<p>Ivan Anušić, ministar obrane RH</p>
Ivan Anušić, ministar obrane RHEdvard Šušak/hina
StoryEditor
RASLE PLAĆE VOJNIKA

Ministar Anušić potvrdio da raste interes za vojnim pozivom

U prvih pet mjeseci za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio se 451 kandidat, u cijeloj 2023. godini bilo je 616 kandidata, a u 2022. njih 568

Ministar obrane Ivan Anušić, odgovarajući Darku Klasiću (HSLS) o tome je li povećan interes za vojnim pozivom, potvrdio je u srijedu tijekom aktualnog prijepodneva da je trend pozitivan.

U prvih pet mjeseci za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio se 451 kandidat, u cijeloj 2023. godini bilo je 616 kandidata, a u 2022. njih 568. To je već 83 posto u odnosu na cijelu 2023., odnosno 79 posto u odnosu na 2022., kazao je Anušić.

Podsjetio je da su podigli plaće vojnika kao i dnevnice za one u misijama, te podignuli granicu za mirovinu na 50 godina te najavio daljnja ulaganja u modernizaciju Oružanih snaga RH i povećanje materijalnih prava.

Nada se, kako je kazao, da će to pridonijeti daljnjoj popularizaciji vojnog poziva.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponovio je prioritete Vlade u svom sektoru. Cilj nam je da do 2027. imamo sve škole u jednoj smjeni, da sve imaju sportske dvorane i terene i da se podigne obuhvat djece s 30 na 35 posto koja upisuju gimnazijske programe, rekao je.

Pozvao je pritom Zagreb i Rijeku da podnesu prijave za izgradnju dvorana jer poprilično zaostaju za ostalim gradovima.

Kada je riječ o dječjim vrtićima, cilj je do 2027. imati oko 44 tisuće novih mjesta u vrtićima u odnosu na 2019., a krajnji cilj je do 2030. da svako dijete ima mjesto u vrtiću, dodao je Fuchs.

Medved: Radimo na konceptu centara za dugotrajni smještaj branitelja kojima je potrebna skrb

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odgovarajući na pitanje Anamarije Blažević (HDZ) govorio je o programima za branitelje.

Nakon što smo uspostavili četiri veteranska centra i omogućili hrvatskim braniteljima program rehabilitacije, osmišljavao i koncept braniteljskih centara kao ustanova za dugotrajni smještaj hrvatskih branitelja koji u u teškim situacijama i potrebna ih je trajna skrb, kazao je.

Osiguravamo formalno -pravne i tehničke preduvjete za početak izgradnje braniteljskih centara u Pakracu, Imotskom, Slunju, Slavonskom Brodu i Vukovaru, dodao je Medved.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na očuvanje hrvatske kulturne baštine podsjetivši na projekt izrade konzervatorskih podloga koje će biti javno dostupne u digitalnom formatu i značajno ubrzati za građane i investitore ishođenje dokumenata.

Odbacila je pritom da se konzervatori "bave televizorima", što je ranije ustvrdila Marijana Puljak (Centar). "Konzervatori se ne bave televizorima ni u Splitu niti u bilo kojem drugom gradu", rekla je.

(Hina)

12.06.2024., 14:33h
22. srpanj 2024 10:41