Mate Lukić (HSP) istaknuo je da podržava svakoga tko ima ideje i želi raditiLuka Jeličić
StoryEditor
Izabran Damir Biloglav (DP)

Lukić: Ako je nešto nepripremljeno, onda je to današnji izbor predsjednika Komisije za dodjelu gradskih stanova

Biloglav iskočio kao kanidat jer DP nije imao predstavnika unutar Komisije. Prema Radeti, svi klubovi trebaju biti zastupljeni

Nakon što je na prošlotjednom sastanku Komisije za dodjelu gradskih stanova Damir Biloglav (DP) onemogućio izbor Mate Lukića (HSP) za predsjednika Komisije i naglasio da izbor mora biti pripremljen i da to mjesto treba pripasti ljudima s besprijekornim karijerama, za predsjednika je izabran upravo Damir Biloglav, i to ad hoc!

Podsjetimo, na prvoj sjednici, Adela Frank (NL Enija Meštrovića) i Duško Vuković (Stranka umirovljenika) dali su svoj glas Lukiću, a predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Daniel Radeta (SDP) i Biloglav SDP-ovom kandidatu Ninu Mrčeli.

No, krenimo ispočetka. Biloglav i Frank javili su se elektronskim putem, Biloglav je kazao da je suzdržan kad je riječ o izboru Nina Mrčele (SDP), a Frank mu je ovaj put dala svoj glas i očito promijenila mišljenje u odnosu na prvi izbor, dok je Vuković ostao pri svom prvom izboru i glasao za Lukića.

Dakle, Nino Mrčela nije dobio dovoljan broj glasova. Duško Vuković predložio je Matu Lukića, Biloglav je ostao suzdržan, Frank i Radeta bili su protiv Lukića. Ovaj je put Mrčela kandidat s dva glasa i Biloglav, koji je prošli put glasao za Mrčelu, sad ostaje suzdržan i pozicija je status quo. Radeta izlazi s prijedlogom da se na mjesto predsjednika Komisije bira Biloglav.

Radeta je svoj prijedlog komentirao kazavši da žele ravnopravnu podjelu prema broju klubova u Vijeću.

- S obzirom da DP nema predstavnika unutar Komisije za dodjelu gradskih stanova te da je Akcija mladih Rubešinom ostavkom izašla iz Komisije, logičan je izbor da to mjesto dobije DP, odnosno jedini vijećnik Biloglav. Sad su svi klubovi podjednako zastupljeni i Odbor može funkcionirati, govori Radeta i dodaje da se s tim složio i Duško Vuković (HSU), Adela Frank (NL) i SDP.

Mate Lukić (HSP) kazao je da podržava svakoga tko ima ideje i želi raditi.

- Ja sam jedini iznio prijedloge za rješavanje problema sa stanovima u Zadru. Ali ako je nešto nepripremljeno i tehnički nedorađeno, onda je to način na koji se danas odvio izbor. Radeta predlaže predsjednika i povlači svoga kandidata, to djeluje puno ozbiljnije i pripremljenije. Desetke obitelji me kontaktiralo otkad sam prvi put rekao da želim riješiti ovaj problem. To su poštene obitelji kojima treba pomoć. Obitelji čije priče su jako teške. Priče koje je jako teško slušati. Uzeo sam si mnogo truda i detaljno istražio puno stvari na koje sam upozoravan od strane ljudi koji pomoć dobili nisu, na pojedince kojima pomoć više ne treba, a još ju koriste. Vidjet ćemo što će ova komisija napraviti u ovome sastavu, kaže Lukić i naglašava da bi njemu, da ga Radeta za nešto predloži, to bilo, u najmanju ruku, sumnjivo.

Radeta nije bio za Lukića jer je riječ o kandidatu koji je ispred HDZ-ove koalicije koja u Komisiji broji dva člana, Matu Marića i Violetu Valjan Vukić.

- Da je Mate Lukić izabran, HDZ bi imao apsolutnu većinu u Komisiji, a niti jedan odbor ni komisija ne fukcioniraju tako, pa ne funkcionira tako ni Gradsko vijeće. Zbog toga smo inzistirali na tome - svima jednako, ističe Radeta.

U javnosti se već špekulira o postojanju dogovora između SDP-a i DP-a još u prvom krugu, spajanju lijevih i desnih opcija, plavo-crvenom koktelu...

- Nema nikakvih spajanja, koaliranja lijevice i desnice, to govore oni koji su već koalirali s desnicom, odnosno šurovali s njima u prvoj ili drugoj godini mandata. To spajanje je potrošena priča, tu temu ne želim ni komentirati, kazuje Radeta.

24.07.2023., 17:45h
28. travanj 2024 21:35