STIPENDIJE UČENICIMAMorh/sk
StoryEditor
SC VIŠNJIK- ASDA

Mario Banožić uručio je ugovore o stipendiranju petorici učenika 3. razreda srednje Tehničke škole Zadar!

Rioječ je o đacima koji se obrazuju za zanimanje zrakoplovni tehničar – specijalnost ZIM (zrakoplovi i motori) i IRE (instrumenti, radio i elektronika)...

U sklopu ovogodišnje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije ASDA 2023 koja se održava u sportskoj dvorani “Krešimir Ćosić” na Višnjiku u Zadru, ministar obrane Mario Banožić uručio je ugovore o stipendiranju petorici učenika 3. razreda srednje Tehničke škole Zadar koji se obrazuju za zanimanje zrakoplovni tehničar – specijalnost ZIM (zrakoplovi i motori) i IRE (instrumenti, radio i elektronika).

Čestitajući učenicima ministar Banožić kazao je kako vjeruje i očekuje da će svoja usvojena znanja, prikupljeno iskustvo i stečene vještine, usmjeriti prema unapređenju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

image

STIPENDIJE UČENICIMA

Morh/sk

- Svjesni smo činjenice kako je za uspješno čuvanje hrvatskog neba i zaštitu hrvatskih interesa, najznačajniji i najzaslužniji čovjek – vrhunski pilot i zrakoplovni tehničar. Ponosimo se izvrsnošću naših zrakoplovnih tehničara i posebno mi je drago što ćete i vi uskoro biti dio tima vrhunskih stručnjaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekao je Banožić,

Stipendisti su prva generacija koje će se obučavati i razvijati na avionima četvrte generacije Rafale koji iduće godine dolaze u Hrvatsku i na taj će način dati doprinos Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Time će se i povećati atraktivnost HRZ-a po pitanju budućih stipendista.

image

STIPENDIJE UČENICIMA

Morh/sk

Ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a Ivan Jušić kazao je kako je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske još tijekom školske godine 2017./2018., započelo s programom stipendiranja učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, a riječ je o Zrakoplovno tehničkoj školi „Rudolf Perešin” u Velikoj Gorici i Tehničkoj školi Zadar. Do sad je na ovaj način stipendirano 129 učenika. Odabirni postupak kandidata provodi Središnjica za upravljanje osobljem, a stipendije se dodjeljuju prema listama prvenstva koje se sastavljaju prema kriteriju prosjeka ocjena ostvarenih u prethodnoj godini te dodatnih kriterija.

Po završetku obrazovanja za zanimanje zrakoplovnog tehničara učenik stipendist upućuje se na dragovoljno vojno osposobljavanje kako bi stekao potrebna vojnička znanja i vještine u trajanju od tri tjedna, te njegovim završetkom potpisuje ugovor o vojničkoj službi u trajanju dvije godine i prima se u djelatnu vojnu službu.

image

STIPENDIJE UČENICIMA

Morh/sk

Stipendisti dobivaju rasporede u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na dužnosti zrakoplovnih mehaničara, imaju mogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja ako se dokažu kroz savjestan i odgovoran rad te iskažu volju i spremnost za daljnje učenje i usavršavanje te profesionalni razvoj.

Učenicima koji zadovolje uvjete dobivanja stipendije osigurava se mjesečna naknada i to za učenike 3. razreda od 120,00 eura, te za učenike 4. razreda u iznosu od 150,00 eura. Također Ministarstvo obrane osigurava i nabavu obveznih srednjoškolskih udžbenika za korisnike stipendija koji ne ostvaruju pravo na besplatne udžbenike. Učenici smjera zrakoplovni tehničar Zrakoplovno tehničke škole u Velikoj Gorici i Tehničke škole u Zadru provode stručnu praksu u postrojbama 91. i 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U ovoj školskoj godini ugovori o stipendiranju sklopljeni su već s osam učenika Zrakoplovno tehničke škole Rudolf Perešin iz Velike Gorice.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj izrazio je svoje zadovoljstvo što među ovim mladim ljudima vidi buduće pripadnike hrvatskih oružanih snaga.

- Svaki mladić i djevojka koji se odluči služiti u oružanim snagama kao profesionalni vojnici zaslužuju našu zahvalu i potporu, kazao je admiral Hranj.

Stipendist Dominik Konestabo kazao je kako je odabrao ovo zanimanje jer se u njemu uz stipendiju nude razne mogućnosti rada u Hrvatskoj vojsci. u čemu stipendija jako puno znači...

image

STIPENDIJE UČENICIMA

Morh/sk
05.05.2023., 13:49h
SINIŠA KLARICA
03. svibanj 2024 14:19