drugoj fazi dozrijevanja - pripremite berbu. Oni koji imaju veću količinu neka počnu s berbom, ovisno o mogućnostima organizacije i broju berača.

Optimalan termin berbe sorte oblica za preradu u ulje, a usporedbom s rezultatima iz prošlih godina i intenziteta akumuliranja ulja u suhoj tvari, bila bi za 10-14 dana.

Momentalno randmani nisu veliki jer je maslina puna vode i teško će smanjiti tu količinu i kroz 20-ak dana. Inače, za informaciju svima – srednja vrijednost količine ulja u plodu za sortu oblica kroz godine našeg istraživanja je 14 posto. Ako se radi o berbi u optimalnoj tehnološkoj zrelosti masline za preradu u ulje. Činjenica je da ona nije isključivo uljna sorta već je i stolna pa samim time i ne daje velike količine ulja.

Također je primijećeno da na plodovima sorte leccino, uzorak iz sjeverozapadne Istre, postoji dosta uboda štetnika maslinove muhe te su se po vrećici u kojoj je uzorak došao pojavila jajašca. Do sada toga nije bilo, a sve druge promatrane sorte su zdrave i u dobroj kondiciji. To nije slučaj samo u ovoj godini da leccino jako napada muha, a zbog tamnog ploda maslinari to ne primjećuju.

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su ulje u suhoj tvari i težina ploda. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati. (Agroklub)

18.10.2024., 13:49h
18. listopad 2024 13:51