42170
MORH/ J. Kopi
StoryEditor
dugogodišnja suradnja

Ministar Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie Rayes

Na sastanku je potvrđena dugogodišnja uspješna suradnja naročito na području nabave naoružanja i opremanja Hrvatske vojske

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić jučer se sastao u Ministarstvu obrane RH s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

Ministar Anušić i veleposlanica Rayes na sastanku su potvrdili te razgovarali o dugogodišnjoj uspješnoj suradnji, naročito na području nabave naoružanja i opremanja Hrvatske vojske.

Razgovarali su i o potrebi ratifikacije Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim bi građani Hrvatske i građani SAD-a izbjegli dvostruko oporezivanje, a pojednostavnilo bi se i poslovanje hrvatskim tvrtkama na američkom tržištu i američkim tvrtkama na hrvatskom tržištu.

Ministar obrane Anušić ovom prilikom je ponovio kako će Republika Hrvatska do 2027. godine dosegnuti izdvajanja za obranu od dva posto BDP-a, a zajedno s Vladom RH kroz zajedničke planove, možda i ranije, što će omogućiti daljnji razvoj Oružanih snaga RH.

Na sastanku se razgovaralo o nedavno održanom NATO summitu te nastavku pružanja potpore Ukrajini.

"Kontinuirano pružanje pomoći Ukrajini ključno je za slanje poruke odlučnosti i jedinstva", poručio je ministar Anušić.

Također se razgovaralo o daljnjem jačanju suradnje na području obrane kako na bilateralnoj razini, tako i u okviru NATO-a.

Uz veleposlanicu Nathalie Rayes, na sastanku je sudjelovala voditeljica Političkog odjela Jean Phillipson, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj brigadir Scott McLearn i specijalist za politička pitanja Krunoslav Badel. Također, uz njih je hrvatskoj strani predstavljen novi zamjenik šefa Misije, Richard "Trey" Lyons.

30.07.2024., 10:13h
17. rujan 2024 23:50